Laʻasaga Faʻasalaga 4.3.2

O se tasi o gaoioiga e masani ona faia pe a galulue ma matrices o le faʻaopoopoga o se tasi oi latou e le isi. Polokalame Excel o se komipiuta malosi, lea ua mamanuina, e aofia ai le galue i matrices. O le mea lea, o loʻo ia te ia meafaigaluega e mafai ai e oe ona faʻateleina faʻatasi. Sei o tatou sailia pe faʻapefea ona faia lenei mea i auala eseese.

Faʻasologa o Faʻasologa Matrix

O le taimi lava lea e tatau ona ou fai atu e le mafai ona faʻateleina uma ia matai, ae na oi latou e fetaui ma se tulaga faapitoa: o le numera o koluma o le tasi matrix e tatau ona tutusa ma le numera o laina o le isi ma le isi itu. E le gata i lea, o le i ai o elemene avanoa i matrices e le aofia. I lenei foi tulaga, e le gata i lea, o le faia o le taotoga manaomia e le aoga.

E le tele ni auala e faʻatele ai matrices i Excel - na o le lua. Ma oi latou uma e fesoʻotaʻi ma le faʻaaogaina o le Excel i totonu o galuega. Sei o tatou iloiloina auiliiliga taitasi o nei filifiliga.

Metotia 1: galuega MUMMY

O le faigofie ma le sili ona lauiloa i totonu o tagata faaaoga o le faʻaaoga lea o le galuega. Tina. Pule Tina e faasino i le vaega o le matematika o galuega tauave. Naʻo lana lava galuega o le maua lea o le oloa o ni mea se lua. Faʻailoga Tina o loʻo i ai le faiga lenei:

= MUMNAGE (array1; array2)

O le mea lea, o lenei faʻalapotopotoga e lua ni finauga, o loʻo faʻasino i laina o matrix e lua e faʻateleina.

Sei o tatou vaai pe faapefea ona faʻaaogaina le galuega. Tina i luga o se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa. E lua matrices, le numera o laina o le tasi e tutusa ma le numera o koluma i le isi ma vice versa. E manaʻomia ona tatou faʻateleina nei elemene e lua.

  1. Filifili le laina o le a faʻaalia ai le fua o le faʻalauteleina, e amata mai i lona pito tauagavale pito i luga. O le telē o lenei tulaga e tatau ona fetaui ma le numera o laina i le uluaʻi matrix ma le numera o koluma i le lona lua. Tatou kiliki i luga o le atigipusa "Insert function".
  2. Faatoagaina Wizard Function. Alu e poloka "Matematika", kiliki i le igoa "MUMNOZH" ma kiliki le ki "Lelei" i le pito i lalo o le faamalama.
  3. O le faamalama o finauga o le galuega manaomia o le a faalauiloaina. I totonu o lenei faamalama o loʻo i ai ni faʻafanua se lua mo le ulufale atu i tuatusi o faʻamau. Tuu le fetai i le fanua "Array1"ma, i le uuina o le faamaumatau agavale, filifili le vaega atoa o le uluaʻi matrix i luga o le pepa. Pe a uma lena, o ona faʻasalalauga o le a faʻaalia i totonu o le fanua. Tuu le fetai i le fanua "Massiv2" ma faapena foi ona filifili le laina o le numera lona lua.

    A maea ona tusia uma finauga e lua, aua e te faanatinati e taomi le faamau "Lelei"talu ai o loʻo tatou feagai ma se galuega eletise, o lona uiga o le maua o le mea saʻo, o le masani masani o le faʻamaeʻaina o le galuega ma le kamupanī o le a le galue. O lenei kamupanī e le o fuafua e faʻaalia le iuga i totonu o se masini se tasi, talu ai ona faʻaalia i luga o se pepa. O lea nai lo le oomiina o se faamau "Lelei" Faasolo le kosi o le faamau Ctrl + Shift + Ulufale.

