Faʻafefea ona toe faʻafoʻisia le Yandex.Mail

E masani lava, o loʻo i ai i le 'auʻaunaga le tasi masini e teu ai i la latou komepiuta. A e faʻapipiʻi muamua le faʻaogaina o le polokalama, o le a malepe i lalo i se numera tele o vaega. O fua taʻitasi taʻitasi e nafa ma le teuina o faʻamatalaga maʻoti. E le gata i lea, e mafai ona faʻapipiʻiina i totonu o faila faila eseese ma i totonu o se tasi o fausaga e lua. Ma le isi, matou te fia faʻamatalaina le faʻailoga o polokalama o le diskese i le mea sili e mafai ai.

Ae mo mea faʻapitoa - O le HDD e aofia ai vaega eseese e tuʻufaʻatasia i se tasi o polokalama. Afai e te manaʻo e faʻamatalaga auiliiliga i lenei autu, matou te fautuaina oe e faʻaalia a matou mea eseese i le sootaga lea, ma matou liliu atu i le auʻiliʻiliga o le vaega o le polokalama.

Vaʻai foi: O le a se mea faigata

Faʻamaumauga masani

Pe a vaeluaina se puʻupuʻu, o se tusi le lelei e faʻatulagaina mo le telefoni. F, ma mo le lona lua - D. Tusi A ma B ua tafe, talu ai o fusi pulou o ituaiga eseese o loʻo faʻaalia i lenei auala. I le toesea o le voluma lona lua o le tusi malulu D DVD o le a faʻaalia.

O le tagata lava ia na te talepeina le HDD i ni vaega, ma tuʻuina atu ia i latou soʻo se tusi e maua. Ina ia iloa le auala e fatuina ai sea vaevaega lima, faitau la matou isi tusiga i le sootaga lea.

Faʻamatalaga auiliili:
3 auala e vaeluaina ai se puʻupuʻu faigata
Auala e faʻamalo ai pepa vaʻavaʻa

MBR ma le GPT

O mea uma e matua faigofie lava i volumes ma vaega, ae o loʻo i ai foʻi fausaga. O le laʻititi laʻititi laʻititi o loʻo taʻua o le MBR (Master Boot Record), ma na suia e le GPT ua sili atu (GUID Partition Table). Sei o tatou tilotilo i atigi taʻitasi ma mafaufau loloto i ai.

MBR

MBR disks e faasolosolo malie ona suia e le GPT, ae o loʻo lauiloa ma faʻaaoga i le tele o komepiuta. O le mea moni o le Master Boot Record o le vaega Muamua o le HDD ma se gafatia e 512 bytes, ua faʻaagaga ma e le toe faʻasolo. O lenei 'upega tafailagi e nafa ma le faʻatonutonuina o le OS. O sea ituaiga fausaga e faigofie ona mafai ona vaevaeina le masini e teu ai le tino i ni vaega e aunoa ma ni faafitauli. O le mataupu faavae o le lafoaina o se disk ma le MBR e faapenei:

  1. A amataina le polokalama, e mafai ona maua e le BIOS le vaega muamua ma tuʻuina atu i ai le isi pulega. O lenei vaega o loʻo i ai le numera0000: 7C00h.
  2. O togi e fa o loʻo i lalo e nafa ma le fuafuaina o le pu.
  3. Ona sosoo ai lea ma le faʻasalaga i01BEh- laulau o le HDD. I le faʻamalamalamaga i lalo e mafai ona e vaʻaia se faʻamatalaga faʻamalamalama o le faitauga o le vaega muamua.

I le taimi nei ua maua le vaega o le disk, e tatau ona fuafua le nofoaga o loʻo galue ai lea o le a faʻavae ai le OS. O le muamua muamua i lenei mamanu faitauga o loʻo taʻu mai ai le vaega e amata. O le filifiliga lea e filifili ai le numera ulu e amata ai le faʻatauina, le numera o le palota ma le numera o le numera, ma le numera o vaega o le voluma. O le faasologa o faitauga o loo faaalia i le ata o loʻo i lalo.

