Laasaga o le siosiomaga Linux

O le eseesega o le siosiomaga i totonu o le polokalama o le komepiuta a Linux e eseese ia e aofia ai faʻamatalaga faʻamatalaga o loʻo faʻaogaina e isi polokalame i le amataga. E masani lava ona aofia ai laina lautele lautele o faʻamalama ma se atigi pusa, faʻamaumauga i luga o le faʻaaogaina o tagata, le nofoaga o nisi faila, ma sili atu. O tulaga taua o ia ituaiga fesuiaiga ua faailoaina, mo se faataitaiga, i fuainumera, faailoga, auala i api po o faila. Ona o lenei mea, o le tele o talosaga e vave ona maua avanoa i nisi tulaga, faapea foi ma le avanoa mo le tagata e faaaogaina e sui ai pe faia ni filifiliga fou.

Galulue ma suiga i le siosiomaga i Linux

I lenei tusiga, matou te fia paʻi atu i faʻamatalaga autu ma sili ona aoga e fesoʻotaʻi ma suiga o le siosiomaga. E le gata i lea, o le a tatou faʻaalia auala e matamata ai, fesuisuiai, fatuina ma tape ese. O le faʻamaoniaina ma le faʻaogaina o filifiliga autu o le a fesoasoani i tagata faʻapitoa e faʻatautaia le pulega o ia mea faigaluega ma malamalama i lo latou taua i tufatufaina o OS. Aʻo leʻi amataina le auʻiliʻiliga o mea sili ona taua Ou te fia talanoa e uiga i la latou vaeluaga i vasega. O sea faʻavaega ua faʻamatalaina e faapea:

  1. Fesuiaiga o mea O nei filifiliga e ave i le taimi lava e amataina ai le faiga o mea faigaluega, o loʻo teuina i nisi o faila faila (o le a talanoaina i lalo), ma o loʻo avanoa foi i tagata uma ma le OS atoa. O le mea masani, o nei taʻaloga e sili ona taua ma masani ona faʻaaogaina i le taimi o le faʻalauiloaina o le tele o talosaga.
  2. Faʻasologa o tagata. O tagata taʻitasi e iai lana lava lisi o le fale, o loʻo i ai mea taua uma o loʻo teuina, e aofia ai faila faʻaopoopo o variaiga o tagata. Mai lo latou igoa ua uma ona manino o loʻo faʻaaogaina i se tagata faʻapitoa i se taimi na faʻatagaina ai o ia e ala i se faʻalapotopotoga "Terminal". Latou te gaoioi i se fesoʻotaʻiga mamao.
  3. Fuainumera i le lotoifale. E i ai taʻiala e faʻaaoga i se tasi vasega. A maeʻa, o le a faʻaumatia tumau ma toe faʻafou mea uma o le a faia ma le lima. E le faasaoina i latou i faila eseese, ae ua fatuina, faʻataʻitaʻia ma tapeina i le fesoasoani o faʻasalalauga faʻasalalauga tutusa.

Fetuunaiga o faila mo tagata e faaaoga ma faʻaogaina fetuunaiga

E pei ona e iloa mai le faʻamatalaga o loʻo i luga, e lua o vasega e tolu o laupepa o Linux o loʻo teuina i faila eseese, pe a faʻateleina faʻasalalauga masani ma pito i luma. O ia mea uma e naʻo lalo o tulaga talafeagai e faʻaaogaina ma e faʻaaoga mo faamoemoega eseese. I se eseesega, ou te fia faamamafa atu elemene nei:

  • / Etc / PROFILE- tasi o faila faila. E avanoa mo tagata uma e faʻaaogaina ma le polokalama atoa, e tusa lava pe i ai le faʻaoga mamao. Pau lava le tapulaʻa mo ia - e le taliaina ia mea e fai pe a tatala le tulaga "Terminal", o lona uiga, i lenei nofoaga, e leai ni aoga mai lenei faatulagaga o le a aoga.
  • / Etc / siosiomaga- se faʻalauteleina tutusa o le faʻatulagaina muamua. O loʻo faʻaaogaina i le tulaga o le polokalama, e tutusa lava filifiliga e pei o le faila muamua, ae i le taimi nei e aunoa ma ni tapulaʻa e oʻo lava i se fesoʻotaʻiga mamao.
  • /ETC/BASH.BASHRC- o le faila mo na o le faʻaaogaina i le lotoifale, o le a le aoga pe afai ei ai sau sauniga mamao poʻo se fesoʻotaʻiga e ala i le Initaneti. O loʻo faia mo tagata taʻitasi taʻitasi e faʻaaogaina pe a fai se faʻasalalauga fou fou.
  • .BASHRC- e faatatau i se tagata faʻapitoa, o loʻo teuina i totonu o le lisi o lona fale ma e faʻatinoina i taimi uma e faʻatautaia ai se nofoaga fou.
  • .BASH_PROFILE- tutusa lava .BASHRC, naʻo le toe faʻafoi, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faʻaaoga le SSH.

