Faʻaaogaina o le ABC faʻatalanoaga i Microsoft Excel

O le tele o faila faila mo faigāluega i luga o le fatu o Linux o loʻo i ai se meafaigaluega sailiili talafeagai. Ae ui i lea, o taʻaloga e le o iai i taimi uma e lava mo le tagata faʻaaoga e suʻe ai faʻamatalaga talafeagai. I lenei tulaga, o le faʻaaogaina masani o loʻo faʻaauau "Terminal". E mafai ai e oe ona faigofie ona maua ia faʻamaumauga manaʻomia i totonu o se tusi faʻamaumauga poʻo le faʻaaogaina atoa o le system e ala i le ulufale atu i se poloaiga, finauga ma se filifiliga.

Faʻaaoga le tulafono maua i Linux.

Au maua fuafuaina e suʻesuʻe mo mea eseese, e aofia ai faila o soʻo se faatulagaga ma le lisi o loloto loloto. E na o le tagata e faaaogaina e tatau ona ulufale i le poloaiga lava ia, faʻamaonia le tau aogā, ma tuʻuina atu ni finauga e seti ai faʻamaumauga. O le faʻatinoga o le faʻatinoga e ala i le aoga lava ia e masani lava e le tele se taimi, ae e faʻalagolago foʻi i le aofaʻi o faʻamatalaga ua faʻamataina. Sei o tatou tilotilo i faataitaiga o le faʻaoga. maua i nisi auiliiliga.

Faʻafesoʻotaʻi i le faʻailoga e ala i le faʻamafanafanaga

Mo se amataga, ou te fia alu ese mai i le vaega autu ma paʻi i luga o le autu o gaoioiga faaopoopo o le a fesoasoani i le lumanaʻi pe a pulea mai le faʻamafanafanaga. O le mea moni o le faʻaaogaina o faʻasalalauga i Linux e le faʻamalosia i le sailiga mo mea uma i luga o se komepiuta. E tatau ona amata uma faagasologa faʻatasi ma le faʻamaoniga o le nofoaga atoa i elemene poʻo le alu i le nofoaga e ala i le poloaiga i. E mafai ona faia faigofie lenei mea:

  1. Tatala le pule o le faila faila ma faʻafoe i le pusa o loʻo manaʻomia i le mea e te manaʻo ai e faʻaaoga le poloaiga mulimuli ane. maua.
  2. Kiliki i luga o soʻo se mea ma maua le mea "Meatotino".
  3. O le a e vaʻaia le faʻamaumauga matua i le ala atoa. Tauloto ia faia le suiga mai "Terminal".
  4. Ia amata nei le faʻamafanafana, mo se faʻataʻitaʻiga, e ala i le lisi.
  5. Resitala le au iinacd / home / user / folderfea tagata faʻaoga - le igoa o le fale o le tagata faaaoga, ma faila - le igoa o le tusi e manaʻomia.

A o leʻi faʻaaogaina maua, mulimuli i faatonuga o loʻo i luga, e mafai ona e faʻaaogaina le ala atoa i le faila, pe a faʻapea o loʻo i le nofoaga na filifilia. O sea fofo o le a faʻavavevave ai le faʻatonuina o le faʻatonuga i le lumanaʻi.

Suʻe faila i le tusi o loʻo iai nei

A o faiamauamai le faʻamafanafanaga na faatoa faʻataʻapeʻapeina, o le ae maua le sailiga sailiiliga i lau lisi o fale o le tagata faʻaaoga. I se isi tulaga, mo se faʻataʻitaʻiga, pe ae faʻagaoioia i le taimi o se suʻega i le nofoaga, iʻuga o le a e vaʻaia uma failautusi ma faila o lenei nofoaga o loʻo i ai i totonu.

Faatoagaina maua leai ni finauga ma filifiliga e faʻaaoga pe ae manaʻomia le matamata i elemene uma i le taimi e tasi. Afai e le fetaui lelei o latou igoa i totonu o laina, e aoga le suia o le poloaiga ina ia foliga foliga maimaua. -print.

