FAT32 poʻo le NTFS: o le fea faila faila e filifili ai mo se masini faʻapipiʻi USB poʻo se masini malo fafo

O nisi taimi, faitau faʻamatalaga, taʻalo musika ma ata tifaga mai se taavale afi po o se puʻe malosi i luga o masini uma, e pei o se komipiuta, fale DVD po o le televise, Xbox po o le PS3, faʻapea foʻi i se taavale faʻataʻavalevale e mafai ona mafua ai ni faʻafitauli. O iinei o le a tatou talanoa ai po o le fea le faila faila e sili ona lelei e faʻaogaina ina ia mafai ai ona faitau le aunoa i le taʻavale i taimi uma ma soo se mea e aunoa ma ni faafitauli.

Vaʻai foi: pe faʻapefea ona liliu mai le FAT32 i le NTFS e aunoa ma le faʻavasegaina

O le a le faila faila ma pe oa ni faʻafitauli e ono aʻafia ai

O se faila faila o se auala e faʻavae ai faʻamatalaga i ala o faasalalauga. I le avea ai o se tulafono, e faʻaaogaina e polokalama taʻitasi ia lava faila faila, ae mafai ona faʻaaogaina le tele. O le manatu e na o le numera binaire e mafai ona tusia i disasiga faigata, o le faila faila o se vaega autū lea e maua ai le faaliliuga mai faamaumauga faaletino i faila e mafai ona faitauina e le OS. O le mea lea, pe a faʻapipiʻiina se taʻavale i se auala patino ma se faila faila patino, filifili pe o fea masini (talu ai e oʻo lava i lau leitio ei ai se OS tulaga ese) e mafai ona malamalama i mea ua tusia i luga o se taavale afi, kiliva eletise poʻo isi taʻavale.

Tele masini ma faila faila

I le faaopoopo atu i le FAT32 ma le NTFS lauiloa, faʻapea foi ma nisi e le masani ai i le faʻaaogaina o HFS +, EXT ma isi faila, e tele ituaiga o faila faʻavae na faia mo masini eseese o se faʻamoemoe. I le taimi nei, o le toatele o tagata e sili atu ma le tasi le komepiuta ma isi masini komepiuta i le fale e mafai ona faʻaaogaina Windows, Linux, Mac OS X, Android, ma isi faiga faʻaoga, le fesili pe faʻapefea ona faʻapipiʻiina se pulou USB flash po o se isi faila feaveaʻi ina ia faitau i nei masini uma, e matua talafeagai lava. Faatasi ai ma lenei mea, e tulai mai faafitauli.

Fesoʻotaiga

I le taimi nei, e lua faila faila masani (mo Rusia) - o le NTFS (Windows), FAT32 (faʻamaumau Windows tuai). O Mac OS ma Linux faila polokalama e mafai foi ona faʻaaogaina.

O le a talafeagai le manatu o le a faʻaaogaina faiga faʻaonapo nei o faila i faiga faila a le isi, ae o le tele lava o tulaga e le o le tulaga lea. E le mafai e Mac OS X ona tusia faʻamaumauga i se disk ua faatulagaina i le NTFS. O le Windows 7 e le amanaʻia HFS + ma EXT avetaʻavale ma e le amanaʻia i latou pe lipoti mai e le o faʻasalaina le taʻavale.

E tele faʻasalalauga Linux, e pei o le Ubuntu, e lagolagoina le tele o faila faila e ala i le le mafai. Kopi mai le tasi polokalama i le isi o se faagasologa masani mo Linux. O le tele o tufatufaga latou te lagolagoina HFS + ma NTFS mai le pusa, poʻo le lagolagosua ua faʻapipiʻiina e se vaega e tasi e leai se totogi.

