Faʻafefea ona kopi le sootaga i le Instagram

O polokalama Microsoft Excel e ofoina atu le avanoa e le gata ina galue ai faʻatasi ai ma faʻamatalaga numera, ae o loʻo tuʻuina atu foʻi meafaigaluega mo le fausiaina i luga o le faavae o faʻasologa o faʻasalalauga o ata. I le taimi lava lea e tasi, o la latou vaaiga vaaia e mafai ona ese uma. Sei o tatou mafaufau pe faʻapefea ona faʻaaoga le Microsoft Excel e tusi ai ituaiga eseese o siata.

Siataina o se laulau

Fausiaina o ituaiga eseese o ata e toetoe lava tutusa. E na o se tasi tulaga e tatau ona e filifilia le ituaiga foliga vaaia.

Aʻo leʻi amataina le faia o soʻo se siata, e manaʻomia ona e fausia se laulau faʻatasi ai ma faʻamaumauga, i luga o le faavae o le a fausia ai. Ma, alu i le "Insert" tab, ma filifili le vaega o lenei laulau, lea o le a faʻaalia i le ata.

I luga o le lipine i le Insert tab, filifili se tasi o ituaiga e ono o ata masani:

  • Talafaasolopito;
  • Faamatalaga;
  • Faasalalau;
  • Paʻu;
  • Faʻalapotopotoga;
  • Saʻo.

E le gata i lea, i le kiliki i luga o le "Isi", e mafai ona e filifilia ituaiga le masani ai: faʻatau, luga, mama, moli, radar.

A maeʻa, kiliki i luga o soʻo se ituaiga o ata, e tuʻuina atu e filifili se vaega faʻapitoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo se histogram, poʻo se siata o paʻu, o elemene o loʻo i lalo o le a avea ma faʻavae laiti: o le talafaasolopito masani, volumetric, cylindrical, conical, pyramidal.

A uma ona filifilia se vaega faʻapitoa, o le ata e otometi lava ona gaosia. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻafanua masani o le a pei o le ata o loʻo faʻaalia i le ata o loʻo i lalo.

O le ata i foliga o se kalafi o le a pei o loʻo mulimuli mai.

O le siata o le siosiomaga o le a pei o lenei.

Galulue ma siata

A maea ona faia le ata, o meafaigaluega faaopoopo mo le faasaʻoina ma le faasaʻoina o le a maua i le lisi fou "Galulue ma Siata". E mafai ona e suia le ituaiga o siata, o lona sitaili, ma le tele o isi taʻiala.

O le "Galulue Faatasi ma Siata" e tolu isi laupepa faaopoopo: "Fausiaina", "Taiala" ma "Faatulagaga".

Ina ia mafai ona taʻu le siata, alu i le "Layout" tab, ma filifili se tasi o filifiliga mo le nofoaga o le igoa: i le ogatotonu poʻo luga o le siata.

A maeʻa lenei mea, ona faʻaalia lea o le igoa "Chart Name". Suia i soo se igoa e fetaui ma le tala o lenei laulau.

O igoa o pito o le ata ua sainia tonu i le mataupu faavae lava e tasi, ae mo lenei mea e tatau ona e kiliki le ki "igoa o Axes".

Faʻasologa o le Siata Faʻafanua

Ina ia mafai ona faʻaalia le pasene o fuainumera eseese, e sili ona lelei le fausia o se siata sulu.

I le auala tutusa e pei ona tatou faia i luga, matou te fausia se laulau, ona filifili lea o le vaega manaomia. I le isi itu, alu i le "Insert" tab, filifili se siata pai i luga o le lipine, ona sosoo ai lea, i le lisi e aliali mai, kiliki i luga o soʻo se ituaiga siata sulu.

E le gata i lea, o le polokalame lava ia e faʻaliliuina ai i tatou i se tasi o pito mo le galue ai ma ata - "Fausia". Filifili i totonu o faʻasologa o ata i totonu o le lipine soʻo se mea o loʻo i ai le pasene pasene.

Faʻasologa o le siata ma faʻamaumauga o faʻamaumauga.

Pareto Charting

E tusa ai ma le aʻoaʻoga a Wilfredo Pareto, 20% o galuega aupito sili ona aoga e oʻo mai ai le 80% o le aofaʻiga o le taunuʻuga. E tusa ai ma lea, o le 80% totoe o le aofaiga atoa o faʻataʻitaʻiga e le aoga, e na o le 20% o le iuga na maua. O le fausiaina o le lisi o Pareto ua fuafuaina e fuafua ai gaioiga aupito sili ona aoga e maua ai le maualuga o le tupe maua. Matou te faia lenei mea ma le fesoasoani a Microsoft Excel.

E sili atu ona faigofie le fausia o se Pareto i le faʻavae o se histogram, lea ua uma ona matou taʻua i luga.

O se faataitaiga o le fausiaina. O le laulau e faʻaalia ai se lisi o meaai. O le tasi koluma e aofia ai le tau o le faʻatauga atoa o se ituaiga o oloa i le faleoloa oloa tele, ma le lona lua o loʻo aofia ai le tupe maua mai lona faʻatau. E tatau ona tatou fuafuaina po o fea oloa e maua ai le "taui" tele i le faʻatau.

Muamua lava, tatou te fausia se talafaasolopito masani. Alu i le "Insert" tab, filifili le tulaga atoa o tau o le laulau, kiliki i le "Histogram" button, ma filifili le ituaiga o mea e manaʻomia o le histogram.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o se taunuuga o nei gaioiga, o se ata na faia ma ni ituaiga se lua: lanu moana ma le mumu.

I le taimi nei, e tatau ona tatou liliu le koluma mumu i totonu o le kalafi. Ina ia faia lenei mea, filifili nei koluma ma le fetuu, ma i le "Designer" tab, kiliki i le "Change chart type" button.

O le siata o le siata suia le faamalama matala. Alu i le "Ata", ma filifili le ituaiga siata talafeagai mo o tatou faamoemoega.

O lea, ua fausia le ata Pareto. I le taimi nei, e mafai ona e teuteuina ona elemene (o le igoa o le siata ma axis, sitaili, ma isi), e pei lava ona faamatalaina i le faʻaaogaina o le faʻataʻitaʻiga o se siata sikuea.

E pei ona mafai ona e vaʻai, Microsoft Excel o loʻo tuʻuina atu le tele o meafaigaluega mo le fausiaina ma le faʻasaʻoina o ituaiga o siata. I se tulaga lautele, o le galuega ma nei meafaigaluega e faafaigofieina e le au atinaʻe i le tele e mafai ai ina ia mafai ai e tagata o loʻo faʻaaogaina tulaga eseese o toleniga ona taulimaina.