Saogalemu o upu

O lenei tusiga o le a talanoaina pe faʻapefea ona faia se faʻamaoniga malupuipuia, o a mataupu faavae e tatau ona mulimulitaʻia pe a fatuina, pe faapefea ona teuina upu faʻaupu ma faʻaitiitia le avanoa o tagata faʻalavelave e faʻafeiloaʻi ai au faʻamatalaga ma faʻamatalaga.

O lenei mea o le faaauauina lea o le tusiga "E mafai ona faoa lau upega tafailagi" ma o lona uiga ua e masani i mea o loʻo maua ai iina, ma a aunoa ma lena mea, ua e iloa auala uma e mafai ai ona fetuunai upu fai upu.

Fatuina upu tatala

I le taimi nei, pe a resitalaina soʻo se Initaneti, fatuina o se faʻaupuga, e masani ona e vaʻai i le faʻamaoniga o le upu faʻamaonia. Toeitiiti lava i soo se mea e galue i luga o le faavae o se iloiloga o mea nei e lua: o le umi o le upega tafailagi; le auai o tagata faapitoa, mataitusi lapopoa ma numera i totonu o le upu faʻamaonia.

E ui lava o le mea moni o nei mea taua tele o le faʻamaoniga o le palakalafa i le osofaia e le malosi malosi, o se upufai e foliga mai e malosi e le o taimi uma lava. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le upu faʻamaonia e pei o le "Pa $$ w0rd" (ma iinei o loʻo i ai faʻamatalaga faapitoa ma fuainumera) atonu o le a vave ona vavave vave - ona o le mea moni (e pei ona faʻamatalaina i le tusiga muamua) (itiiti ifo ma le 50% o uputusi o upu e tulaga ese) ma o lenei filifiliga atonu o loʻo i ai i totonu o faʻamaumauga e le o iai i totonu.

E faʻapefea? O le filifiliga pito sili ona lelei o le faʻaaogaina lea o afi eletise (maua i luga o le Initaneti i le tulaga o mea e faaaoga i luga o le initaneti, faʻapea foi ma le tele o pule o faʻamaoniga o komepiuta), fatuina upu faʻaulu uumi e faʻaaoga ai faʻamatalaga faapitoa. I le tele o tulaga, o le upu moni o le 10 pe sili atu o ia ituaiga o igoa o le a le o se mea e fiafia i ai le kapeteni (o lona uiga, o le a le mafai ona fetuutuunai lana masini komepiuta e filifili ai ia ituaiga filifiliga) ona o le mea moni e le totogiina le tau. Talu ai nei, na faʻaalia ai se generator password generator i le Google Chrome browser.

I lenei metotia, o le autu o le toe faafoi, o ia upu tatala e faigata ona manatua. Afai ei ai se manaʻoga e teuina se upu faʻaulu i luga o lou ulu, o loʻo i ai se isi filifiliga, e faavae i luga o le mea moni o le upu moni o le 10 faʻamaumauga, e aofia ai mataitusi lapopoa ma faʻamatalaga faapitoa, ua taʻeina e le malosi o le faitau afe pe sili atu (numera patino e faalagolago i le faʻatagaina amio amio), nai lo se upega tafailosaga o 20 tagata, e na o siʻupu Latina laʻitiiti (e tusa lava pe iloa e le tagata osooso lenei mea).

O le mea lea, o se faʻaupuga e aofia ai le 3-5 ia faigofie gagana Igilisi o le a faigofie ona manatua ma toetoe lava a le mafai ona taʻe. Ma o le tusia o upu taitasi i se mataitusi lapopoa, matou te siitia le numera o filifiliga i le tikeri lona lua. Afai o nei mea e 3-5 upu Rusia (toe, random, ae le o ni igoa ma ni aso) e tusia i le gagana Peretania, o le manatu e mafai ona aveesea auala o le faʻaaogaina o lomifefiloi mo le filifilia o se upu faʻaulu.

