Fua faʻatatau i Microsoft Excel

Faatasi ai ma auala eseese o le vaʻaia e le mafai ona iloa le faʻatusatusaga. Faatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona e faʻatusatusa faʻatusatusaga ma fuafua fua faʻataʻitaʻi e ala i le sui o mea muamua ma ni mea faigofie. I Excel, o loʻo i ai foi le avanoa e faʻaaoga ai lenei metotia mo le faʻatalanoaina ma le auʻiliʻiliga. Seʻio tatou tilotilo pe faʻapefea ona faʻaaogaina lenei metotia i le polokalama faʻamaonia ma meafaigaluega na fausia.

Faatinoga o le faʻatusatusaga

O le igoa o lenei metotia e sau mai le upu Latina proxima - "lata mai". O se faʻatusatusaga e ala i le faafaigofieina ma le faʻalauteleina o faʻamatalaga iloa, fausiaina oi latou i se tulaga ma o lona faavae. Ae o lenei metotia e mafai ona faʻaaogaina e le gata mo le vaʻavaʻai, ae faʻapea foi mo suʻesuʻega o loʻo i ai nei. I le uma, o le fetaui, o le mea moni, o se simplification o uluai faʻamatalaga, ma o se faigofie faigofie e sili atu ona faigofie ona suʻeina.

O le meafaigaluega autu lea e faʻaaogaina ai i le Excel o le fausiaina lea o laina laina. O le laina pito i lalo, e faʻavae i luga o faʻamaumauga ua uma ona maua, ua maeʻa le faʻatulagaga o le galuega mo vaitau o lumanai. O le autu autu o laina laina, e pei ona le faigata ona mate, o loʻo faia ni faʻamatalaga poʻo le iloa o se masani masani.

Ae e mafai ona fausiaina e faʻaaoga ai se tasi o ituaiga e lima e latalata i ai:

  • Laina;
  • Faatauaina;
  • Logarithmic;
  • Polynomial;
  • Mana.

Mafaufau i vaega taʻitasi i auiliiliga sili atu.

Lesona: Faʻafefea ona fausia se laina o loʻo i totonu o Excel

Metotia 1: Faʻasalaina Laina

Muamua lava, seʻi o tatou mafaufau i le mea sili ona faigofie, e pei o le faʻaaogaina o se galuega faila. O le a tatou ola i ai i auiliiliga auiliili, talu ai ua tatou faatulaga tulaga lautele o uiga mo isi metotia, e pei o le taupulepulega ma isi faʻaaliga o le a tatou le mafaufau i ai pe a tatou mafaufau i filifiliga mulimuli ane.

Muamua lava, o le a matou fausia se kalafi i luga o le faavae o le a matou faia ai le auala faʻalelei. Mo le fausia o se kalafi, matou te ave se laulau lea o le tau o le tau o gaosiga na gaosia e se atinaʻe ma le tau tutusa i se vaitaimi faʻatulagaina o loʻo faʻaalia i masina taitasi. O galuega faʻatusa o loʻo matou fausiaina o le a atagia mai ai le faʻalagolago i le siitaga o tupe faasili i luga o le tau o le gaosiga.

  1. Ina ia fausia le kalafi, muamua, filifili koluma "Tau o le tau o gaosiga" ma "Faamanuiaga". A maeʻa lena alu i le lisi "Faaofi". O le isi i luga o le lipine i le poloka o le "Palama" pusa pusa kiliki i luga o le ki "Silasila". I le lisi e amata, filifili le igoa "Faʻapaʻu i paʻu lamolemole ma maka maka". O lenei ituaiga o siata e sili ona fetaui mo le galulue faatasi ma laina laina, ma o le mea lea, mo le faʻaaogaina o le fua faatatau i le Excel.
  2. Faʻatulagaina o le fale.
  3. Ina ia faʻaopoopo se laina o laina, filifili i le kilikiina o le kulimi saʻo. O loʻo i luga o le lisi o tala. Filifili se mea oi ai "Faʻaopoopo laina laina ...".

    O loʻo i ai se isi filifiliga e faʻaopoopo iai. I se isi vaega o faʻamau i le lipine "Galulue ma Siata" siitia i luga "Tapenaga". Le isi i totonu o le meafaigaluega "Iloiloga" kiliki i le ki "Laina laina". E amataina se lisi. Talu ai tatou te manaʻomia le faʻaaogaina o se laina vavalalata, mai tulaga tuʻufaʻatasia tatou te filifilia "Faatusatusa laina".

  4. Afai, e ui i lea, na e filifilia le filifiliga muamua o taga ma le faʻaopoopoga e ala i le lisi autu, ona tatala lea o le faamalama o le faatulagaga.

    I le pa poloka "Fausiaina o laina laina (faʻatusatusa ma faʻalelei)" seti le ki i le tulaga "Laina laina".
    Afai e manaʻomia, e mafai ona e setiina se vaʻa latalata i le tulaga "Faʻaalia le tutusa ile siata". A maeʻa lena, o le ata o le a faʻaalia le faʻaoga tutusa.