Suʻe faila i le tusi faʻamaufaʻailoga

O le poloaiga e faʻaali atu faila i luga o se auala tuʻufaʻatasia e toetoe lava tutusa ma le mea na tatou taʻua i luga. E tatau foi ona e lesitalamauaona faaopoopo lea./folderpe afai e te manaʻo e suʻe faʻamatalaga e uiga i le tusi i le nofoaga oi ai nei, a leai oe manaʻomia e faʻamaonia le ala atoa e ala i le taina, mo se faʻataʻitaʻiga,maua ./home/user/downloads/folderfea faila - faʻamaumauga mulimuli. O elemene uma o le a faʻaalia i laina eseese i le faasologa o lo latou loloto.

Saili i le igoa

O nisi taimi e iai se manaʻoga e faʻaalia na o mea faitino e faamalieina ai le igoa. Ona manaʻomia lea e le tagata faʻaoga se isi filifiliga mo le poloaiga, ina ia malamalama i le apili. O le laina e uia ai le faiga lea:maua. -name "upu"fea upu - Talosaga mo le suʻega, lea e tatau ona tusia ile faaluaina o upusii ma le mataupu faʻapitoa.

Afai e te le iloa le mataupu saʻo o mataitusi taʻitasi, pe e te manao e faʻaalia uma igoa talafeagai, e aunoa ma le amanaiaina o lenei parakalafa, ulufale i totonu o le faʻamafanafanamaua. -o le igoa "upu".

Le faʻamalieina o iuga e ala i le finauga autu -name tasi le isi mea faaopoopo. O le au e faia le fomumaua. -not -name "upu"fea upu - le upu e faʻaumatia.

Ae i nisi taimi e manaʻomia le maua o mea faitino e ala i le tasi ki, ae le aofia ai le isi. Ona filifilia ai lea o nisi o suʻega suʻega, ma ua maua le laina o le initaneti e pei ona taua i lalo:maua. -e faaigoaina "upu" -e le o le igoa "* .txt". Manatua o le finauga lona lua i upusii o loʻo taʻu mai ai "* .xtxt »o lona uiga o lena maua E le gata ina faia igoa, ae faʻapea foʻi ma faila faila lea o loʻo faʻamaonia mai i lenei pepa.

O loʻo i ai foi se tagata faʻatautaia Pe. E mafai ai e oe ona maua se tasi pe sili atu ni finauga talafeagai i le taimi e tasi. E faʻamaonia faʻapitoa taʻitasi, faatasi ai ma le faʻaopoopoga o finauga talafeagai. O le taunuuga o se mea faapenei:find -name "word" -o -name "word1".

Faʻamatala le loloto o le sailiga

Au maua o le a fesoasoani i le tagata faʻaaoga e tusa lava pe na te manaʻomia le suʻega o tusitaamau i le naʻo le loloto o le loloto, mo se faʻataʻitaʻiga, e le manaʻomia le suʻega i totonu o le vaega lona tolu. Ina ia seti na tapulaa, ia e ulufalemaua. -maxdepth N-igoa "upu"fea N - maualuga maualuga, ma -name "upu" - soo se finauga mulimuli ane.

Suʻe ni taʻiala e tele

I le tele o lisi tusi o loʻo i ai ni faila e tele mea e aofia ai. Afai ei ai se numera tele oi latou, ma o le suʻesuʻega e manaʻomia ona faia i na o nisi mea, ona e manaʻomia lea e faʻamaonia lenei mea pe ae ulufale atu i le poloaigamaua ./folder ./folder1 -type f -name "upu"fea ./folder ./folder1 - lisi o lisi tusi talafeagai, ma -name "upu" - O isi finauga.

Faʻaalia Nisi Meataitasi

A aunoa ma le finauga tutusa, o mea natia i totonu o tusi faʻamaufaʻailogaina o le a le faʻaalia i le faʻamafanafanaga. O le mea lea, o le tagata e faʻaaogāina e teu ma le lima se filifiliga faaopoopo ina ia oʻo i le iuga o le poloaiga o le a pei o lenei:maua ~ -tpe f -name "." ". O le ae mauaina se lisi atoa o faila uma, ae afai e le maua e nisi oi latou, ao le i faia le upu maua laina tusisudoe faʻagaoioia ai le sili atu aia tatau.

