Fausia o suʻega i Microsoft Excel

I galuega i le fuafuaina ma le mamanu, o se vaega taua e faʻatatau. A aunoa ma lea, o le a le mafai ona faʻalauiloaina soʻo se galuega faʻapitoa. E masani lava ona masani ona fuafua i tau faʻatatau i le fale faufale. O le mea moni, e le faigofie le faia saʻo o se paketi, lea e naʻo tagata tomai faapitoa. Ae ua faamalosia i latou e faʻaaogaina polokalama eseese, e masani ona totogiina, e faia ai lenei galuega. Ae, afai ei ai sau kopi o le Excel e faʻapipiʻiina i lau PC, o lona uiga e moni lava le faia o se maualuga maualuga i totonu, e aunoa ma le faʻatauina o taugata, polokalama faʻapitoa. Sei o tatou vaai pe faapefea ona faia lenei mea i le faatinoga.

Faʻataʻitaʻiina o le laʻititi laʻititi o tupe faʻaalu

Tau faʻatatau o se lisi atoa o tupe faʻaalu uma e osofaʻia e se faʻalapotopotoga pe a faʻatinoina se galuega faʻapitoa pe naʻo se vaitaimi faapitoa o lona gaioiga. Mo faʻatulagaga, e faʻaaogaina ai faʻamatalaga faʻavae faapitoa, lea, e pei o se tulafono, e avanoa lautele. E tatau ona latou faalagolago i se tagata tomai faapitoa i le sauniuniga o lenei pepa. E tatau foi ona maitauina o le faʻatusatusaga ua faia i le amataga o le lafoaia o le poloketi. E tatau i le tusisolo ona faia lenei faʻatinoga ma le taua tele, e pei o le mea moni, o le faavae o le poloketi.

E masani ona vaevaeina le faʻatusatusaga i ni vaega tetele se lua: o le tau o mea ma le tau o le galuega. I le faaiuga o le pepa aloaia, o nei ituaiga o tupe faʻaalu ua faʻaputuina ma ua noatia i le VAT, pe afai o le kamupani, o se konekarate, ua resitalaina o se tagata e totogi lafoga.

Vaega 1: Amata le Faʻatasia

Sei o tatou taumafai e fai se faʻatatauga faigofie i le faʻatinoga. Ae e te leʻi amataina lenei mea, e tatau ona e maua se galuega faʻapitoa mai le tagata faʻatau, i luga o le faavae o le ae fuafua ai, ma tuʻuina oe lava i tusi faʻamaufaʻailoga ma faʻamaufaʻailoga masani. Nai lo tusi tusi, e mafai foi ona e faʻaogaina punaoa i le initaneti.

  1. O le mea lea, ua amata ona amataina le fua faatatau faigofie, muamua, matou te faia lona pulou, o lona uiga, o le igoa o le pepa. Valaau i ai "Fuafuaina e galue". O le a tatou le faamuamua le igoa ma faatulaga le igoa, ae tuu i le pito i luga o le itulau.
  2. O le toe foʻi mai i se laina se tasi, tatou te faia ai le ata o le laulau, o le a avea ma vaega autu o le pepa. O le a aofia ai ni koluma se ono, matou te tuuina atu igoa "Numera P / p", "Igoa", "Aotelega", "Fuataga", "Tau", "Aofai". Faʻateleina tuaoi o sela, pe afai o igoa o koluma e le fetaui i ai. Filifili sulu ei ai nei igoa, i totonu o le lisi "Aiga", kiliki i luga o le lipine i le poloka o meafaigaluega "Faauigaga" se faamau "Faʻatonu le Nofoaga Tutotonu". Ona kiliki lea o le ata "Lototele"lea o loʻo i poloka "Font", pe na o le taina o le kesi piano Ctrl + B. O le mea lea, matou te faapipiiina elemene faatulagaina i igoa o le koluma mo se faʻaaliga faʻaalia vaaia ata.
  3. Ona matou otooto atu lea o tuaoi o le laulau. Ina ia faia lenei mea, filifili le nofoaga na fuafuaina o le laulau. E le mafai ona e popole i le tele o le puʻe, aua o le a tatou faia pea le teuteuga.