  4. E pei ona mafai ona e vaʻaia, pe a uma ona faatumuina lenei ata na filifilia muamua i faʻamaumauga. O le taunuuga lenei o le faʻalauteleina o fausaga faʻasolosolo. Afai e te vaʻavaʻai i le faʻataʻitaʻiga o le pa, a uma ona filifilia soʻo se elemene o lenei vāega, o le a tatou vaʻaia o le fomu lava ia o loʻo afifiina i le fusi faʻamau. O se vaega lenei o le faʻatulagaga o le iunite, lea e faʻaopoopoina pe a uma ona faʻauluina le kulupu autu Ctrl + Shift + Ulufale ao leʻi tuʻuina atu le taunuʻuga i le pepa.

Lesona: O le galuega a le MUMNAGE i Excel

Metotia 2: Faʻaaogaina o le Fua Faatatau

E le gata i lea, o loʻo i ai se isi auala e faʻatele ai le lua matrices. E sili atu ona faigata nai lo le taimi muamua, ae tatau foi ona taua o se isi mea. O lenei metotia e aofia ai le faʻaaogaina o se fuainumera o fatufatuga, lea o le a aofia ai le galuega FAʻAMATALAGA ma faʻafeiloaʻi i ai o se finauga a le tagata faʻatautaia FELAUAIGA.

  1. I lenei taimi, tatou te filifili naʻo le pito i luga tauagavale o le numera o nila avanoa i luga o le pepa, lea tatou te faʻamoemoe e faʻaaoga e faʻaalia ai le iuga. Kiliki le ata "Insert function".
  2. Wizard Function amata i luga Siʻi atu i le poloka o tagata faʻatautaia "Matematika"ae o le taimi lenei tatou te filifilia ai le igoa FAʻAMATALAGA. Tatou kiliki i le ki "Lelei".
  3. O le tatalaina o le faitioga o finauga o le galuega ua taua i luga e tupu. O lenei tagata faʻatautaia ua mamanuina e faʻalauteleina ia mea eseese faʻatasi ma isi. O lona faʻailoga e faapenei:

    = SUMPRODUCT (array1; array2; ...)

    E pei o finauga mai le vaega "Fia" faʻamatalaga i le vaega patino e faʻalauteleina o loʻo faʻaaogaina. E lua lua i le 255 ia finauga e mafai ona faʻaaogaina. Ae i la tatou tulaga, talu ai tatou te feagai ma matai e lua, o le a tatou manaomia na o ni finauga se lua.

    Tuu le fetai i le fanua "Massive1". O iinei e tatau ai ona tatou ulufale i le tuatusi o le laina muamua o le uluaʻi ulugalii. Ina ia faia lenei mea, uu le faamaumatau i le itu taumatau, e tatau lava ona e filifili i luga o le pepa ma le fetuu. O iinei o faʻamaumauga o lenei vaega o le a faʻaalia i le tulaga tutusa o le faitotoʻa felafolafoaiga. A maeʻa lena, e tatau ona e faʻasosaʻo faʻamaumauga o le sootaga i luga o koluma, o lona uiga, o nei faʻasalalauga e tatau ona faia faʻamaoni. Ina ia faia lenei mea, i luma o mataitusi i le faaupuga lea ua ulufale i totonu o le fanua, ia seti le tala tala ($). Aʻo leʻi faʻamautuina faʻamaumauga i luga o fuainumera (laina), e le tatau ona faia lenei mea. I le isi itu, e mafai ona e filifilia le faʻamatalaga atoa i totonu o le fanua nai lo le lomitusiina o le ki o le ki tolu taimi U4. I lenei tulaga, na o le faamaopoopoina o koluma o le a avea ma mea atoatoa.

  4. A uma lena seti o le fetuu i le fanua "Massiv2". Faatasi ai ma lenei finauga o le a sili atu ona faigata, aua e tusa ai ma tulafono o le faateleina o le numera, o le numera lona lua e tatau ona "fetogia". Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le galuega faʻafesoʻotaʻi FELAUAIGA.

    Ina ia alu i ai, kiliki le ata i le foliga o se tafatolu, o loʻo faʻatonuina i le pito i lalo, o loʻo tu i le agavale o le faʻailoga pa. O se lisi o faʻasologa faʻaaoga talu ai nei ua tatalaina. Afai e te mauaina le igoa "FELAUAIGA"ona kiliki lea. Afai na e faʻaaogaina lenei faʻalapotopotoga mo se taimi umi pe leʻi faʻaaogaina uma, ona e le mauaina lea o le igoa ua faʻamaonia i lenei lisi. I lenei tulaga, kiliki le mea. "Isi mea ...".