Mo faʻamaopoopoga o le nofoaga o le tele o faamaumauga o le vaega o tekinolosi ua fesiligia, o le tekinolosi CHS (Cylinder Head Sector) e nafa. E faitauina le numera o le paina, ulu ma vaega. O le numera o vaega ua taʻua e amata ile 0ma vaega ma 1. O le faitauina lea o nei faʻasalalauga e faʻamautu ai le vavaega saʻo o le diskasi.

O le le lelei o se faiga faapena o le faatapulaaina o le laugaina o le numera o faamatalaga. O lona uiga, i le taimi muamua o le CHS, o le palota e mafai ona i ai le maualuga o le 8 GB o le manatua, lea e le o toe mamao, ioe, e le o lava. O le sui o le LBA (Logical Block Addressing), lea na toe faʻaaogaina ai le numera numera. O lenei lagolagosua avega i le 2 TB. O le LBA na toe faaleleia, ae o suiga na aafia ai GPT.

Ua tatou taulimaina ma le manuia ia vaega muamua ma mulimuli ane. Ae mo le vaega mulimuli, o loʻo faʻaagaga foi, ua tauaAA55ma e nafa ma le siakiina o le MBR mo le saʻo ma le avanoa o faʻamatalaga talafeagai.

GPT

O le tekonolosi MBR na i ai le tele o faaletonu ma tapulaa e le mafai ona tuʻuina atu galuega ma se tele o faʻamaumauga. Faʻasaʻoina poʻo le fesuiaiga e leai se aoga, e faʻapea foi ma le faʻatagaina o le UEFI, na faʻaaogaina e le aufaigaluega le fausaga fou o le GPT. Na faia i le amanaia o le alualu i luma faifaipea o le tele o avetaavale ma suiga i le PC, o lea la o le taimi nei o le tali aupito sili lea. E ese mai le MBR i ia tulaga faataʻitaʻi:

  • Le leai o faʻamaopoopoina CHS, na o le galue naʻo le galue ma se suiga fou o le LBA;
  • GPT faʻatau kopi e lua i luga o le taavale - tasi i le amataga o le pu ma le isi i le pito. O lenei fofo o le a faʻatagaina ai le toe faʻafouina o le vāega e ala i le teuina o kopi i le tulaga o le faaleagaina;
  • Toe faʻasologa o le masini, o le a tatou talanoaina atili;
  • O siaki faʻamaonia o le ulutala o loʻo faʻaaoga e faʻaaoga ai le UEFI e faʻaaoga ai se siaki tupe.

Vaʻai foi: Faʻasaʻoina se mea faigata CRC sese

O lenei ou te fia taʻu atili atu ia te oe le mataupu faavae o le faʻaaogaina o lenei fausaga. E pei ona taʻua i luga, o loʻo faʻaaogaina le tekonolosi LBA iinei, lea o le a mafai ai ona galue i ni vaega o soʻo se tele e aunoa ma ni faʻafitauli, ma i le lumanaʻi e faʻateleina le tele o gaioiga, pe a manaʻomia.

Vaʻai foʻi: O le a le uiga o lanu lanu a le Western Digital hard drive?

E taua le maitauina o le vaega MBR o loʻo i ai i le GPT, o le tasi muamua ma e tele sona tasi. E tatau ile HDD ona galue saʻo i vaega tuai, ma e le faatagaina polokalama e le iloa le GPT e faʻaumatia le fausaga. O le mea lea, o lenei vaega e taua o le puipuiga. O le isi o vaega e 32, 48, poʻo le 64 bits, e nafa ma le vaeluaina, ua taʻua o le ulutala muamua GPT. A maeʻa nei vaega e lua, ona faitauina lea o mea, le siata lona lua, ma kopi o le GPT ua tapunia uma. O le faʻatulagaga atoa o loʻo faʻaalia i le faʻamalama i lalo.