Vaʻai foi: Faʻatulaga le SSH-server i Ubuntu

Vaʻai i se lisi o suiga o le siosiomaga

E faigofie ona e matamata i faʻafesuiaʻiga o fesoʻotaʻiga ma variaiga o tagata o loʻo i ai i Linux ma o latou manatu faʻatasi ma le tasi poloaiga e faʻaalia ai se lisi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia na o ni nai laasaga faigofie e ala i se faʻamafanafanaga masani.

  1. Taumafai "Terminal" e ala i le lisi poo le kilikiina o le ki vevela Ctrl + Alt + T.
  2. Resitala le ausuga talafeagai-ia faʻapipiʻi siakila, e siaki ai le mauaina o lenei aoga i lau faʻapipiʻi ma vave faʻapipiʻi pe a manaʻomia.
  3. Ulufale i le upega tafailagi mo le teuga tele, o le a le faʻamaonia le tusitusi na tusia.
  4. O le a logoina oe i le faʻaopoopoga o faila fou poʻo lo latou i ai i faletusi.
  5. Faʻaaoga nei se tasi o tulafono o le faʻaaogaina o Coreutils faʻapipiʻi e faʻaalia ai le lisi o suiga eseese o le siosiomaga. Tusitusigama taomi le ki Ulufale.
  6. Vaavaai i mea uma. Faʻaaliga e maka = - le igoa o le fesuiaiga, ma a maeʻa - lona tau.

Lisi o le polokalama autu ma le siosiomaga o tagata faaaoga

Faafetai i faatonuga o loʻo i luga, ua e iloa nei pe mafai faapefea ona e vave fuafuaina ia tafaoga lata mai ma o latou tulaga faatauaina. E totoe na o le taulimaina o mea autu. Ou te fia tosina mai manatu i mea nei:

  • DE. O le igoa atoa o le Desktop Environment. E aofia ai le igoa o le siata o loʻo i ai nei. O faʻatinoga faʻaogaina i luga o le tui o Linux e faʻaaogaina ai siaki kalapu eseese, o lea e taua tele mo talosaga e malamalama ai i le taimi nei. O le mea lea e fesoasoani ai le tau fesoʻotaʻiga. O se faʻataʻitaʻiga o ona tulaga taua gnome, mint, kde ma isi.
  • PATH- fuafua le lisi o lisi faʻamaumauga lea o loʻo sailia ai faila faila. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe'ā faʻatonuina se tasi o tulafono mo le suʻesuʻeina ma le mauaina o mea faitino, latou te mauaina nei faila e vave maua ai ma faʻafeiloaʻi faila faila ma faʻamatalaga faʻamaonia.
  • SHELL- teuina le filifiliga o se atigipusa mataʻina. O nei lapisi e faʻatagaina ai le tagata e faʻaoga i le resitaraina patino o faʻamaumauga ma faʻatautaia auala eseese e faʻaaoga ai syntaxes. O le lauiloa sili ona lauiloa o loʻo manatu i ai folo. O se lisi o isi tulafono masani mo le masaniga e mafai ona maua i le isi a tatou tusiga i le sootaga lenei.
  • Vaʻai foi: Faʻasologa o Taʻaloga Faʻaaoga i Linux Terminal