    E le gata i lea, mo le faʻatusatusaina o filifiliga eseese, e taua le siakiina o le pusa "Faʻaofi i luga o le siata le tau o se faʻatusatusaga faʻalagolago (R ^ 2)". O lenei faailo e mafai ona ese mai 0 agai i luga 1. O le maualuga, o le sili atu le lelei (sili atu ona faʻatuatuaina). E talitonuina pe a oʻo i le tau o lenei faʻaʻailoga 0,85 ma sili atu le faʻalelei e mafai ona faʻatuatuaina, ma afai e laʻititi le fuainumera, ona - leai.

    Ina ua maeʻa ona e maua uma tulaga o loʻo i luga. Matou te taomi le faamau "Katia"tuʻu i le pito i lalo o le faamalama.

  5. E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le laina o laina o loʻo fuafua i le siata. I le tulaga o le laina laina, o loʻo faʻaalia e se laina saʻo uliuli. O lenei ituaiga faʻalelei e mafai ona faʻaaogaina i mataupu sili ona faigofie, pe a vave ona suia faʻamatalaga ma o le faalagolago o le taua o le galuega i le finauga e manino.

O le faʻamafanafanaina, lea o loʻo faʻaaogaina i lenei tulaga, o loʻo faʻamatalaina i le faʻasologa lenei:

y = ax + b

I la tatou mataupu patino, o le fua faʻatatau e ave ai le faiga lenei:

y = -0.1156x + 72.255

O le tele o le saʻo o le faʻatusatusaga e tutusa ma i matou 0,9418, o se taunuuga e sili ona talafeagai, faʻamatalaina le faʻalelei e faʻalagolago.

Metotia 2: Tulaga Faatapulaaina

O lenei sei tatou mafaufau i le ituaiga faʻamatalaga o le latalata i Excel.

  1. Ina ia suia le ituaiga laina laina, filifili lea i le kilikiina o le ki o le kuki saʻo ma i totonu o le lisi mataʻutia le filifili o le aitema "Faʻasologa laina laina ...".
  2. A maeʻa lena, o le faʻalapotopotoga o le faʻasalalauga lea ua masani ai i matou ua faʻatautaia. I totonu o le poloka mo le filifilia o le ituaiga o fetaui, tuu le ki i "Faatauaina". O isi vaega tumau e tutusa ma le mataupu muamua. Kiliki le ki "Katia".
  3. A maeʻa lena, o le laina o le a fuafuaina. E pei ona mafai ona e vaʻaia, pe a faʻaaogaina lenei metotia, o loʻo i ai sona foliga laititi. Le maualuga o le talitonuga 0,9592, lea e maualuga atu nai lo le faʻaaogaina o le laina. E sili atu le faʻaaogaina o le auala e faʻaaogaina ai pe'ā faʻafesuiaʻi vave ia tau ma ave loa se pepa paleni.

O le vaaiga lautele o le galuega faʻamalieina e pei ona taʻua i lalo:

y = o le x

fea u - o le faavae lenei o le logarithm masani.

I la matou mataupu faapitoa, o le faiga na faia ai le faiga lenei:

y = 6282.7 * e ^ (- 0.012 * x)

Metotia 3: Faʻasalalau Luga

O le taimi lenei e mafaufau ai i le metotia o le tala faʻatusa.

  1. I le auala tutusa e pei o le taimi muamua, e ala mai i le lisi autu, faʻalauiloa le faʻasologa o le laina o laina laina. Seti le ki i le tulaga "Logarithmic" ma kiliki le ki "Katia".
  2. O loʻo i ai se faʻagasologa o le faʻaaogaina o laina laina faʻatasi ma se faʻatusatusaga o logarithmic. E pei ona i ai i le mataupu talu ai, o lenei filifiliga e sili atu le faʻaaoga pe a vave ona suia le faʻamatalaga, ona ave lea o se paleni paleni. E pei ona mafai ona e vaʻai, o le maualuga o le talitonu o le 0.946. E sili atu le maualuga nai lo le faʻaaogaina o le laina laina, ae maualalo ifo nai lo le maualuga o le laina o laina masani ma le faʻamamafa faʻapitoa.

I se tulaga lautele, o le fesuiaiga o foliga e foliga faapenei:

y = a * ln (x) + b

fea ln o le tele lea o le logarithm masani. O le mea lea o le igoa o le metotia.

I la tatou mataupu, o le faiga e ave ai le faiga lenei:

y = -62,81ln (x) +404.96

Metotia 4: faʻalelei le polynomial

Ua oʻo i le taimi e mafaufau ai i le metotia o le faʻaleleiina o le polynomial.