E faaiʻu ai lenei faʻamatalaga lautele e ono ono fiafia i le aufaʻatasi. E le gata i lea, o nei mea faʻapitoa o le galuega a vaega taitasi, ma o nei faʻamatalaga e leai se mea e faia ma se tagata masani. E tusa ai ma le filifiliga o le GPT poʻo le MBR - e mafai ona e faitau i la matou isi tusiga, lea e talanoaina ai le filifiliga o le fausaga i lalo o le Windows 7.

Vaʻai foi: Filifili se faʻasologa o le GPT poʻo le MBR e galue ai ma le Windows 7

Ou te fia manaʻo foi e faʻaopopo atu o le GPT o se filifiliga sili lea, ma i le lumanaʻi, i soo se tulaga, e tatau ona tatou fesuiaʻi i le galulue faatasi ma tagata o loʻo faʻapipiʻiina sea ituaiga.

Vaʻai foi: O le a le eseesega i le va o maseta magumu ma mea malo-malo?

File Systems ma le Faʻasalalauga

I le tautala e uiga i le talafeagai o le HDD, e le o taʻua ai le polokalama faila faila. O le mea moni, e tele i latou, ae matou te mananao e nonofo i luga o faʻamatalaga mo auala e lua, o le tele o tagata e galulue i le tele o taimi. Afai e le mafai e le komepiuta ona fuafua le faila, e maua e le disaki le faatulagaga o le RAW ma o loʻo faʻaalia i totonu o le OS. Ua maua se tusi lesona mo lenei lomiga. Matou te ofoina atu ia te oe e faitau faʻamatalaga o lenei galuega i lalo.

Tagai foi:
Auala e faʻaleleia ai le RAW format mo HDDs
Aisea e le vaʻai ai le komepiuta i le faila malo

Windows

  1. FAT32. Ua faalauiloaina e Microsoft se faila faakomepiuta i le FAT, i le lumanai o lenei tekonolosi ua tele suiga, ma o le lomiga lata mai nei o le FAT32. O lona uiga ese o loʻo taʻoto i le mea moni e le o fuafuaina mo le gaosiga ma le teuina o faila lautele, ma o le a faigata foi ona faʻapipiʻi polokalame mamafa i luga. Ae ui i lea, o le FAT32 e lautele, ma pe a fatuina se masini malosi i fafo, e faʻaaogaina ina ia mafai ona faitauina faila mai soʻo se televise poʻo se tagata taalo.
  2. NTFS. Na folasia e Microsoft le NTFS e toe sui FAT32. O le taimi nei o lenei faila faila e lagolagoina e faʻavae uma o Windows, e amata i le XP, e lelei foʻi le Linux, ae i luga o Mac OS e mafai ona e faitauina faʻamatalaga, tusi ai se mea e tupu. O NTFS e iloagofie e leai se tapulaa i le tele o faila na faamaumauina, ua faʻaleleia le lagolago mo faʻalapotopotoga eseese, o le mafai ona faʻapipiʻi solo vaega ma e faigofie ona toe faʻafoʻi ma faʻaleagaina. O isi faila faila uma e sili atu ona fetaui mo le aufaasālalau vaʻavaʻaveʻa e ono faʻaaogaina, ma e seasea ona faʻaaogaina i taʻavale malosi, o lea o le a tatou le mafaufauina ai i lenei tusiga.

