O le a le mea e aofia ai se faila malosi?

HDD, kiliva malosi, lelea malolo - o nei mea uma o igoa o se tasi masini e teu ai. I lenei mataupu o le a matou taʻuina atu ia te oe le faavae faʻapitoa o ia taʻavale, e uiga i le auala e mafai ai ona teuina faʻamatalaga i luga o latou, ma e uiga i isi faʻamatalaga faʻapitoa ma taʻiala o le faʻatinoga.

Lelei masini masini

Faʻavae i luga o le igoa atoa o lenei masini teu oloa - o se pulou malosi (HDD) - e mafai ona e malamalama ma le faʻaeteete i mea e taoto i luga o le faavae o lana galuega. Ona o lona tau maualalo ma le tumau, o nei tekonolosi teu ua faapipiiina i komepiuta eseese: PC, komipiuta, sapalai, papa, ma isi. O se tulaga iloga o le HDD o le mafai lea ona teuina le tele o faʻamaumauga, aʻo iai ni vaega laiti. Lalo o loʻo tatou faʻamatalaina lona fausaga totonu, taʻiala o le galue ma isi mea. Tatou amata!

Puipuiga o le eletise ma le komipiuta

O le fiberglass Green ma le copper copper i luga, ma fesoʻotaʻiga mo le faʻafesoʻotaʻiina o le eletise ma le SATA, o loʻo valaʻau taʻitaʻia le laupapa (Komiti Faʻasalalau Lomia, PCB). O lenei fesoʻotaʻiga tuʻufaʻatasia e faʻaaogaina e faʻafetaui ai le disk ma se PC ma taʻitaʻia uma faiga i totonu o le HDD. O le fale alumini uliuli ma mea o loʻo i totonu e taua ai vaalele vaalele (Fono a le Ao ma le Disk, HDA).

I le ogatotonu o le fesoʻotaʻiga tuʻufaʻatasia o se vaʻa tele microcontroller (Micro Controller Unit, MCU). I le aso nei o le microprocessor HDD e aofia ai vaega e lua: iunite tutotonu (Central Processor Unit, PPU), o loʻo tagofia ai faʻatusatusaga, ma faitau ma tusitusi auala - se masini faapitoa e faaliliuina ai se faailo analog mai le ulu i se tasi tulaga ese pe a pisi le faitau ma vice versa - numera i analog i le taimi o le pueina. E maua e Microprocessor I / O ports, faatasi ai ma le fesoasoani lea na te pulea ai isi elemene o loʻo i luga o le laupapa, ma faia le fefaʻasoaʻiga o faʻamatalaga e ala i le fesootaiga SATA.

O le isi puʻe, o loʻo i luga o le ata, o se manatua DDR SDRAM (pulou manatua). O lona fuainumera e fuafua ai le maualuga o le cache hard drive. O lenei pulou ua vaevaeina i le mafaufauga o le firmware, o loʻo aofia i totonu o le uila afi, ma le faʻamafanafanaga e manaʻomia mo le gaioiga e utaina ai le masini masini.

O le pu lona tolu ua valaʻau pule e puleaina masini ma ulu (Pule leo o le pulou leo, Pule o le VCM). Na te puleaina isi faʻalapotopotoga eletise o loʻo i luga o le laupapa. O loʻo faʻamalosia i latou e se microprocessor ma fesuiaiga teuteu (faʻamuamua) o loʻo i ai i totonu o se iunite faʻamaufaʻailogaina. O lenei pule e manaʻomia le sili atu le malosi nai lo isi vaega i luga o le laupapa, talu ai e nafa ma le suiga o le afifi ma le faʻaogaina o ulu. O le ogatotonu o le teuteu faʻapipiʻi e mafai ona galue e ala i le vevela i le 100 ° C! Pe a manava le HDD, e faʻapipiʻi e le microcontroller mea o loʻo i totonu o le moli puʻe ma amata ona faʻatinoina faatonuga i totonu. Afai e le mafai e le code code ona taʻavale tatau, o le a le mafai e le HDD ona amata le faʻaleleia. E le gata i lea, e mafai ona fausia faʻamalama moli i totonu o le microcontroller, ae le o iai i luga o le laupapa.

O loʻo i luga o le faafanua viiviia leo (mea e teu ai le leo) fuafuaina le maualuga o le luluina. Afai e manatu o ia o lona malosi matautia, o le a lafoina se faailo i le afi ma le pule o le pule, pe a maeʻa o le a ia vave pakaina ulu pe taofi le suiga o le HDD i se tulaga atoa. I le talitonuga, o lenei masini ua mamanuina e puipuia ai le HDD mai le tele o mea faʻaleagaina masini, ae ui i lea, i le faatinoga e le lelei le aoga. O le mea lea, e le tatau ona tuʻuina le kiona, aua e mafai ona taʻitaʻia ai le le lava o le faʻaogaina o le leo faʻalogo, lea e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le masini. O nisi o le HDDs ei ai aʻafiaga faʻalogologo e tali atu i sina faʻaaliga itiiti o le vibration. O faʻamatalaga e maua e le VCM fesoasoani e faʻataʻitaʻia ai le gaioiga o ulu, o le mea lea o loʻo faʻapipiʻiina ai masini e le itiiti ifo ma le lua ia mata.

