Faʻafefea ona tuʻuina se faʻauluuta i se komepiuta

Afai e te manaʻo e puipuia lau komepiuta mai le faʻatagaina e le faʻatagaina, ona mafai ai lea ona e manaʻo e tuʻuina se faʻaupuga i luga, e aunoa ma le iloa e leai se tasi e mafai ona ulufale i totonu o le polokalama. E mafai ona fai lenei mea i le tele o auala, o le mea e sili ona masani ai o le setiina lea o se upu faila mo le ulufale i le Windows poʻo le tuʻuina o se faʻauluuta i se komepiuta i le BIOS. Vaʻai foi: Faʻafefea ona seti se upu faʻaulu i luga o se komepiuta.

I totonu o lenei tusi lesona, o nei auala uma e lua o le a iloiloina, ma faʻamatalaga faʻamatalaga i luga o nisi avanoa mo le puipuia o se komepiuta ma se upega tafailautusi, pe a iai ni faʻamatalaga taua tele ma e manaʻomia le faʻaaogaina o le avanoa e maua ai.

Faʻasaʻoina o se faʻamatalaga i totonu ole Windows

O se tasi o auala pito sili ona faigofie e seti ai se upega tafaila i luga o se komepiuta o le faʻapipiʻi lea i luga o le polokalama faʻaogaina Windows. O lenei metotia e le sili atu ona faʻatuatuaina (e faigofie tele ona toe faʻaleleia pe saili le upu moni i luga o Windows), ae e lelei pe afai e te le manao e leai se tasi e faʻaaoga lau masini pe ae alu mo sina taimi.

2017 faʻafouina: Taʻeseeseesega faatonuga mo le setiina o se faʻaupuga mo le taina i totonu o le Windows 10.

Windows 7

Ina ia setiina se faʻaufaʻailoga i le Windows 7, alu i le faʻafoega o le komisi, faʻaali le "Ata" ma tatala le "Faʻamaumauga a le Faʻamatalaga."

A maeʻa lena, kiliki "Fausia se upu faila mo lau teugatupe" ma seti se upu faʻamaonia, faʻamaonia le upu faʻamalo ma se faʻamaoniga mo ia, ona faʻaoga lea o suiga.

Pau lava lena. I le taimi nei, soʻo se taimi lava e te liliuina ai le komepiuta, e tatau ona e ulufale i se faʻaupuga ae leʻi ulufale i le Windows. E le gata i lea, e mafai ona e taomi i luga o keyboard le loka o le komepiuta i luma o le ulufale atu i le upu moni e aunoa ma le tapeina.

Windows 8.1 ma le 8

I le Windows 8, e mafai ona e faia tutusa i auala nei:

  1. Ia alu foi i le komiti e puleaina - faʻamatalaga o tagata e faʻaaogaina ma kiliki le mea "Suʻe le tala i le faamalama o le komepiuta", alu i le laasaga 3.
  2. Tatala le vaega saʻo o le Windows 8, kiliki "Filifiliga" - "Suiga faatulagaga a le komipiuta." A maeʻa lena, alu i le "Faʻamatalaga".
  3. I le puleaina o tupe, e mafai ona e setiina se upu fai upu, ma e le gata o se upega tafaoga upu, ae o se upega tafaʻilagi po o se faʻailoga faigofie.

Faasaoina tulaga, e faalagolago ia i latou, e tatau ona e ulufale i se upu fai upu (tusiga poo se kalafi) e teu ai i totonu o Windows. E tutusa ma le Windows 7, e mafai ona e lokaina le polokalama i soo se taimi e aunoa ma le tapeina o le komepiuta e ala i le uuina o le Win + L i luga o le komepiuta mo lenei mea.

E faʻapefea ona tuʻuina le upu faʻamaonia i le BIOS o le komepiuta (sili atu le faʻatuatuaina)

Afai e te setiina le upega tafaila i le PIOS komepiuta, o le a sili atu ona faatuatuaina, talu ai e mafai ona e toefaʻaliliu le upufaʻaili i lenei mataupu na o le aveeseina o le batini mai le komepiuta komepiuta (e ese mai tuusaunoaga). O lona uiga, o le popole i le mea moni e faapea o se tasi i lou toesea o le a mafai ona faʻaauau ma galue i tua o le masini o le ai ai i se tulaga maualalo.

Ina ia mafai ona tuu le upega tafailagi i luga o le komepiuta i le BIOS, e tatau ona e ulu muamua i ai. Afai e leai sou komepiuta fou, ona masani lea ona e ulufale atu i le BIOS, e tatau ona e taomi le ki F2 pe a liliu (o lenei faamatalaga e masani lava ona faʻaalia i le pito i lalo o le mata pe a faʻaalia). Afai o iai sau faʻataʻitaʻiga fou ma faʻatinoina le polokalama, ona mafai lea e le tusiga ona faʻaaogaina le BIOS i le Windows 8 ma le 8.1, talu ai e le mafai ona galue le keystroke masani.

O le isi laasaga e tatau ona e maua i le vaega BIOS lea e mafai ona e seti ai le Faʻamaumauga a le Faʻamatalaga a Tagata (Password User) ma le Supervisor Password (pule password password). E lava le setiina o le Faʻamatalaga a le Faʻamatalaga a le Tagata, i lenei tulaga o le a talosagaina ai le telefoni e faʻaoʻo le komipiuta (faʻaipo le OS) ma ulufale i le BIOS settings. I luga o le tele o komepiuta, e faia lenei mea i le auala tutusa, o le a ou faia ni faʻatautaia ina ia mafai ai ona e iloa tonu pe faapefea.

A uma ona seti le palakalafa, alu i fafo ma alu i le "Save and Exit Setup".

Isi auala e puipuia ai lau komepiuta ma se upu faʻaulu

O le faʻafitauli i auala o loʻo faʻamatalaina i luga o le faʻaaogaina o se upega tafailagi i luga o se komepiuta e puipuia mai lou aiga poʻo le paaga - o le a le mafai ona latou seti, taʻalo pe matamata i le Initaneti e aunoa ma le ulufale i ai.

Ae ui i lea, o au faʻamatalaga i le taimi e tasi e tumau pea le puipuia: mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te aveesea le kiliva ma faʻafesoʻotaʻi atu i se isi komepiuta, o le a mafai ona maua uma i latou e aunoa ma ni faʻauluupu. Afai e te fiafia i le malupuipuia o faʻamatalaga, o le a fesoasoani polokalama e faʻamaonia ai faʻamatalaga fesoasoani, mo se faʻataʻitaʻiga, VeraCrypt poʻo le Windows Bitlocker - le faʻatulagaina o le initaneti e fausia ai le Windows. Ae o se autu lenei mo se isi tusitusiga.