E faʻapefea ona faʻailoa lau upega tafailagi

Faʻamatalaga faʻamalosi, pe o le a lava le upega tafailagi atonu latou te maua - mai meli, teugatupe i luga o le initaneti, Wi-Fi poʻo mai Vkontakte ma Odnoklassniki faʻamatalaga, e leʻi leva ona avea ma se mea na tupu. O lenei mea e mafua ona o le mea moni e le o tausisia e le aufaʻatasi tulafono laiti saogalemu i le taimi o le fatuina, teuina ma le faʻaaogaina o upu tatala. Ae e le na o le pau lea o le mafuaaga e mafai ai ona paʻu palakalafa i lima sese.

O lenei tusiga o loʻo tuʻuina mai ai faʻamatalaga auʻiliʻili pe oa metotia e mafai ona faʻaaogaina e faʻamalosi ai upu faʻamaloilo ma pe aisea ua e faʻafitauli ai i na osofaʻiga. Ma i le faaiuga o le ae maua ai se lisi o auaunaga i le initaneti lea o le a faʻatagaina ai oe e iloa pe ua faʻamautuina lau faʻaumauga. O le ai ai foi (already) se tusitusiga lona lua i luga o le autu, ae ou te fautuaina e faitau mai le iloiloga oi ai nei, ma na o le faasolosolo lava i le isi.

Faʻafou: o mea nei ua saunia - E uiga i le malupuipuia o le password, lea o loʻo faamatalaina ai le auala e faʻamautu atili ai au faʻamatalaga ma upu faʻaulu ia i latou.

O a metotia e faʻaaogaina e momotuina ai upu tatala

Mo faʻamatalaga faʻamaonia e leʻo faʻaaogaina le tele o auala eseese. Toeitiiti lava o i latou uma e iloa ma toetoe o soo se maliega o faʻamatalaga faʻamaonia e maua e ala i le faʻaaogaina o metotia taʻitasi poʻo a latou faʻapotopotoga.

Faʻailoga

O le auala sili ona taatele o 'upega tafaʻilagi' 'aveʻese' o 'upega tafaʻilagi faʻapitoa ma fesoʻotaiga vavave faʻaneionapo, ma o lenei metotia e aoga mo se pasene tele o tagata faʻaoga.

O le aano o le metotia e te mauaina oe i luga o se nofoaga masani (Gmail, VC poʻo Odnoklassniki, mo se faʻataʻitaʻiga), ma mo le tasi mafuaʻaga po o le isi ua talosagaina oe e ulufale i lou igoa ole igoa ma le upega tafailautusi (e ulufale ai, faʻamaonia se mea, mo lona suiga, ma isi). I le taimi lava e uma ai ona ulufale atu i le motusia, e mai i le tagata solitulafono.

O le a le mea e tupu: e mafai ona e mauaina se tusi, ua tuuaia mai le lagolago lagolago, lea e taʻu mai ai e tatau ona e ulufale i lau teugatupe ma ua tuʻuina atu se fesoʻotaʻiga, pe a e fesuisuiai i lenei 'upega tafaʻilagi, lea e tutusa lelei le kopi muamua. E mafai pe a uma le faʻapipiʻiina o masini komepiuta e le manaʻomia i luga o se komepiuta, e suia le faatulagaga o le faiga i se auala e te ulufale ai i le tuatusi o le 'upega tafaʻilagi e te manaʻomia i totonu o le tuatusi o le upega tafaʻilagi, e te oʻo lava i se nofoaga faʻasolosolo e mamanuina i le auala tutusa.

E pei ona ou matauina, o le toatele o tagata e faʻaaogaina lenei mea, ma e masani lava ona mafua lenei ona o le le faʻaeteete:

  • Afai e te maua se tusi e tuʻuina atu i se tasi faʻasalalauga se isi ituaiga poʻo seisi e te ulufale ai i lau faʻamatalaga i luga o se 'upega tafaʻilagi, ia e faʻalogo pe na auina atu pe leai foi mai le imeli imeli i luga o lenei' upega tafaʻilagi: o faʻamatalaga tutusa e masani ona faʻaaogaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, nai lo le [email protected], atonu o le [email protected] poʻo se mea e tutusa. Ae ui i lea, o le faʻamatalaga saʻo e le o faʻamautinoa ai pea o mea uma o loʻo faʻatulaga lelei.
  • Ae e te leʻi ulufale i lau faʻaumauga i soo se mea, vaʻavaʻai ma le totoa i le pusa o tua o lau sailiga. Muamua lava, e tatau ona faʻaalia tonu le 'upega tafaʻilagi e te manaʻo e te alu i ai. Ae ui i lea, i le tulaga o faʻamalosi i luga o se komepiuta, e le lava lea. E tatau foi ona e gauai atu i le i ai o le faʻamalamalamaga o le fesoʻotaʻiga, lea e mafai ona faʻamoemoe e ala i le faʻaogaina o le https protocol ae le o le HTTP ma le ata o le "loka" i le tuatusi o le lauga, e ala i le kiliki i luga o lea, e mafai ona e mautinoa o oe i luga o lenei 'upega. Toeitiiti lava o mea ogaoga uma e manaʻomia ai le teuina i totonu o lau faʻamatalaga faʻaogaina.