Linux

Matou te taulimaina polokalama o faila faila a le Windows. Ou te manaʻo foi e tosina atu manatu i vaega lagolago i totonu o le Linux OS, talu ai e lauiloa foʻi i latou e faʻaogaina. Lagolago Linux lagolago i galuega ma fomaʻi uma a Windows, ae o le OS lava ia e fautuaina ina ia faʻapipiʻiina i luga o se mea na atiaʻe faapitoa mo lenei faila. Manatua ituaiga nei:

  1. Faʻasologa avea ma faila faila muamua mo Linux. E iai ona tapulaʻa, mo se faʻataʻitaʻiga, o le maualuga pito i luga ole faila e le mafai ona sili atu i le 2 GB, ma o lona igoa e tatau ona iai i le va o le 1 i le 255 mataitusi.
  2. Ext3 ma Ext4. Na matou misia lomiga muamua e lua o le Ext, aua o le taimi nei e matua le aoga lava. O le a tatou taʻuina na o le sili atu pe itiiti ifo le faʻaonapo nei lomiga. O le ata o lenei polokalama faila e lagolago ai mea e oʻo atu i le tasi i le tasi i le tele, e ui lava, a o galue i luga o le matua matua, e le lagolagoina e Ext3 elemene sili atu i le 2 GB. O le isi vaega o le lagolago mo le faitauina o le komepiuta tusitusia i lalo o Windows. Ona sosoo ai lea ma le FS Ext4, lea na mafai ai ona teuina faila i le 16 TB.
  3. O le tauvaga autu o le Ext4 e iloiloina Xfs. O lona lelei o loʻo taoto i le faamaumauga faapitoa o le algorithm, e taʻua "Vaeluaga o le avanoa avanoa". Pe a auina atu faʻamatalaga e tusitusi, e muamua tuʻuina i le RAM ma faʻatali mo le siʻosiʻomaga e teuina i le mokesi. O le agai i le HDD e naʻo le taimi e maeʻa ai le RAM pe o loʻo auai i isi faiga. O se faasologa faapena e mafai ai ona faʻavae galuega laiti i ni mea telē ma faʻaitiitia le vaeluaina o mea.

E tusa ai ma le filifiliga o le faila mo le faʻatulagaina o le OS, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o le filifiliga i le taimi o le faʻatulagaga. E masani lava o le Etx4 poʻo le XFS. Ua faʻaogaina e le aufaʻatulagaga lautele le FS mo o latou manaʻoga, faʻaaogaina ona ituaiga eseese e fai ai galuega.

E suia le faila i le maeʻa o le faatulagaga o le avega, o le mea lea o se mea taua tele, lea e le gata ina faʻamalo ai faila, ae faʻapipiʻi ai foi soʻo se faʻafesoʻotaʻi poʻo faitau faitauga. Matou te fautua atu e te faitau i se mea faʻapitoa lea e faʻamalamalamaina ai le faʻasologa saʻo o le HDD i le auala sili ona auiliili.

Faitau atili: O le a le faʻatulagaga o le CD ma pe faapefea ona fai sao

I le faʻaopoopoga, o le faila o le faila e tuʻufaʻatasia ai vaega o vaega i fusi. O ituaiga taitasi e eseese ma mafai ona galue na o se numera patino o fasipepa. O eseesega eseese i le tele, laiti e fetaui mo le galue ma faila faila, ma o lapoa tetele e sili atu le lelei o le le maualalo o le faʻafitauli i le vaevaega.

O le fevaevaeaiga e tupu ona o le toe tusia pea o faamatalaga. I le gasologa o taimi, o faila e vaevaeina i poloka o loʻo teuina i vaega eseese o le puʻe ma le faʻamalosi tusi tusi e manaʻomia e toe tufatufaina o latou nofoaga ma faateleina le saoasaoa o le HDD.

Faitau atili: Mea uma e tatau ona e iloa e uiga i le vaʻavaʻaina o le disk

O loʻo i ai pea le tele o faʻamatalaga e uiga i le faʻatulagaga talafeagai o masini o loʻo fesiligia; ia faʻaaogaina lava faila faila ma le faiga o le tusiaina oi latou e vaevaeina. Ae ui i lea, o le asō ua tatou taumafai e pei lava o le talanoa e uiga i mea sili ona taua o le a aoga e iloa ai soʻo se tagata PC e faʻaaoga e suʻesuʻe le lalolagi o vaega.

Tagai foi:
Toe faʻaleleia le malosi. Faʻaaliga
Aafiaga matautia i le HDD