    A maeʻa lena mea, o loʻo i luga o le faʻamau lava lea "Aiga", kiliki i luga o le tafatolu i le itu taumatau o le faailoga "Tuaoi"tuʻu i totonu o poloka o mea faigaluega "Font" luga o le pepa. Mai le lisi pa'ū, filifili le filifiliga "Tagata Uma uma".

  4. E pei ona mafai ona e vaʻaia, ina ua maeʻa le gaioiga mulimuli, na vaeluaina le laina filifilia uma i tuaoi.

Vaega 2: Faʻataʻatia le Vaega I

Ma le isi, matou te agai i le tuufaatasiga o le vaega muamua o le fua faatatau, lea o le a maua ai tau o mea taumafa i le taimi o le galuega.

  1. I le laina muamua o le laulau matou te tusia le igoa. "Vaega I: Tau Totogi". O lenei igoa e le fetaui i totonu o se potu se tasi, ae e te le tau manaomia le tuleia o tuaoi, aua a maeʻa ona tatou aveeseina lea, ae o le taimi nei o le a tatou o ese atu.
  2. I le isi itu, faʻatumu le laulau na ia fuaina igoa o meafaitino ua fuafua e faʻaaoga mo le poloketi. I lenei tulaga, afai e le fetaui ia igoa i totonu o siaki, ona vavaeese lea. I le koluma lona tolu tatou te ulufale atu i le aofaʻi o mea patino e manaʻomia e faʻatino ai se aofaiga o galuega, e tusa ai ma tulafono faʻaonaponei. E le gata i lea tatou te faʻamaonia le iunite o fua. I le koluma o sosoo ai matou te tusia le tau ile iunite. Lisi "Aofai" aua le paʻi seʻia tatou faʻatumu le laulau atoa ma faʻamatalaga o loʻo i luga. I totonu, o le a faʻaalia tulaga taua e faʻaaoga ai le fua. E le gata i lea, aua nei paʻi i le koluma muamua i le numera.
  3. O lenei o le a matou faʻapipiʻi faʻamaumauga faʻatasi ma numera ma iunite o fua i totonugalemu o sela. Filifili le laina o loʻo i ai lenei faʻamaumauga, ma kiliki i luga o le faʻamaufaʻailoga masani i le lipine "Faʻatonu le Nofoaga Tutotonu".
  4. E le gata i lea, o le a tatou faia le numera o tulaga ulufale. I totonu o le telefoni "Numera P / p", e fetaui ma le igoa muamua o le meafaitino, ulufale i le numera "1". Filifili le elemene o le pepa na tuʻuina ai le numera ua tuʻuina ma faʻapipiʻi le mataʻitusi i lona tulimanu pito i lalo. Ua suia e avea ma se mea e tumu ai. Uu le faamaumatau i le itu tauagavale ma toso i luga i lalo seia oo i le laina mulimuli lea e i ai le igoa o le mea.
  5. Ae, e pei ona mafai ona tatou vaʻaia, e le o faitaulia numera i le faasologa, talu ai oi latou uma ia numera "1". Ina ia suia lenei, kiliki i luga o le ata. "Faʻamumu Faʻamanuiaga"lea o loʻo i le pito i lalo o le filifili filifilia. Se lisi o filifiliga e amataina. Faʻamuli le ki i le tulaga "Faatumu".
  6. E pei ona mafai ona e vaʻaia, ina ua uma ona faʻatulaga lelei lenei numera o laina.
  7. A uma ona tusia uma igoa o mea e manaʻomia mo le faʻatinoga o le faʻatinoga, matou te faʻaauau le fuafuaina o le tau o tau mo i latou taitoatasi. Talu ai e le faigata ona mate, o le faʻatusatusaga o le a faʻaalia ai le faʻaopoopoga o le aofaiga e ala i le tau mo tulaga taʻitasi eseese.