  5. Ua matala se faamalama masani. Pule sili. O le taimi lenei tatou te agai atu ai i le vaega "Sootaga ma ata" ma filifili le igoa "FELAUAIGA". Kiliki le ki "Lelei".
  6. O le matagaluega o faʻatalanoaga o loʻo faʻavaeina. FELAUAIGA. O lenei kamupanī e fuafua e faʻavasegaina laulau. O lona uiga, o le faʻaoga faigofie, e vaeluaina koluma ma laina. O le mea lenei e tatau ona tatou faia mo le finauga lona lua a le tagata faʻatautaia. FAʻAMATALAGA. Faʻasologa o galuega FELAUAIGA matua faigofie:

    = FELAUAIGA (laina)

    O lona uiga, na o le pau lava le finauga a lenei tagata faigaluega o se faasinomaga i le laina lea e tatau ona "lafo". Nai lo lena, i la tatou tulaga, e oʻo lava i le faʻapotopotoga atoa, ae naʻo luga o lona koluma muamua.

    O lea, seti le fetuu i le fanua "Fia" ma filifili le koluma muamua o le numera lona lua i luga o le pepa ma le faamaumatau o le kuki o loʻo taofiofi i lalo. O le tuatusi o le a faʻaalia i totonu o le fanua. E pei ona i ai i le mataupu talu ai, iinei foi, e tatau ona e faamautinoa mautinoa le faamaopoopoga, ae o le taimi lenei e le o faamaopoopoina o koluma, ae o tuatusi o laina. O le mea lea, matou te tuʻu le faʻamau i luma o numera i le fesoʻotaʻiga o loʻo faʻaalia i totonu o le fanua. E mafai foi ona e filifilia uma le faaupuga ma faalua-kiliki le ki U4. A maeʻa elemene tatau ona amata ona i ai ni meatotino faʻamaoni, aua e teomi le ki "Lelei", faʻapea foʻi i le metotia muamua, faʻaaoga le autu autu Ctrl + Shift + Ulufale.

  7. Ae o le taimi lenei, matou te leʻi faatumuina se laina, ae na o le tasi le cell, lea na matou muai atofaina pe a matou valaʻau Pule sili.
  8. Matou te manaʻomia le faʻatumu o faʻamaumauga faʻatasi ma tutusa le tele e pei o le auala muamua. I le faia o lenei mea, kopi le tulafono na maua i totonu o le cell i se fua tutusa, lea o le a tutusa ma le numera o laina o le numera muamua ma le numera o koluma o le lona lua. I la matou mataupu patino, matou te maua ni laina se tolu ma tolu koluma.

    Mo le kopiina, sei tatou faʻaaoga le faʻailoga faʻatumu. Alu le fetau i le tulimanu pito i lalo o le cell lea o loʻo i ai le fua. Le liu ua liua i se koluse uliuli. O le fuʻa faʻatumu lea. Uu i lalo le faamaumatau agavale ma toso le mala i le pito i luga. O le uluai masini ma le fuafaatatau e tatau ona avea ma elemene pito i luga o le vaega.

  9. E pei ona mafai ona e vaʻaia, ua tumu le laina filifilia i faʻamaumauga. Afai tatou te faʻatusatusa i latou i le taunuuga na tatou mauaina e ala i le faʻaaogaina e le tagata faʻatautaia Tina, ona tatou vaʻaia ai lea o tulaga taua uma e tutusa lelei lava. O lona uiga o le tele o lua matrices e saʻo.

Lesona: Galulue faʻatasi ma ata i Excel

E pei ona mafai ona e vaʻaia, e ui lava i le mea moni e tutusa le taunuʻuga na maua, faʻaaoga le galuega e faʻatele ai matrices Tina sili atu le faigofie nai lo le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o faʻatautaia mo le faamoemoe lava e tasi FAʻAMATALAGA ma FELAUAIGA. Ae, o lenei filifiliga e le mafai foi ona tuua e aunoa ma se popole pe a suʻesuʻeina mea uma e ono mafai ona tupu i le faateleina o matrices i totonu o Microsoft Excel.