E mautinoa lava e leai se auala sao i le fatuina o upu faʻaulu: o loʻo i ai tulaga lelei ma le le lelei i auala eseese (e fesoʻotaʻi ma le mafai ona manatuaina, faʻamaoni ma isi vaega), ae o mataupu faavae autu nei:

  • E tatau ona i ai i le upu faʻaulu se numera tele o faʻamaumauga. O le taofiga masani i aso nei e 8 mataitusi. Ma e le lava lea pe afai e te manaʻomia se faʻamaoniga malupuipuia.
  • Afai e mafai, ia aofia ai faʻamatalaga faapitoa, pito i luga ma laʻititi mataitusi, fuainumera i totonu o le upega tafailagi.
  • Aua neʻi aofia ai faʻamatalaga patino i lau 'upega tafailagi, e tusa lava pe na tusia i ni auala faʻapitoa. Leai ni aso, igoa muamua ma igoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le vavaeina o se upu faiva e sui ai soʻo se aso o le kalena Julian i aso nei mai le 0-tausaga e oo mai i le taimi nei (pei o le 07/18/2015 po o le 18072015, ma isi) o le a alu mai i sekone i itula (ma o le uati o le a maua ona o le tuai i le va o taumafaiga mo nisi tulaga).

E mafai ona e siaki le malosi o lau 'upega tafailagi i luga o le' upega tafaʻilagi (e ui o le ulufale atu i faʻamatalaga i luga o nisi o nofoaga, aemaise lava e aunoa ma https, e leʻo le mea sili ona saogalemu) //rumkin.com/tools/password/passchk.php. Afai e te le manaʻo e siaki lau faʻamatalaga moni, ia e ulufale i se mea talitutusa (mai le numera tutusa o tagata faʻatasi ma le seti seti o faʻamaumauga) ia maua ai se manatu i lona faʻamaoni.

I le taimi o le tusia o igoa, o le auʻaunaga e fua i le entropy (faʻapitoa, le numera o filifiliga, mo le entropy e 10 paipa, o le numera o filifiliga e 2 i le lona sefulu) mo se faʻamaumauga ua tuʻuina atu ma tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i le faʻalagolago i tulaga taua. O upu masini ma se entropy o le sili atu ma le 60 e toetoe lava a le mafai ona lavea e tusa lava pe o le a filifilia.

Aua neʻi faʻaaogaina ia lava upu tatala mo tala eseese.

Afai ei ai sau faʻamatalaga faigata tele, ae faʻaaogaina i soo se mea e mafai ai, o le a otometi lava ona le toe faʻatuatuaina. O le taimi lava e taʻavale ai tagata taʻavale i soʻo se nofoaga e te faʻaaogaina ai se upega tafailagi ma maua ai, e mafai ona e mautinoa o le a vave ona tofotofoina (faʻafuaseʻi, faʻaaogaina polokalame faʻapitoa) i luga o isi imeli e sili ona lauiloa, taʻaloga, auaunaga faʻaagafesootai, ma atonu foʻi i luga o le initaneti (Auala e iloa ai pe ua uma lau faʻamatalaga ua lisiina i le faaiuga o le tusiga muamua).

O se upu faalilolilo tulaga ese mo tala taitasi e faigata, e le talafeagai, ae e tatau pe afai o nei tala e sili ona taua ia te oe. E ui lava, mo nisi resitala e leai se aoga mo oe (o lona uiga, ua e sauni e leiloa ma o le a le popole) ma e le oi ai ni faʻamatalaga patino, atonu e te le faʻailoaina oe lava i upu faʻapitoa.

Faʻamaumauga e lua itu

E oʻo lava i upu faʻamalosi malolosi e le faʻamautinoa e leai se tasi e mafai ona ulufale i lau teugatupe. E mafai ona e gaoi se upu faʻaulu i se auala se tasi (faʻasolo, mo se faʻataʻitaʻiga, pei o le filifiliga sili ona masani) pe aumai mai ia oe.