    Seti le fetuu i le televise o le koluma "Aofai"e fetaui ma le mea muamua mai le lisi o mea o loʻo i le laulau. Matou te tuʻuina se faʻailoga "=". I le isi lava laina, kiliki i luga o le mea laupepa i le koluma "Aotelega". E pei ona mafai ona e vaʻai, o ona faʻasalalauga e vave ona faʻaalia i totonu o le masini e faʻaalia ai le tau o mea. A maeʻa lena mea mai le piano matou te tuʻuina se faʻailoga faʻatele (*). Ma leisi i le laina lava lea kiliki i luga o le mea i totonu o le koluma "Tau".

    I la matou mataupu, matou te maua le faʻatatauga nei:

    = C6 * E6

    Ae i lou tulaga patino, atonu o loʻo i ai isi faʻaupuga.

  8. Le faʻaalia o le iuga o le faʻaogaina o kiliki i luga o le ki Ulufale luga o le komepiuta.
  9. Ae na matou aumaia le iuga mo na o le tasi le tulaga. O le mea moni, e ala i le faʻatusa, e mafai ona e faʻaaogaina fua faʻatatau mo leʻo totoe o lua o le koluma "Aofai", ae o loʻo i ai se auala e sili atu ona faigofie ma siliva ona o le fesoasoani o le tagata na faʻatumu, lea ua uma ona tatou taʻua i luga. Tuu le pala i le pito i lalo taumatau o le suauʻu ma le mamanu ma pe a uma ona liliu i le mea e tumu ai, tuʻu i lalo le faamaumatau o le komi, tau i lalo i le igoa mulimuli.
  10. E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le aofaʻiga o tau mo mea taʻitasi i totonu o le laulau e fuafua.
  11. I le taimi nei matou te faʻatatauina le tau mulimuli o mea uma faʻatasi. Matou te faasee le laina ma fai se mea e ulufale ai i le potu muamua o le laina e sosoo ai "Aofai o mea".
  12. Ona, uu lea o le faamaumatau i lalo, filifili le laina o le koluma "Aofai" mai le igoa muamua o mea i le laina "Aofai o mea" aofia ai. Avea i le tab "Aiga" kiliki le ata "Faʻamalo"lea o loʻo i luga o le faʻamau i le poloka o meafaigaluega Faʻasaga.
  13. E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le fuafuaina o le aofaiga atoa o tau mo le faʻatauina o mea uma mo le faʻatinoga o galuega na gaosia.
  14. E pei ona tatou iloa, o faʻamatalaga tau tupe o loʻo faʻaalia i rupu e masani lava ona faʻaaogaina i le lua o le siʻitaga nofoaga pe a maeʻa, o lona uiga e le gata o laʻau, ae o loʻo iai foʻi penisina. I la matou laulau, o tau o tupe faʻaalu e faʻatatau naʻo tagata uma. Ina ia faaleleia lenei, filifili uma tau aofaʻi o koluma. "Tau" ma "Aofai", e aofia ai le laina otooto. Fai se kiliki i le kiliki sao i le filifiliga. O loʻo faʻamatalaina le lisi autu. Filifili se mea oi ai "Faʻatonu ia sela ...".
  15. Ua amata le faamalama o le faatulagaga. Alu i le lisi "Numera". I le pa poloka "Faʻasologa numera" seti le ki i le tulaga "Numera". I le itu taumatau o le faamalama i le fanua "Numera numera" e tatau ona seti le numera "2". Afai e leai, ona e ulufale lea i le numera manaomia. A uma lena kiliki i le ki "Lelei" i le pito i lalo o le faamalama.
  16. E pei ona mafai ona e vaʻaia, i le taimi nei i luga o le laulau, o faʻatauaina o le tau ma le tau e faʻaalia i ni vaega se lua.
  17. A maea lena, o le a tatou galulue laitiiti i le faʻaalia o lenei vaega o le faʻatusatusaga. Filifili le laina o loʻo i ai le igoa. "Vaega I: Tau Totogi". O loʻo i ai i le lisi "Aiga"kiliki i le ki "Faʻatasi ma tuʻu i le ogatotonu" i poloka "Faʻasalaga i luga o le faʻamau". Ona kiliki lea o le icon icon "Lototele" i poloka "Font".
  18. A maeʻa lena alu i le laina "Aofai o mea". Filifili i le auala uma i le pito o le laulau ma toe kiliki le ki. "Lototele".
  19. Ona toe filifilia lea o laina o lenei laina, ae o lenei taimi matou te le aofia ai le elemene o loʻo i ai le aofaiga atoa i le filifiliga. Kiliki i le tafatolu i le taumatau o le faamau i le lipine "Faʻatasi ma tuʻu i le ogatotonu". Mai le lisi pa'ū lisi o taga, filifili le filifiliga "Faʻatasia sene".
  20. E pei ona mafai ona e vaʻai, o loʻo tuʻuina elemene o le pepa. O lenei galuega ma le vaega o le tau o mea e mafai ona mafaufauina e atoatoa.