  • FALE- e faigofie mea uma. O lenei parakalafa e faʻamaonia ai le ala i le faʻaputu fale o le tagata faʻaaoga. E eseese tagata taʻitasi ma ei ai le pepa: / fale / tagata faʻaaoga. O le faʻamatalaga o lenei tau aogā e faigofie foʻi - o lenei fesuiaiga, mo se faʻataʻitaʻiga, e faʻaaogaina e polokalama e faʻatu ai tulaga masani o latou faila. O le mea moni, o loʻo i ai pea le tele o faʻataʻitaʻiga, ae ua lava lea mo le masani.
  • BROWSER- o loʻo i ai se poloaiga e tatala se 'upega tafaʻilagi. O lenei fesuiaiga lea e tele lava ina fuafuaina le mea e le faʻaaogaina ai le masini komepiuta, ma isi faʻaoga uma ma le polokalama faʻapipiʻiina lenei faʻamatalaga e tatalaina ai nusipepa fou.
  • PwdmaOLDPWD. O gaioiga uma mai le faʻamafanafanaga poʻo le atigi kalafi e sau mai se nofoaga patino i totonu o le polokalama. O le uluai palota e nafa ma le sailiga o loʻo i ai nei, ma o le lona lua o loʻo faʻaalia le muamua. O le mea lea, o latou tulaga taua e fesuisuiai ma e teuina uma i faʻatautaia o tagata ma i totonu o faiga faʻavae.
  • TERM. O loʻo i ai se numera tele o polokalama faʻatonu mo Linux. O le fesuiaiga o loʻo fesuiaʻi faʻamatalaga faʻamatalaga e uiga i le igoa o le faʻasalalauga faʻamalosi
  • Faʻasologa- o loʻo i ai se tusitusiga e fatuina ai se numera numera mai le 0 i le 32767 i taimi uma pe a oʻo i lenei fesuiaiga. O lenei filifiliga e mafai ai se isi polokalama faʻapitoa e fai e aunoa ma lona lava numera numera numera.
  • EDITOR- e nafa ma le tatalaina o le faila o faila faila. Mo se faʻataʻitaʻiga, e le mafai ona e faʻafetaia le ala i ai / usr / bin / nano, ae leai se mea e taofia oe mai le suia i seisi lava. Mo nisi faʻalavelave faʻapitoa i le suʻega e nafaVISUALma faʻalauiloa, mo se faʻataʻitaʻiga, le faatonu vi.
  • HOSTNAME- igoa faakomepiuta, maUIGA- le igoa o le tala o iai nei.

Faʻasalaga faʻasolosolo ma se suiga fou o le siosiomaga

E mafai ona suia le filifiliga o soʻo se tulaga mo oe lava mo sina taimi ina ia mafai ai ona e faia se polokalama patino pe faia foi se isi lava gaioiga. I lenei tulaga, i le faʻamafanafanaga e naʻo le manaʻomia ona e resitara envVar = le taufea Var - le igoa o le fesuiaiga, ma Tulaga taua - lona taua, mo se faʻataʻitaʻiga, le ala i le faila/ home / user / Download.

O le isi taimi e te vaʻai ai i itu uma e ala i le faʻatonuga o loʻo i lugatusigao le ae iloa ai ua suia le tau na e faʻamaonia. Ae peitai, o le a avea e pei ona le mafai, vave pe a uma le isi avanoa i ai, ma e na o totonu foi o le pusa galue e galue ai foi.

Faatulagaina ma le soloia o suiga i siosiomaga i le lotoifale

Mai mea o loʻo i luga, ua uma ona e iloa e le o faasaoina ia laina faʻalelotoifale i faila ma e naʻo le taimi o le vasega o loʻo i ai nei, ma a maeʻa ona maeʻa. Afai e te fiafia i le fatuina ma le faʻaumatia o ia ituaiga filifiliga, e tatau ona e faia mea nei:

  1. Taumafai "Terminal" ma tusi se auVar = le tau, ona kiliki lea o le ki Ulufale. E pei ona masani ai Var - soʻo se igoa fesuiaʻi talafeagai i se upu se tasi, ma Tulaga taua - taua.
  2. Siaki le aoga o taga na faia e ala i le ulufale atufaʻalogo $ var. I le laina o loʻo i lalo, e tatau ona e maua le filifili fesuiaiga.
  3. Aveese soʻo se faʻauʻuga i le poloaigaleai se eseesega. E mafai foi ona e siakiina le aveeseina e ala ifaʻalogo(o le isi laina e tatau ona leai).