Faʻamatalaga vaega ma le faʻaaogaina o faila i le fale

E mafai e tagata taʻitoʻatasi taʻitasi ona fatuina se numera e le faʻamaina o directories ma mea faitino i nofoaga eseese. O le auala sili ona vave e maua ai faʻamatalaga e fesoʻotai i se tasi o tagata faʻaoga, faʻaaogaina le poloaiga maua ma se tasi o ana finauga. I totonu "Terminal" tusi i lalomaua. -ofa igoa igoafea igoa ole igoa - username. A maeʻa le faʻataʻitaʻiga o le a vave amata.

E tusa lava pe tutusa le polokalame ma vaega faʻapitoa. O le auiliiliga o faila e fesoʻotaʻi ma se tasi o kulupu na faʻalauiloainamaua / var / www -group groupname. Aua nei galo e mafai ona i ai se numera tele o mea faitino ma o nisi taimi e umi se taimi e faʻaaogaina ai mea uma.

Filu i le suiga aso

O le faʻaogaina o le polokalama e teu ai le aso o suiga o faila faila taʻitasi. Au maua e mafai ai e oe ona suʻe uma i le parakalafa faʻamaonia. Manaomia na o le lesitalasudo maua / -mtime Nfea N - le numera o aso talu ai ina ua toe suia le mea. Muamua sudo iinei e tatau ai ina ia maua ai faʻamatalaga ma e uiga i faila na faʻamoemoeina mo le sili.

Afai e te fiafia i le matamataina o aitema na tatala mulimuli ane ai se numera o aso talu ai, ona suia ai lea e le laina lona foliga mai i sinasudo maua / -atime N.

Filu i le faila faila

E tofu le mea faitino ma lona tele, i le faasologa, o le poloaiga e suʻe ai faila e tatau ona i ai se galuega e mafai ai ona e faʻamamāina i latou i lenei parakalafa. maua iloa le auala e faia ai lenei mea, e na o le tagata e faaaogaina na te manaomia le setiina o ia lava i se finauga. Tau lava ulufalemaua / -si Nfea N - voluma i bytes, megabytes (M) poʻo gigabytes (G).

E mafai ona e faʻamaonia le tele o mea e manaʻomia. Ona agavaa ai lea o tagata agavaa i le poloaiga ma e maua, mo se faʻataʻitaʻiga, laina nei:maua / -size + 500M -size -1000M. O lenei auiliiliga o le a faʻaalia ai faila o sili atu ma le 500 megapiita, ae itiiti ifo ma le 1000.

Saili mo faila faiva ma faʻamaumauga

O nisi o faila po o foliga e leai se aoga. E na ona latou aveina se isi avanoa avanoa ma o nisi taimi e faalavelaveina ai fegalegaleaiga masani ma le komepiuta. E tatau ona maua i latou e filifili i nisi gaioiga, ma o le a fesoasoani leamaua / pusa-type-fptfea / faila - le nofoaga o loʻo faia ai le faʻataʻitaʻiga.

I le eseesega, ou te fia tautala faʻapuupuu isi tauagaluga aoga e faʻaaogaina mai lea taimi i lea taimi mo le tagata e faaaogaina:

  • -mount- faʻatapulaʻaina i na o faila faila nei;
  • -type f- faʻaalia na o faila;
  • -type d- faʻaalia na o api faatonu;
  • -nogroup,-nouser- saili mo faila e le auai i soʻo se vaega pe leai foi i le tagata faʻaaoga;
  • -vili- saili le faʻamatalaga o le aoga faʻaaogaina.

I luga o lenei masaniga ma le au maua ua maeʻa. Afai e te manaʻo e suʻe faʻamatalaga auiliiliga isi mea faʻamafanafana faʻamalosi o le faʻaogaina o masini komepiuta i luga o le kernel Linux, matou te fautuaina oe e vaʻai i a matou mea eseese i le sootaga lea.

Faitau atili: Taʻiala faʻaaoga i totonu o le Linux Terminal

A uma ona e suʻeina le faʻamatalaga manaʻomia, e mafai ona e faia isi taga ma i latou, mo se faʻataʻitaʻiga, teuteuina, tapeina poʻo le suʻesuʻeina o mea. O lenei mea o le a fesoasoani i isi fale faʻaaoga. "Terminal". Faataitaiga o lo latou faaaogaina o loʻo maua i lalo.

Vaʻai foi: Faataitaiga o Linux grep / cat / ls poloaiga