"Soa mama" - faafitauli e le i faʻamatalaina komepiuta

Na ou faitauina i le laina ma filifili e faaliliu. O le tusiga, ioe, i le maualuga o le upu Komsomol, ae mafai ona manaia.

E tusa ma le tausaga talu ai, na i ai ia Stephen Jakisa ni faafitauli tuga ma lana komepiuta. Na latou amataina ina ua ia faʻapipiʻi le Taua 3 - o se tagata fanafana muamua, lea e faia ai le gaoioiga i se taimi lata mai. E le o toe umi, o faafitauli e le gata i le taaloga, ae o lana masini sa faimalaga i le 30 minute uma. O se taunuuga, e le mafai ona ia faʻapipiʻiina soʻo se polokalama i lana PC.

O lona uiga o Setefano o se tagata fai polokalame e ala i galuega, ma o se tagata atamai i tekonolosi, na ia filifili ai na ia "maua" le siama poo, atonu foi, faʻapipiʻiina se ituaiga o masini komepiuta ma ogaoga fatu. Faatasi ai ma se faafitauli, na ia filifili ai e liliu atu i lana uo John Stefanovichi (Ioan Stevanovici), o le na tusia se faʻamatalaga i luga o le faʻamaoniaina o komepiuta.

Ina ua maeʻa ona iloa, na maua ai e Setefano ma Ioane se faafitauli - o se mea leaga le manatuaina i le komipiuta a Iakani. Talu ai ona o le komepiuta na galue lelei pe a ma le ono masina ao le i tupu le faafitauli, na le masalosalo Setefano i soo se faʻafitauli faʻaletino seia oʻo ina faʻamaonia e lana uo o ia e tamoe i se suega faapitoa mo le suʻeina o mafaufauga. Mo Setefano, o lenei mea e le masani ai. E pei ona ia faapea mai: "Afai e tupu lenei mea i se tasi i luga o le auala, faatasi ai ma se tasi e le iloa se mea e uiga i komepiuta, atonu o le a maua ai o ia i se oti."

Ina ua uma ona aveese e Jakese le faafitauli o le mafaufau, sa lelei lana komepiuta.

Pe a paʻu i komepiuta, e masani ona talitonu o loʻo i ai faafitauli i le polokalama. Ae ui i lea, i nai tausaga ua mavae, ua amata e le au saienitisi komepiuta ona totogia atili le gauai atu i le faaletonu o masini ma oʻo mai ai i le faaiuga e faapea o faafitauli ona o na mea e sili atu ona tele naua nai lo le tele o tagata e mafaufau i ai.

Faʻasalaga mama

Blue screen of death i Windows 8

E faia e le au vaʻavaʻa se galuega mamafa i le suʻeina oa latou tupe meataʻi ao le i tuʻu i luga o le maketi, ae latou te le fiafia e talanoa e uiga i le mea moni e faigata tele ona faʻamautinoa o loʻo galue le microchips mo se taimi umi. Talu mai le vaitau o le 70 tausaga o le seneturi talu ai, na iloa ai e le au vaʻaia o nisi numera o faʻafitauli faʻapitoa e mafua mai i se suiga i le setete o paʻu i totonu o microprocessors. A o faʻaitiitia le tele o transistors, o le amio o mea na molia i totonu o le a faʻaitiitia ma itiiti ifo le maitau. E taua e le au gaosiga ia sese "sese vaivai", e ui lava latou te le fesootai i le polokalama.

Ae peitai, o nei mea vaivai vaivai o se vaega o le faafitauli: i le lima tausaga talu ai, o tagata suesue, suʻesuʻega faigata ma tele komipiuta, ua latou manatu i le tele o mataupu, o mea komepiuta tatou te faaaogaina e na o le motusia lava. O le maualuga o le vevela poʻo le faʻaogaina o mea leaga e mafua ai ona faʻaaogaina eletise eletise i le gasologa o taimi, e mafai ai ona faʻaaogaina eletise eletise i le va o transistors poʻo laina o se vaʻa mamanu mo le tuʻuina atu o faʻamatalaga.

O saienitisi na aafia i le atinaʻeina o tupe meataalo a le isi augatupulaga o loʻo i luma, latou te faʻaalia popolega mamafa e uiga i na mea sese ma o se tasi o vaega autu o lenei faafitauli o le malosi. A o gasolo mai le isi augatupulaga o komepiuta, latou te maua ni tupe sili atu ma sili atu ma laiti. Ma, i totonu o nei fesoʻotaʻiga laiti, e manaʻomia le tele o le malosi ina ia mafai ai ona tuʻuina i totonu.

O le faafitauli e fesoʻotaʻi ma le tino faʻapitoa. Aʻo tuʻuina atu e le kamupanī microchip le eletise i le maualalo ma le itiiti ifo o alavai, o le a faigofie lava ona aluese mai eletise. O le faʻaitiitiina o laina eletise, o le tele o electron e mafai ona "tafe mai" ma o le tele foi o le malosi e manaʻomia mo le masani ai o le faagaoioia o komepiuta. O lenei faafitauli e matua lavelave lava, o Intel galue ma le US Department of Energy ma isi ofisa o le malo e foia ai. I le lumanaʻi, ua fuafua e Intel le faʻaaogaina o tekinolosi 5-nm mo le gaosia o tupe meataalo o le a silia ma le 1000 taimi sili atu i le faʻatinoga ia i latou o loʻo faʻamoemoeina i le faaiuga o lenei sefulu tausaga. Ae ui i lea, e foliga mai o ia tupe meataalo o le a manaʻomia ai foi le tele o le malosi.

"Matou te iloa le auala e maua ai peʻa pe a e le popole i le taumafaina o le malosi," o le tala lea a Mark Seager, o le ofisa sili faatekonolosi mo le faʻatinoga o faʻalapotopotoga o meaola faʻanatura i Intel, "Ae afai e te fai mai matou te taliina lenei fesili, sili atu nai lo mea tatou te mafaia. "

Mo tagata faaaoga komepiuta masani, e pei o Stephen Jakis, o le lalolagi o ia sese o se nofoaga le iloa. E le fiafia le au faipisinisi e talanoa e uiga i le masani ona faʻavaivaia a latou oloa, ma e manaʻo e tausia lenei faʻamatalaga faalilolilo.