I se auala faigofie, soʻo se tafaʻi i totonu o le lotoifale e faʻaopoopoina i le le faʻamapulaʻaina, e taua le manatuaina naʻo le vaega autu o la latou taotoga.

Faʻaopopo ma aveese faʻasologa o tagata

Ua matou siitia atu i vasega o fesuiaiga o loʻo teuina i faila faila, ma mai lenei mea e aliali mai e tatau ona e faʻasaʻo faila. E faia lenei mea i le faʻaaogaina o soo se faʻataʻitaʻiga faʻamaumauga.

  1. Tatala le faʻaaogaina o le faʻaaogaina e ala isudo gedit .bashrc. Matou te fautuaina le faʻaaogaina o se faatonu faʻasolosolo faʻatasi ai ma le faʻatautaia o igoa, mo se faʻataʻitaʻiga, gedit. Ae ui i lea, e mafai ona e faʻamaonia soʻo seisi, mo se faʻataʻitaʻiga, vi a le nano.
  2. Aua nei galo pe afai e te taitaia le poloaiga e fai ma sui o le tagata sili, e tatau ona e ulufale i se upu faila.
  3. I le faaiuga o le faila, faaopoopo le lainaauina ese atu VAR = TAULAGA. Ole fuainumera o na itu e le faatapulaaina. E le gata i lea, e mafai ona e suia le taua o fesuiaiga ua i ai nei.
  4. A maeʻa ona faia ni suiga, faʻasaoina ma tapuni le faila.
  5. O le faʻafouina o le faʻafouina o le a tupu pe'ā uma ona toe faʻafouina le faila, ma e faia lenei meapunavai .bashrc.
  6. E mafai ona e siakiina le gaoioiga o se fesuiaiga e ala i le filifiliga tutusa.faʻalogo $ var.

Afai e te le masani i le faʻamatalaga o lenei vasega o fesuiaiga aʻo leʻi faia ni suiga, ia mautinoa e faitau le faʻamatalaga i le amataga o le tusitusiga. O lenei mea o le a fesoasoani e aloese ai mai isi faʻaupuga ma le aʻafiaga o faʻasalalauga na tusia, lea ei ai a latou tapulaʻa. Ae mo le faʻamamaina o faʻaiʻuga, e tupu foi i le faila faatulagaina. Ua lava lea e aveese atoa ai le laina poʻo le faʻamalamalamaina, faaopoopo i ai se faʻailoga i le amataga #.

Faʻatuina ma faʻamalo ese suiga o le siosiomaga

E totoe na o le paʻi atu i le vasega tolu o fesuiaiga - faiga. O le a faila le faila mo lenei mea. / Etc / PROFILE, lea e tumau lona malosi e tusa lava pe i ai se fesoʻotaʻiga vavalalata, mo se faʻataʻitaʻiga, e ala mai i le taʻitaʻi SSH lauiloa. O le tatalaina o le mea e faʻaogaina ai mea e tutusa ma le itulau muamua:

  1. I le mafanafana, ulufalesudo gedit / isi / faʻailoga.
  2. Faia ni suiga talafeagai ma faʻapolopolo i latou i le kilikiina o le ala talafeagai.
  3. Toe toe faʻafouina le mea faitinopunavai / isi / faʻailoga.
  4. A maeʻa, siaki le faatinoga e ala ifaʻalogo $ var.

O suiga i le faila o le a faʻaolaina e tusa lava pe maeʻa ona toe lomia le vasega, ma o tagata uma e faʻaaogaina ma faʻaaogaina o le a mafai ona maua avanoa i faʻamatalaga fou e aunoa ma ni faʻafitauli.

E tusa lava pe foliga mai e matua faigata ia te oe le faʻamatalaga ua tuʻuina atu i aso nei, matou te fautuaina malosi oe e te malamalama i ai ma malamalama i le tele o itu e mafai ai. O le faʻaaogaina o nei meafaigaluega a le OS o le a fesoasoani e aloese mai le faʻaputuina o faila faʻaopoopo faʻaopoopo mo talosaga taitasi, talu ai o latou uma o le a mafai ona maua ni suiga. E maua ai le puipuiga mo mea uma ma faʻavaeina i totonu o le nofoaga lava e tasi. Afai e te fiafia i ni mea faʻapitoa laʻititi e faʻaogaina, faʻafesoʻotaʻi le faʻasalalauga o Linux.