I le auala, o le a ou matauina ii o auala uma o le fatuina o le fatufatu ma le upega tafailagi (faamatalaina i lalo) e le o le uiga o le galuega a le tagata e toatasi (o lona uiga, latou te le manaʻomia ona ulufale mai i le miliona o upu tatala). , ona lipotia lea o le alualu i luma o le tagata osofaia. E le gata i lea, o nei polokalama e le mafai ona galue i luga o le komepiuta o le hacker, ae faalilolilo ia oe lava ma le faitau afe o isi tagata faaaoga, lea e matua faateleina ai le lelei o mea taufaasese.

Filifiliga Faʻamatalaga

O osofaiga e faʻaaogaina ai le palakalafa (malosi malosi, malosi malosi i le gagana Rusia) e taatele foʻi. I ni nai tausaga talu ai, o le tele o nei osofaʻiga o se suʻesuʻega lava i faʻapotopotoga uma o se faʻamaumauga patino e tusia ai upu faanatinati o se umi, i le taimi lava e sili atu ona faigofie mea uma (mo taʻavale).

O le auiliiliga o le faitau miliona o faʻaupuga na sosola mai i tausaga talu ai e faʻaalia ai e itiiti ifo ma le afa oi latou e tulaga ese, ae i luga o na nofoaga e tele tagata e le o malamalama i ai, o le pasene e laʻititi lava.

O le a le uiga o lenei mea? I le lautele, e le manaomia e le tagata e faʻaaogaina le faʻaaogaina o le faitau miliona o faʻapotopotoga: o le i ai o se faavae o le 10-15 miliona upu faʻaupuga (se numera e faatatau, ae latalata i le mea moni) ma suia na o nei tuufaatasiga, e mafai ona ia tataina toetoe o le afa o tala i luga o soʻo se 'upega tafaʻilagi.

I le tulaga o se osofaʻiga ua faʻatūina i luga o se faʻamatalaga patino, e faaopoopo atu i le faavae, e mafai ona faʻaaogaina le malosi faʻamalosi faigofie, ma o polokalama faʻaonaponei e mafai ai ona e faia lenei mea vave lava: o se upega tafailagi o uiga e 8 e mafai ona vaeluaina i se mataupu o aso (ma pe afai o nei tagata o se aso poo se tuufaatasiga ma tafaoga, e le masani - i minute).

Faamolemole ia matau: Afai e te faʻaaogaina le uputatala tutusa mo nofoaga eseese ma tautua, o le taimi lava e faʻasalalau ai lau faʻamaonia ma le tuatusi imeli i luga o soʻo se tasi oi latou, faatasi ai ma le fesoasoani a le polokalama faʻapitoa o le a tofotofoina i le faitau selau o isi nofoaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi lava na maeʻa ai le tele o le tele o Gmail ma Yandex i le faaiuga o le tausaga talu ai, o se galu o talafaʻatau taufaʻatau na amata mai i le Origin, Steam, Battle.net ma Uplay (ou te manatu o le tele o isi, naʻo mo auaunaga faʻataʻotiina sa masani ona faʻafesootaʻi aʻu).

O nofoaga faʻatauvaʻa ma faʻaumatia ai le motusia

O le tele o nofoaga ogaoga e le teuina lau upega tafailagi i le pepa lea e te iloa ai. Na o se isa o loʻo teuina i totonu o le database - o le taunuuga o le faʻaaogaina o se galuega e le mafai ona faʻaaogaina (o lona uiga, e le mafai ona toe maua mai lau faʻamatalaga mai lenei taunuʻuga) i le upu faʻaulu. A e faʻapipiʻi atu i le 'upega tafaʻilagi, ua toe faʻatulagaina le hash ma, pe a fetaui ma mea o teuina i totonu o le database, o lona uiga ua e ulu saʻo i le motusia.

E faigofie lava ona mate, o manoa ia o loʻo teuina, ae le o le upega tafaoga, ia na o mafuaaga saogalemu - ina ia ulufale atu se tagata e fai le mea e teu ai faamaumauga ma maua ai, e le mafai ona ia faʻaaogaina le faʻamatalaga ma aʻoaʻoina ai upu o upu.