Lesona: Faʻatulagaina o laulau Excel

Vaega 3: Fausia le Vaega II

Matou te liliu atu i le mamanu o le fua faʻatatau, lea o le a atagia ai le tau o le faʻatinoina o galuega tuusao.

  1. Matou te lafoaia se laina se tasi ma i le amataga o le isi a matou tusia le igoa "Vaega II: tau o galuega".
  2. Lisi fou i le koluma "Igoa" tusi le ituaiga o galuega. I le koluma o sosoo mai tatou te ulufale i le tele o galuega o faʻatinoina, o le iunite o fua ma le tau o le iunite o galuega o loʻo faatinoina. O le tele o taimi, o le iunite o fuataga o galuega faufale o se sikuea sikuea, ae o nisi taimi ei ai tuusaunoaga. O le mea lea, matou te faʻatumu i le laulau, faia uma taualumaga na faia e le konekarate.
  3. A maeʻa lena, matou te faia le numera, faitau le aofaiga mo mea taitasi, fuafua le aofai, ma faʻatulagaina le faatulagaga i le auala tutusa e pei ona matou faia mo le vaega muamua. O lea la e le gata i lea, o le a tatou le faʻagata i galuega maoti.

Vaega 4: Faʻatau le Aofaʻi Tau

I le isi laasaga, e tatau ona tatou faʻatatauina le aofaʻiga o le tau, lea e aofia ai le tau o mea faigaluega ma galuega a tagata faigaluega.

  1. Matou te faasee le laina pe a uma le faʻamau mulimuli ma tusi i totonu o le masini muamua "Galuega faatino atoa".
  2. A maea lenei, filifili i totonu o lenei laina se sela i le koluma "Aofai". E le faigata le taumateina o le aofaʻiga o le poloketi o le a fuafuaina i le faʻaopopoina o tau "Aofai o mea" ma "Aofai o tau o galuega". O le mea lea, i totonu o le filifili filifilia tuʻu le faʻailoga "="ona kiliki ai lea i luga o le mea laupepa o loʻo aofia ai le tau "Aofai o mea". Ona faʻapipiʻi lea o le faʻailoga mai le komepiuta "+". O le isi, kiliki i luga o le cell "Aofai o tau o galuega". E i ai la matou faʻatonuga o lenei ituaiga:

    = F15 + F26

    Ae, e masani lava, mo tulaga taʻitasi taʻitasi, o faʻasalalauga i lenei faʻatusa o le ai ai o latou foliga vaaia.

  3. Ina ia faʻaalia le tau atoa i le pepa, kiliki Ulufale.
  4. Afai o le kamupanī o se tagata e totogiina le lafoga faʻaopoopo, faʻaopopo i ai le lua laina i lalo: "VAT" ma "Aofaiga mo le poloketi e aofia ai le VAT".
  5. E pei ona e iloa, o le aofaiga o le VAT i Rusia o le 18% o le lafoga. I la matou mataupu, o le lafoga o le numera o loʻo tusia i le laina "Galuega faatino atoa". O le mea lea, o le a tatou manaʻomia le faʻaleleia o lenei tau i le 18% poʻo le 0.18. Matou te tuʻuina i totonu o le masini, lea e tu i le vaeluaga o laina "VAT" ma le koluma "Aofai" faʻailoga "=". Ma le isi, kiliki le cell i le tau "Galuega faatino atoa". Mai le kesi matou te lolomiina le faʻamatalaga "*0,18". I la tatou mataupu, tatou te maua le faiga lenei:

    = F28 * 0.18

    Kiliki le ki Ulufale e faitau le iuga.

