Foʻia le faafitauli i le galuega a failauga ile PC

O le motherboard o loo i totonu o komepiuta uma ma o se tasi o ona vaega autu. O isi vaega ma fafo o loʻo fesoʻotaʻi atu i ai, e tasi le tino. O le vaega pito i luga o se seti o meataalo ma fesoʻotaʻiga eseese o loʻo i luga o le paolo tutusa ma fesoʻotaʻi. O aso nei o le a tatou talanoa e uiga i auiliiliga autu o le tinaboard.

Vaʻai foi: Filifili se motherboard mo se komepiuta

Mataitusi faakomepiuta komepiuta

Toeitiiti lava o tagata uma e malamalama i le matafaioi a le tinaboard i le PC, ae o loʻo i ai mea moni e le iloa e tagata uma. Matou te fautuaina e te faitauina a matou isi tusiga i le fesoʻotaʻiga i lalo ina ia mafai ai ona suʻesuʻeina lenei autu auiliili, ae matou te liliu atu i le auiliiliga o vaega.

Faitau atili: O le matafaioi a le tinaboard i le komepiuta

Chipset

E tatau ona amata i le elemene fesoʻotaʻi - le kesi. O lona fausaga e lua ituaiga, e eseese i le fetaulaiga o fesoʻotaʻiga o alalaupapa. E mafai ona ese eseese alalaupapa i matu ma le itu i saute pe tuʻu faʻatasi i se tasi auala. E tofu i latou ma luga o luga o le tele o taʻavale, mo se faʻataʻitaʻiga, o le pusa i le itu i saute e maua ai le fesoʻotaʻiga o masini komepiuta, e aofia ai mea e mafai ona fai. O le alalaupapa i matu o loʻo avea o se elemene autasi o le gaioiga, ata vali, RAM, ma mea e pulea e le alalaupapa i saute.

I luga, na matou tuuina atu se sootaga i le tusiga "E faapefea ona filifili se tinaboard." I totonu, e mafai ona e faamasaniina oe lava i fesuiaiga ma eseʻesega o vaʻavaʻa mai tagata gaosi mea lauiloa.

Pasi faʻagasologa

O le soʻo o le gaosiga o le fesoʻotaʻiga lea o loʻo faʻapipiʻiina ai lenei vaega. O le taimi nei, o tagata autu o le SPU o AMD ma Intel, o ia taʻitasi ua atiaʻe ni laasaga tulaga ese, o le mea lea ua filifilia ai le mamanu faʻatulagaina i le faavae o le CPU ua filifilia. Ae mo le fesoʻotaʻiga lava ia, o se sikuea laʻitiiti lea e tele fesoʻotaʻiga. Mai le pito i luga, o le faamoega e ufiufi i se paʻu uʻamea ma se tagata e umia - e fesoasoani lea i le gaosiga e nofo i totonu o le faamoega.

Vaʻai foi: Faʻapipiʻi le gaosiga i le laupapa

E masani lava, o le CPU_FAN socket mo le manavaina o le tagata e toʻafilemu e tu i autafa, ma i luga o le laupapa lava ia e fa ni pu mo lona faʻatulagaina.

Vaʻai foi: Faʻatulagaina ma le aveeseina o le CPU cooler

E tele ituaiga o laupepa, o le tele o nei mea e le fetaui ma le tasi, ona e eseese a latou fesoʻotaʻiga ma fai ai se mea. Ina ia iloa auala e iloa ai lenei uiga, faitau a matou isi mea i luga o sootaga o loʻo i lalo.

Faʻamatalaga auiliili:
Matou te iloa le laasaga o le faagasologa
Faailoa le taga laupapa

PCI ma PCI-Express

O le abbreviation o le PCI ua filifilia ma faaliliuina faʻapitoa e pei o le fesoʻotaʻiga o vaega faʻapitoa. O lenei igoa na tuuina atu i le pasi tutusa i luga o le komepiuta komepiuta. O lona autu autu o le saofaga ma le gaioiga o faʻamatalaga. E tele ni suiga o le PCI, e taʻitasi i latou ma iloga i luga o le bandwidth, voltage ma faʻailoga. TV tunu, kata lelei, adapi SATA, modems ma kata vitio tuai e fesootai ma lenei fesoʻotaʻiga. PCI-Express e naʻo le faʻaaogaina o le polokalama PCI software, ae o se mamanu fou mo le faʻaogaina o le tele o masini faʻapitoa. Faʻalagolago i le faʻailoga o le laupepa, kata vitio, le SSD, fesoʻotaʻiga fesoʻotaiga i le wireless, kata faʻapitoa faʻapitoa ma tele atu isi fesoʻotaʻiga.

Ole numera o poloka PCI ma PCI-E i luga ole tinaboards e eseese. Pe a filifilia, e tatau ona e gauai atu i le faʻamatalaga ina ia mautinoa o avanoa talafeagai e maua.

Tagai foi:
Matou te faafesootai le kata vitio i le PC motherboard
Filifilia o se pepa faʻailoga i lalo o le laupapa

RAM slots

Noataga mo le tuʻuina o le RAM e taʻua o le DIMMs. E faʻaaoga faʻaaogaina e le faletua o aso taʻitasi lenei tulaga. E tele ituaiga o meaʻai, e eseese i le numera o fesoʻotaʻiga ma e le fetaui ma isi. O le tele o fesoʻotaʻiga, o le fou fou o le mamoe mamoe ua faʻapipiʻiina i totonu o se mea faʻapipiʻi. I le taimi nei, o le mea moni o le fesuiaiga o le DDR4. E pei o le PCI, o le aofaʻi o avanoa o le DIMM i mamanu matua e ese. Faʻasalalauga e sili ona taatele i le lua poʻo le fa faʻafesoʻotaʻi, lea e mafai ai ona e galue i le lua poʻo le fa o le alalaupapa.