E le gata i lea, o faʻamafanafanaga taʻavale, e pei o le Xbox 360 poʻo le Playstation 3, e naʻo le faʻapulaʻaina o avanoa i nisi o faila faila, ma e na o le pau lava le mea e mafai ona faitau ai faʻamatalaga mai se masini USB. Ina ia iloa po o fea faila ma faila e lagolagoina, ia tilotilo i lenei laulau.

Windows xpWindows 7 / VistaMac os leopardMac OS Lion / Snow LeopardUbuntu LinuxTaaloga 3Xbox 360
NTFS (Windows)IoeIoeFaitau naʻoFaitau naʻoIoeLeaiLeai
FAT32 (DOS, Windows)IoeIoeIoeIoeIoeIoeIoe
exFAT (Windows)IoeIoeLeaiIoeIoe, faatasi ai ma le afifi ExFatLeaiLeai
HFS + (Mac OS)LeaiLeaiIoeIoeIoeLeaiIoe
EXT2, 3 (Linux)LeaiLeaiLeaiLeaiIoeLeaiIoe

E tatau ona maitauina o laulau e atagia ai le gafatia o le OS mo le galue ai i faila faila e ala i le le mafai. I le Mac OS ma le Windows, e mafai ona e maua nisi polokalama faʻapitoa e mafai ai ona e galue ma faʻapipiʻi faʻapitoa.

FAT32 o se faatulagaga umi ma, faafetai i lenei mea, toetoe lava o masini komepiuta ma faiga faʻaaogā e lagolagoina atoatoa. O le mea lea, afai e faʻasalalauina se puʻelafi USB i le FAT32, ua toetoe lava a mautinoa e faitau i soo se mea. Ae ui i lea, e tasi le faafitauli taua i lenei faatulagaga: faʻaitiitia le tele o se faila se tasi ma se isi voluma. Afai e te manaʻomia te teu, tusi ma faitau faila tetele, e le talafeagai le FAT32. Ia sili atu i le tele o tapulaa.

Faʻamaumauga o le Faʻamaumauga o Faiga Faʻavae

O le FAT32 faila failaina na fausia i se taimi umi lava ma e faavae i luga o lomiga muamua o le FAT, na muai faaaogaina i le DOS OS. E leʻi i ai ni faʻamaumauga i aso nei i lena taimi, ma o le mea lea e leai ni mea e manaʻomia mo le lagolagoina o faila e sili atu nai lo le 4GB i le tele e le faila. I le taimi nei, e tele tagata faʻaoga e feagai ma faafitauli ona o lenei mea. I lalo ifo e mafai ona e vaʻaia se faʻatusatusaga o faila faila e ala i le tele o faila lagolago ma vaega.

Laina le tele o le failaToa o le tasi vaega
NTFSE sili atu nai lo le taimi neiHuge (16EB)
FAT32E itiiti ifo i le 4 GBE itiiti ifo i le 8 TB
FAʻAALIGAsili atu nai lo uili mo le faatau atuHuge (64 ZB)
HFS +Sili atu nai lo le mea e mafai ona e faʻatauHuge (8 EB)
EXT2, 316 GBTele (32 TB)

Faʻamaumauga o faila faʻaonapo nei ua faʻalauteleina le tele o le faila i tapulaa e faigata ona mafaufau i ai (vaai mea o le a tupu i le 20 tausaga).

O polokalama fou fou e maua ai le FAT32 i le tulaga o le tele o faila taʻitasi ma se isi vaeluaga puʻe. O le mea lea, o le matua o le FAT32 e aafia ai le mafai ona faʻaaogaina mo faamoemoega eseese. O le tasi fofo o le faʻaaogaina lea o le polokalama exFAT faila, o lona lagolago o loʻo faʻaalia i le tele o faiga faʻaoga. Ae peitai, i se isi itu, mo se taʻavale USB flash masani, afai e le teuina faila sili atu nai lo le 4 GB, FAT32 o le a sili ona lelei, ma o le a faʻaaogaina le taʻavale afi i soo se mea.