  1. Alu i le faʻasologa o laina laina laina, e pei ona sili atu ma le tasi ona e faia. I poloka "Fausiaina o laina laina" seti le ki i le tulaga "Polynomial". I le taumatau o lenei meataitasi o se fanua "Faiva". Pe a filifilia "Polynomial" ua amata ona malosi. E mafai ona e faʻamaonia soʻo se tau aogā mai le 2 (faʻatulagaina e le faʻaaoga) i 6. O lenei faailoga e iloa ai le numera o le maualuga ma le minima o le galuega. Aʻo tuʻuina se polynomial lona lua, e naʻo le tasi le maualuga e faʻamatalaina, ma pe a faʻaogaina le polynomial lona ono tikeri, e oʻo atu i le lima le maualuga e mafai ona faamatalaina. I le amataga, matou te tuua ia tulaga le lelei, o lona uiga, matou te faʻamaonia le tikeri lona lua. O totoe o totoe e tumau pea tutusa pe a tatou seti i latou i metotia muamua. Matou te taomi le faamau "Katia".
  2. Laina laina e faʻaaoga ai lenei metotia ua fausia. E pei ona mafai ona e vaʻaia, e sili atu le televave atu nai lo le faʻaaogaina o le aofaʻiga o fuainumera. O le maualuga o le talitonuga e maualuga atu nai lo soo se tasi o metotia ua uma ona faaaogaina, ma o le 0,9724.

    O lenei metotia e mafai ona sili atu ona faʻaogaina pe a fai o le faʻamaumauga e suia pea. O le faʻatinoga e faʻamatalaina ai lenei ituaiga o faʻalelei e pei o lenei:

    y = a1 + a1 * x + a2 * x ^ 2 + ... + an * x ^ n

    I la matou mataupu, o le faiga na faia ai le faiga lenei:

    y = 0.0015 * x ^ 2-1.7202 * x + 507.01

  3. O lenei, seʻi tatou suia le tulaga o polynomials e iloa ai pe o le a ese le iʻuga. Matou te toe foi atu i le faamalama o le faatulagaga. O le ituaiga o faʻatusatusaga o loʻo totoe le polynomial, ae o loʻo i luma o le faʻamalama o le tikeri ua matou faʻatūina ai le aofaʻiga maualuga - 6.
  4. E pei ona mafai ona e vaʻaia, pe a uma lenei mea, o le laina o la matou laina o loʻo faʻaaogaina le foliga o se faʻamatalaga faalauiloa, lea o le numera o maualuga e ono. O le maualuga o le talitonuga na atili faateleina, faia 0,9844.

O le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻamatalaina ai lenei ituaiga o mea faʻalelei, na faia ai le faiga lenei:

y = 8E-08x ^ 6-0,0003x ^ 5 + 0.3725x'4-269.33x ^ 3 + 109525x'2-2E + 07x + 2E + 09

Metotia 5: Faʻasalaina Mana

I le faaiuga, mafaufau i le metotia o le mana i le Excel.

  1. Alu i le faamalama "Faasologa o le Faasologa o laina". Faʻatulaga le fesuiaiga o le vaaiga i le tulaga "Mana". Faʻaalia o le tulaga tutusa ma le talitonuga, e pei lava o taimi uma, faʻaauau pea. Matou te taomi le faamau "Katia".
  2. O le polokalama e fai ai se laina masani. E pei ona mafai ona e vaʻaia, i la matou tulaga, o se laina ma se mea e le malie. Le maualuga o le talitonuga 0,9618lea o se maualuga tele. Mai auala uma o loʻo faʻamatalaina i luga, e sili atu le maualuga o le talitonuga i le faʻaaogaina o le metotia polynomial.

O lenei metotia e faʻaaoga lelei i mataupu o suiga ogaoga i faʻamaumauga o galuega. E taua le maitauina o lenei filifiliga e faatoa aoga pe afai o le galuega ma le finauga e le talia tulaga le lelei pe leai foi.

O le faiga lautele e faamatalaina ai lenei metotia e faapenei:

y = bx ^ n

I la tatou mataupu faapitoa, e foliga mai:

y = 6E + 18x ^ (- 6.512)

E pei ona tatou vaʻaia, pe a faʻaaogaina faʻamaumauga patino na tatou faʻaaogaina mo le faʻataʻitaʻiga, o le polynomial approximation method with the polynomial i le tikeri lona ono (0,9844), o le tulaga sili ona maualalo o le talitonuga i le auala faʻasolo (0,9418). Ae e le o lona uiga o le uiga tutusa lea o le a faʻaaogaina isi faʻataʻitaʻiga. Leai, o le tulaga lelei o auala ua taua i luga e mafai ona eseese tele, e fuafua i le ituaiga ituaiga o galuega lea o le a fausia ai laina laina. O le mea lea, afai o le metotia filifilia e sili ona aoga mo lenei galuega, e le o lona uiga o le a sili atu ona lelei i se isi tulaga.

Afai e le mafai ona vave fuafuaina, e faavae i fautuaga o loʻo i luga, pe o le a le ituaiga o fetaui e fetaui i lau mataupu faapitoa, ona talafeagai lea ona taumafai uma auala. A maeʻa ona fausia se laina laina ma matamata i lona tulaga mautinoa, e mafai ona e filifilia le filifiliga sili.