Tagai foi:
Faʻapipiʻi RAM modules
Siaki le faʻatasiga o le RAM ma le motherboard

BIOS puʻe

O le toʻatele o tagata e masani i le BIOS. Ae peitaʻi, afai e te faʻalogo i se faʻamatalaga mo le taimi muamua, matou te fautuaina oe ia faamasani oe ma isi mea i lenei autu, lea o le ae mauaina i le sootaga lea.

Faitau atili: O le a le BIOS

O le tulafono BIOS o loʻo i luga o se isi vaʻa faʻapipiʻi lea e faʻapipiʻi i le motherboard. E taʻua o le EEPROM. O lenei ituaiga o manatua e lagolagoina ai le tele o le soloina ma le tusiaina o faʻamaumauga, ae o loʻo i ai se laʻititi laitiiti. I le faʻamalamalamaga i lalo o le a mafai ona e vaʻai i le auala e tilotilo ai le fatu o le BIOS i luga o le laupapa.

E le gata i lea, o tulaga faatauaina o tuaoi ole BIOS o loo teuina i totonu o se pulou manatua malosi o le CMOS. O loʻo faʻamaumau ai foi nisi faʻamautuga komepiuta. O lenei elemene e fafagaina i se pati eseese, o le suia lea e tau atu i le toefaʻasiliina o tulaga o le BIOS i fausaga fausaga.

Vaʻai foi: Suʻe le batini i le laupapa

Fesootaiga SATA ma IDE

I le taimi muamua, na fesoʻotaʻi faʻamalosi masini ma masini matapiuta i se komepiuta e faʻaaoga le IDE interface (ATA) o loʻo i luga o le laupapa.

Vaʻai foi: Tuʻuina le avega i le laupapa

O le mea sili ona taatele o fesoʻotaʻiga SATA o suiga eseese, lea e eseese lava i le saoasaoa o fesoʻotaʻiga. O fesoʻotaʻiga e faʻaaoga e faʻafesoʻotaʻi ai masini e teu ai (HDD poʻo SSD). Pe a filifilia vaega, e taua le amanaʻiaina o numera o ia ports i luga o le laupapa, talu ai atonu e mai i ni fasipepa se lua ma luga.

Tagai foi:
Auala e faʻafesoʻotaʻi ai se kiliva lona lua i le komepiuta
Matou te faafesootai le SSD i se komepiuta po o se komepiuta

Maea eletise

I le faaopoopo atu i vaega eseese o lenei vaega, e iai fesootaʻiga eseese mo le eletise. O le tele o mea uma lava o le taulaga o le mina. O loʻo i ai le uaea mama mai le eletise, faʻamautinoa le sao saʻo o le eletise mo isi vaega.

Faitau atili: Matou te tuʻuina atu le eletise i le laupapa

O komepiuta uma lava o loʻo i ai i le mataupu, lea e aofia ai foʻi kulupu eseese, faailo ma fesoʻotaʻiga. O lo latou mana e fesoʻotaʻi atu i ni fesoʻotaʻiga vavalalata mo le Luma o loʻo i luma

Vaʻai foi: Fesoʻotaʻi le pito i luma i le laupapa

Aveese soʻo ese ia USB-fesoʻotaʻiga. E masani lava e iva pe sefulu fesoʻotaʻiga. E mafai ona eseese la latou fesoʻotaʻiga, o lea ia faʻaeteete ma le faʻaeteete i faatonuga aʻo leʻi amataina le faʻapotopotoga.

Tagai foi:
Fesoʻotaʻiga papaʻa Pinout
Faʻafesoʻotaʻi le PWR_FAN i le laupapa

Faʻasalalauga i fafo

O mea komepiuta komepiuta komepiuta e fesoʻotaʻi atu i le faʻailoga laupapa e ala i le faʻapitoa o fesoʻotaʻiga. I luga o le itu o le laupapa, e mafai ona e vaʻai i fesoʻotaʻiga USB, telefoni feaveaʻi, vGA, fesoʻotaʻiga telefoni a Ethernet, mea faʻasolosolo ma mea e aofia ai, pe a faʻapipiʻi le uaea mai le masini masini, lipine ma failauga. I faʻataʻitaʻiga taʻitasi o le vaega seti o fesoʻotaʻiga e eseese.

Ua matou iloiloina auiliiliga vaega taua o le tinaboard. E pei ona mafai ona e vaʻaia, e tele ni mea e teu ai, mea meataalo ma fesoʻotaʻiga mo le eletise, mea o loʻo i totonu ma mea faʻapipiʻi i le laulau. Matou te faʻamoemoe o le faʻamatalaga o loʻo tuuina atu i luga ua fesoasoani ia te oe e malamalama ai i le fausaga o lenei vaega o le PC.

Tagai foi:
O le a le mea e fai pe a le amata le tina
Liliu le laupapa e aunoa ma se faamau
Manua sili o le laupapa
Faatonuga mo sui sui i luga o le laupapa