E toetoe lava o kamupani uma i luga o le initaneti e aofia ai Google, Yandex, Mail.ru, Facebook, Vkontakte, Microsoft, Dropbox, LastPass, Steam ma isi ua toe faaopoopo talu ai nei le gafatia e mafai ai ona faʻamaonia faʻamaoniga e lua (pe lua-laasaga) ia latou tala. Ma, afai o le saogalemu e taua ia te oe, ou te fautuaina tele lona aofia ai.

O le faʻatinoga o faʻamaoniga e lua-faʻailoga e ese siʻeseʻese mo auaunaga eseese, ae o le faavae faavae e pei ona taua i lalo:

  1. A e ulufale atu i le faʻamatalaga mai se masini e le o iloa, pe a uma ona e ulufale i le upu saʻo saʻo, ua talosagaina oe e faia nisi suʻega.
  2. O le faʻamaoniga e faia i le fesoasoani a se SMS SMS, o se tusi faʻapitoa i luga o se telefoni, e ala i tulafono ua maeʻa saunia, o se imeli I-meli, o se komepiuta (o le filifiliga mulimuli na faʻaalia i Google, o lenei kamupani e masani lava o le sili ona lelei i faʻamatalaga e lua).

O le mea lea, e tusa lava pe ua iloa e le tagata osofaia lau upu faʻamaonia, o le a le mafai ona e ulufale i totonu o lau teugatupe e aunoa ma se avanoa i au masini, telefoni, poʻo le imeli.

Afai e te le o malamalama atoatoa pe faʻapefea ona galue faʻamaoni le lua, ou te fautuaina le faitauina o tusiga i luga o le Initaneti ua tuuto i lenei autu poʻo faʻamatalaga ma taʻiala mo gaioiga i luga o nofoaga o loʻo faʻatinoina (O le a le mafai ona aofia ai faʻamatalaga auiliili i lenei tusiga).

Faʻamaumauga o upu

Faʻamatalaga faigata faʻapitoa mo nofoaga taʻitasi - sili, ae faʻapefea ona teuina? E foliga mai e le mafai ona teuina i nei mafaufau upu uma nei. O le teuina o upu tatala i totonu o le masini o se mea lamatia tele: e le gata ina sili atu ona vaivai i avanoa e le faatagaina, ae mafai ona leiloloa pe a tupu se faʻalavelave faʻafuaseʻi ma pe a faʻamalo le synchronization.

O le fofo sili ona lelei e manatu i ai o pule o le palakalafa, e masani ona fai ma sui o polokalama e teuina uma au faʻamatalaga faalilolilo i totonu o se fale puipui faʻamaonia (e le gata i le offline ma luga o le initaneti), lea e mafai ona faʻaaogaina e faʻaaoga ai le tasi upu faʻamaonia (e mafai foi ona e faʻamaonia faʻamaoniga e lua). E le gata i lea, o le tele o nei polokalame ua faʻapipiʻiina i meafaigaluega mo le fatuina ma le iloiloina o le saʻo o upu faʻaulu.

I nai tausaga ua mavae, na ou tusia ai se isi tusitusiga e uiga i Pule Sili Taʻutaʻupu Tali (e taua le toe tusitusi, ae e mafai ona e maua se manatu pe o le a le mea o loʻo i ai ma po oa polokalame e lauiloa mai le tusiga). O nisi e sili atu i ni tuusaunoaga tuusaʻo tuusaʻo, e pei o KeePass poʻo le 1Password, lea e teu ai faʻamaumauga uma i luga o lau masini, o isi - o mea faigaluega sili atu e faʻaalia ai gaioiga o fesoʻotaʻiga (LastPass, Dashlane).

O tagata taʻutaʻua lauiloa o faʻamalotu e masani ona manatu i ai o se auala saogalemu ma le mautinoa e teu ai. Ae ui i lea, e aoga le mafaufau i ni auiliiliga:

  • Ina ia maua uma au upega tafailautusi e manaʻomia ona e iloa na o le tasi le upu faila.
  • I le tulaga o le teuina i luga o le initaneti (faʻapitoa i le masina talu ai, o le sili ona lauiloa i le tautua o le password password, LastPass, na teʻaina), e tatau ona e suia uma au uputusi.