O le isi masini ua mamanuina e puipuia ai le HDD - voltage le tumau (Vaavaaiga o Vaavaʻaveʻa, TVS), fuafua e puipuia le le mafai ona tupu i le tulaga o le malosi o le malosi. I se tasi polokalame, e ono tele naua tagata faʻamalosi.

Laupapa o le HDA

I lalo o le komiti femalagaaʻi tuʻufaʻatasiga o fesoʻotaʻiga mai motoa ma ulu. O iinei e mafai foi ona e vaʻaia se pu faʻapitoa vavalalata (manava o le manava), lea e tutusa ma le mamafa i totonu ma fafo atu o le ogasami o le iunite, faʻaleagaina ai le tala o loʻo i ai se masini mimiti i totonu o le malo. O lona lotoifale ua ufitia i se faamama faapitoa e le mafai ona pasia le pefu ma le susu ile HDD.

Totonu o le HDA

I lalo o le ufiufi o le poloka, o se masani masani o le uʻamea ma se uʻamea paʻu e puipuia ai mai le susu ma le efuefu, o loʻo i ai ni masini maguma.

E mafai foi ona valaauina i latou pancakes poʻo papatusi (fagu). O masini e masani lava ona faia i le tioata poʻo le alumini ua uma ona faʻamaina. Ona latou ufiufi lea i le tele o laʻau o mea eseese, o loʻo i ai se ferromagnet - faafetai ia te ia, e mafai ona faamaumauina ma teuina faʻamatalaga i luga o se puʻupuʻu malulu. I le va o papatusi ma luga aʻe o le pancake sili ona maualuga o loʻo i ai. tagata faʻatauvaʻa (faʻamalolo pe vaeluaina). Latou te faʻafeiloaʻi le tafega o le ea ma faʻaitiitia le pisapisao. E masani ona faia i le palasitika po o le aluminium.

Papatusi vavae, ia na faia i le alumini, fai se galuega e sili atu ona lelei i le faʻaitiitia o le vevela o le ea i totonu o le vailaʻau.

Fale Faʻatonu Faʻatonu

I pito o faʻamau o loʻo i totonu poloka magnetic head (Head Stack Assembly, HSA), e iai ulutala faitau / tusitusi. A taofi le pou, e tatau ona i ai i le nofoaga sauniuni - o le nofoaga lea o loʻo i ai ulu o le faila malosi galue i le taimi e le o galue ai le ogalaau. I nisi o HDDs, o paka taʻavale e faʻapipiʻi i nofoaga faʻapipiʻi palasitika o loʻo tu i tua o papatusi.

Mo le faʻaaoga masani o le disiki e manaʻomia le mama e pei ona mafai, o le ea e aofia ai mea itiiti o mea mai fafo. I le aluga o taimi, o microparticles o le lubricant ma le uʻamea ua faia i le faaputuga. Ina ia maua, o le HDD ua faʻapipiʻi felafolafoaʻiga lautele (faamamaina), lea e aoina ma faʻapipiʻi pea vaega laiti o mea. Ua faʻapipiʻiina i le auala o le felelei o le ea, lea e mafua ona o le suiga o papatusi.

I totonu o le NSHMD, e mafai ona tosina mai ai ni manoa mai le neodymium e mafai ona tosina mai ma umia se mamafa lea e mafai ona 1300 taimi sili atu nai lo lona lava. O le faʻamoemoe o nei faʻataʻavale i le HDD o le faʻatapulaʻaina lea o le faʻaogaina o ulu e ala i le uuina o luga o palasitika po o alumini pancakes.

O le isi vaega o le tuufaatasiga o le magnetic head suauu (leo leo). Faatasi ai ma le televise, o loo i ai BMG taavalelea, faatasi ai ma le BMH o tulaga (tagata faufautua) - o se masini e feaveaia ulu. O le puipuiga mo lenei masini ua valaauina faʻapipiʻi (loka vaʻaia). E faʻasaʻo le BMG i le taimi lava e toso ai e le manoa se numera tele o fouvalega. I le faagasologa o le faʻasalaga e aʻafia ai le mamafa o le lele. O le pupuni e puipuia ai soʻo se gaioiga o ulu i le tulaga sauniuni.

I lalo o le BMG o le ai ai se faʻamatalaga saʻo. E tumau pea le lamolemole ma le sao o lenei iunite. O loʻo i ai foi se vaega o le aluminiina, lea e taʻua amo (lima). I lona faaiuga, i luga o le faʻalolo o le tautotogo, o ulu ia. Mai le taʻavale e sau fetuʻu faʻafefe (Fesuiaiga o le Alaleni Faasolosolo, FPC) e tau atu i le paʻu o fesoʻotaiga e fesoʻotaʻi i le komiti komepiuta.