  6. A maeʻa lena mea o le a manaʻomia ona matou faʻatusatusa le tau o le galuega, e aofia ai le VAT. E tele filifiliga mo le fuafuaina o lenei tau aogā, ae i la tatou tulaga, o le auala pito sili ona faigofie o le na ona faaopoopo i luga le tau o le galuega e aunoa ma le VAT ma le aofaiga o le VAT.

    Ma i le laina "Aofaiga mo le poloketi e aofia ai le VAT" i le koluma "Aofai" matou te faaopoopo faʻamatalaga o sela "Galuega faatino atoa" ma "VAT" i le auala lava e tasi na matou fuafuaina ai le tau o mea ma galuega. Mo a matou faʻatusatusaga, matou te maua ai le faʻatulagaga lenei:

    = F28 + F29

    Matou te taomi le faamau UI. E pei ona tatou vaʻaia, ua tatou maua se tau e faʻamaonia ai o le aofaʻiga o tau o le faʻatinoina o le galuega e le konekarate, e aofia ai le VAT, o le 56533,80 rubles.

  7. E le gata i lea, o le a tatou faia le faatulagaga o laina laina e tolu. Filifili i latou uma ma kiliki le ata. "Lototele" i le lisi "Aiga".
  8. A maeʻa lena mea, ina ia mafai ai e tagata totoa ona tuʻu ese atu i isi faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faʻatupulaia le vai papatiso. A aunoa ma le aveesea o le filifiliga i le lisi "Aiga", kiliki i le tafatolu i le taumatau o le fanua "Laina tele"lea o loʻo i luga o le faʻamau i le poloka o meafaigaluega "Font". Mai le lisi pa'ū, filifili le tele o le vai papatisoga e sili atu nai lo le taimi nei.
  9. Ona filifili lea o laina uma i luga i le koluma. "Aofai". Avea i le tab "Aiga" kiliki i le tafatolu i le taumatau o le faamau "Faʻatasi ma tuʻu i le ogatotonu". I le lisi pa'ū, filifili le filifiliga "Faʻatasi i laina".

Lesona: Faʻasologa Excel mo le VAT

Vaega 5: faʻamaeʻaina le faʻatusatusaga

I le taimi nei, ina ia faʻamaeʻa le mamanu o le faʻatusatusaga, e tatau lava ona tatou faia ni mea faʻafefiloi.

  1. Muamua, aveese laina faaopoopo i la matou laulau. Filifili le tele naua o siama. Alu i le lisi "Aiga"pe afai o loʻo tatala nei le isi. I le poloka o meafaigaluega Faʻasaga luga o le lipine kiliki i luga o le ata "Faʻamaonia"lea e foliga mai o se solo. I le lisi e amata, filifili le tulaga "Faʻamatalaga manino".
  2. E pei ona mafai ona e vaʻaia, pe a maeʻa lenei gaioiga, ua maeʻa uma laina faaopoopo.
  3. O lenei ua matou toe foi mai i le mea muamua na matou faia i le faia o le faʻatatau - i le igoa. Filifili le vaega laina lea o loʻo i ai le igoa, o le umi e tutusa ma le lautele o le laulau. Kiliki le ki masani. "Faʻatasi ma tuʻu i le ogatotonu".
  4. Ona, e aunoa ma le aveeseina o le filifiliga mai le laina, kiliki i luga o le ata "Lototele".
  5. Matou te maeʻa le faatulagaina o le igoa faʻatusatusa i le kiliki i luga o le fanua o le measina, ma filifili se tau e sili atu nai lo le mea na matou faʻatulaga muamua mo le laina mulimuli.

A maeʻa lena, o le tau faʻatatau i Excel e mafai ona mafaufauina atoa.

Ua matou manatu o se faʻataʻitaʻiga o le tusia o le faʻatatauga faigofie i Excel. E pei ona mafai ona e vaʻaia, o lenei laulau o loʻo i ai i totonu o lona faʻamau mea uma meafaigāluega ina ia mafai ai ona taulimaina atoatoa lenei galuega. E le gata i lea, pe a talafeagai ai, i lenei polokalame e mafai ona faia ni faʻalavelave sili atu ona faigata.