Ae ui i lea, masani lava, e mafai ona ia faia lenei mea:

  1. I le fuafuaina o le ish, o nisi algorithms e faʻaaoga, o le tele o ia mea e lauiloa ma taatele (o lona uiga, e mafai e se tasi ona faʻaaogaina).
  2. O le i ai o faʻamaumauga ma le faitau miliona o faʻaupuga (mai se vaʻaia le malosi), e mafai foi ona maua e le tagata osofaʻi ia hashes o nei faʻaufaʻailoga ua fuafuaina e faʻaaoga ai algorithms avanoa uma.
  3. I le faʻatusatusaina o faʻamatalaga mai le mea e maua mai ai le faʻamaumauga ma le upega tafailalalata mai lau lava 'upega tafaʻilagi, e mafai ona e iloa po o fea algorithm o loʻo faʻaaogaina ma sailia faʻamatalaga moni mo se vaega o faʻamaumauga i totonu o le faʻamaumauga e ala i se faʻataʻitaʻiga faigofie (mo tagata uma e le faʻapitoa). Ma o mea faigaluega malosi-e fesoasoani ia te oe e aoao ai isi mea taua, ae puupuu upu pupuu.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le maketi o tagi o auaunaga eseese latou te le teu ai au upega tafaoga i luga o lau 'upega tafaʻilagi e le puipuia ai oe mai lona taʻaloga.

Spyware (SpyWare)

SpyWare or spyware - o se tele o mea leaga leaga ua faʻapipiʻi faʻapipiʻiina i luga o se komepiuta (e mafai foi ona aofia ai le spyware o se vaega o nisi o polokalama talafeagai) ma aoina ai faʻamatalaga tagata.

Faatasi ai ma nisi mea, o nisi ituaiga o SpyWare, mo se faataitaiga, keyloggers (polokalama e suʻe ai ki o loo e lolomiina) poo le aufaasesega o tagata fefaatauaʻiga, e mafai ona faʻaaogaina (ma faʻaaoga) e maua mai ai faʻamatalaga o tagata faaaoga.

Inisinia faʻainitaneti ma fesili toe faʻaleleia o le motusia

E pei ona taʻu mai e Wikipedia ia i tatou, o le inisinia lautele o se auala e maua ai faʻamatalaga e faʻavae i luga o uiga o le mafaufau o se tagata (e aofia ai le phishing o loʻo taʻua i luga). I luga o le Initaneti, e mafai ona e maua le tele o faataitaiga o le faʻaaogaina o mea faʻale-agafesootai (Ou te fautuaina le sailiili ma le faitau - o le mea manaia lea), o nisi o ia mea o lo o mataʻutia lo latou tulaga lelei. I se tulaga lautele, o le metotia e faʻamalosia i le mea moni e toetoe o soʻo se faʻamatalaga talafeagai e maua ai faʻamatalaga faʻamaonia e mafai ona maua e faʻaaoga ai vaivaiga faaletagata.

Ma o le a ou tuuina atu naʻo se fale faigofie ma le le maoaʻe fale e fesootai ma upu fai upu. E pei ona e iloa, i luga o le tele o nofoaga mo le toe faʻaleleia o le motusia, ua lava lea e ulufale ai i le tali ile fesili ole fesili: o le aʻoga na e auai i ai, igoa ole tina, igoa ole peti ... E tusa lava pe e te le i tuʻuina atu lenei faʻamatalaga i avanoa avanoa i luga o fesoʻotaʻiga lautele, e te manatu e faigata tusa lava poʻo le faʻaaogaina o fesoʻotaʻiga faʻafesoʻotaʻi tutusa, masani ma oe, poʻo le masani lelei, e le maua se faʻamatalaga faapena?

E faʻapefea ona e iloa na faʻauluina lau faʻamaonia

Ma, i le faaiuga o le tusiga, o le tele o auʻaunaga e mafai ai oe ona suʻeina pe ua vaʻaia lau faʻamatalaga, e ala i le siakiina o lau tuatusi imeli po o le username ma faʻamaumauga faʻamaumauga na maua e tagata taʻavale. (E fai si ou teʻi i totonu oi latou e tele naua le pasene o faʻamaumauga mai le gagana Rusia).

  • //haveibeenpwned.com/
  • //breachalarm.com/
  • //pwnedlist.com/query

Na maua lau tala i le lisi o taʻutaʻua taʻutaʻua? E talafeagai le suia o le upu moni, ae i nisi auiliiliga e uiga i faiga saogalemu e faatatau i faʻamatalaga faʻamaumauga, o le a ou tusi i aso o lumanai.