O le mea lenei, o le suauʻu, lea e fesoʻotaʻi i le uaea:

O iinei e mafai ona e vaʻavaʻai atu i le tauaveina:

O fesoʻotaiga nei a BMG:

Gas (kesi) e fesoasoani e faʻamautinoa ai. Ona o lenei mea, o le ea e ulu atu i le iunite ma ni puʻupuʻu ma ulu i luga o se pu e fetaui ma le mamafa. O faʻafesoʻotaʻi o lenei pulou ua ufiufi i le sili ona lelei o le fausaga, lea e faʻaleleia le amio.

Faʻasalalauga faʻapipiʻi masani:

I le faaiuga o le tautotogo o le tautotogo o ni vaega laiti - faasee (tagata faʻataʻavale). Latou te fesoasoani e faitau ma tusitusi faʻamaumauga e ala i le siiina o le ulu i luga aʻe o papatusi. I nei faʻagasologa nei, o ulu e galue i se mamao e 5-10 nm mai luga o paʻukeke paʻu. O elemene o le faitau ma le tusitusi o faamatalaga o loʻo i le pito pito i tua o le au taʻavale. E laiti tele na e mafai ona e vaʻavaʻai atu ia i latou i le faʻaaogaina o se microscope.

O nei vaega e le o laugatasi uma, e pei ona i ai i luga ia i latou lava vaalele erodynamic, lea e fesoasoani e faʻamautu ai le maualuga o le lele o le tagata faasee. O le ea i lalo ifo e fatuina ai aluga (Air Offing Surface, ABS), lea e lagolagoina le vaalele e tutusa lelei ma le fogafale.

Muamua - o se pu e nafa ma le pulea o ulu ma le faʻamaoniaina o le faailo ia i latou poʻo mai ia i latou. O loʻo tu saʻo i le BMG, aua o le faailo na gaosia e ulu e le lava le malosi (e tusa ma le 1 GHz). A aunoa ma se faʻaopoopoga i totonu o le sone, o le a faʻavaivai i luga o le auala i le faʻasalalauga faʻatasi.

Mai i lenei masini, sili atu ala e tau atu i ulu nai lo le ogatotonu. O loʻo faʻamatalaina lenei mea i le mea moni e mafai e le diskese ona fegalegaleai ma naʻo le tasi oi latou i se taimi taua i le taimi. E auina atu e le microprocessor talosaga i le aso muamua ina ia filifilia le ulu e manaʻomia. Mai luga o le 'ie i luga oi latou taʻitasi o loʻo alu i luga o le tele o auala. Latou te nafa ma le faʻavaeina, faitau ma le tusitusi, faʻatautaia masini puʻe, galue ma se masini faʻapitoa faʻapitoa lea e mafai ona pulea ai le faʻataʻitaʻi, lea e mafai ai ona faʻateleina le saʻo o le nofoaga o ulu. O se tasi oi latou e tatau ona taitai atu i se mea vevela lea e faatonutonu ai le maualuga o la latou vaalele. O lenei fausaga e faʻapenei: vevela le vevela mai le vevela i le faʻamalolo, lea e fesoʻotaʻi ai le uila ma le faʻala. O le faʻamalologa e faia mai aliga o loʻo i ai taʻiala faʻalauteleina mai le vevela o loʻo oʻo mai. Pe a oʻo i luga le vevela, e pipiʻi agai i le ipu, ma faʻaitiitia ai le mamao mai lea mea i le ulu. A faʻaitiitia le aofaʻi o le vevela, ona tupu lea o le faafeagai - ulu ese le ulu mai le pancake.

O le auala lenei e foliga mai ai le vaeluaga pito sili:

O lenei ata o loʻo i ai se nofoaga faʻamaufaʻailogaina e aunoa ma se iunite muamua ma o se vaega pito i luga. E mafai foi ona e vaʻai i le magneti maualalo ma mama mama (tapuni ipu):

O lenei mama e pupuni poloka o pancakes, e puipuia ai soʻo se felafolafoaiga o le tasi i le isi:

O papatusi lava ia o loʻo faʻaosoina fana (faʻaaogaina):

Ae o le a lalo o le pito i luga:

E pei ona mafai ona e malamalama, o le nofoaga mo ulu e faia ma le fesoasoani o se mea faapitoa vaeluaina o mama (mama faʻaoga). O vaega maualuga ia o mea e faia mai alisi maseta poʻo polymers:

I le pito i lalo o le HDA, o loʻo i ai se avanoa faʻamalosi e tu i lalo tonu o le faamama o le ea. O le ea o loʻo i fafo atu o le iunite faʻamaufaʻalogaina, e moni, o loʻo i ai vaega o le pefu. Ina ia foia lenei faafitauli, ua faapipiiina se masini e tele-layer, lea e sili atu le mafiafia nai lo le faamamaina tutusa. O nisi taimi e mafai ona e mauaina ni uiga o se gel silicate i luga, lea e tatau ona faʻaaogaina uma le susu:

Faaiuga

O lenei tusiga ua tuʻuina mai se faʻamatalaga auiliili o le HDD i totonu. Matou te faʻamoemoe o mea nei e manaia mo oe ma fesoasoani e aʻoaʻo le tele o mea fou mai le matata o mea komepiuta.