E faʻapefea ona e faʻasaoina au upega tafaoga taua? O nisi nei o filifiliga:

  • I luga o se pepa i se saogalemu, avanoa e mafai ona e maua ma tagata o lou aiga (e le fetaui mo upu tatala e masani ona e manaʻomia).
  • Tuʻufaʻatasi o faʻamaumauga ole palakalafa (mo se faʻataʻitaʻiga, KeePass) o teuina i luga o se masini e teu ai umi ma faʻaaogaina i soo se mea i le tulaga o le leiloa.

I loʻu manatu, o le sili ona lelei o faʻamatalaga uma o loʻo taʻua i luga o le auala lenei: o faʻamatalaga pito sili ona taua (o le tele-meli, lea e mafai ona e toe maua ai isi tala, faletupe, ma isi) o loʻo teuina i le ulu ma (poo) luga o pepa i se nofoaga saogalemu. E itiiti le tāua ma, i le taimi lava e tasi, e masani ona faʻaaogaina i latou i pule o faʻamaumauga.

Faamatalaga faaopoopo

Ou te faʻamoemoe o le tuufaatasiga o tusiga e lua i luga o upu tatala i nisi o outou na fesoasoani e tosina mai ai nisi o vaega o le saogalemu e te leʻi mafaufau i ai. O le mea moni, ou te le amanaʻiaina mea uma e mafai ona fai, ae o le faigofie faigofie ma nisi malamalamaaga o mataupu faavae o le a fesoasoani ia te aʻu lava e filifili pe faapefea ona saogalemu mea o loʻo e faia i se taimi faapitoa. O le isi foi, o nisi na taʻua ma nai vaega faaopoopo:

  • Faʻaaogā faʻamatalaga eseese mo nofoaga eseese.
  • O upu e tatau ona faigata, o le mea e sili ona faigata o le faʻateleina o le faʻalavelave e ala i le faʻateleina o le uumi o le password.
  • Aua le faʻaaogaina faamatalaga patino (lea e mafai ona e iloa) pe a fatuina le upu moni lava ia, o ana ata, fesili suʻega mo le toe faʻaleleia.
  • Faaaoga le faʻamaoni e lua-laasaga pe a mafai.
  • Saili le auala sili e teu saogalemu ai au uputusi.
  • Ia mataala i le fatuina o fatuga (siaki tuatusi o nofoaga, le i ai o le faʻamalamalamaga) ma le inisiua. Po o fea lava e talosagaina ai i latou e ulufale ai i se upu faʻamaonia, siaki pe oe ulufale moni i luga o le nofoaga sao. Ia mautinoa e leai se mea leaga i luga o le komepiuta.
  • Afai e mafai, aua neʻi faʻaogaina au upega tafailautusi i luga o komepiuta a se isi tagata (pe a talafeagai, fai i le siosiomaga o le incognito, poʻo le sili atu foi, faʻaaoga le keyboard keyboard), i luga o fesoʻotaʻiga Wi-Fi lautele lautele, aemaise lava pe afai e leai sau initaneti https pe a e fesoʻotaʻi i le 'upega tafaʻilagi .
  • Masalo e le tatau ona e teuina le sili ona taua, taua moni, uputusi i luga o se komepiuta poʻo le initaneti.

Se mea faapena. Ou te manatu na mafai ona ou siitia le tikeri o le paranoia. Ou te malamalama o le tele o mea o loʻo i luga e foliga mai e le talafeagai, o mafaufauga e pei o le "lelei, o le a vavalo aʻu" atonu e tulai mai, ae na o le pau lava le mafuaaga mo le paie pe a mulimuli i tulafono faigofie saogalemu mo le teuina o faamatalaga agatapuia e na o le leai o se taua ma lou saunia e o le a avea ma meatotino a isi vaega.