O le tele cyber telefoni i le talafaasolopito o le Initaneti faʻaonaponei

O le osofaia muamua o le cyber i le lalolagi na tupu i le tolusefulu tausaga ua mavae - i le tautoulu o le 1988. Mo le Iunaite Setete, lea e afe afe komepiuta na pisia i le siama mo ni nai aso, o le osofaiga fou na oo mai o se faateia tele. I le taimi nei, ua sili atu le faigata mo tagata tomai faapitoa i le komepiuta ona puʻeina mai le puipuiga, ae o cybercriminals i le salafa o le lalolagi o loo pulea pea. I le uma, pe o le a lava le mea e fai mai se tasi, ma o le tele tele o osofaʻiga i luga o le cyber e faʻatautaia polokalame faʻapitoa. Naʻo le alofa mutimutivale e le latou tuʻuina atu o latou iloa ma tomai i le mea e tatau ona i ai.

O le anotusi

  • O le tele o osofaʻiga i luga o le initaneti
    • Paʻu Morris, 1988
    • Chernobyl, 1998
    • Melissa, 1999
    • Mafiaboy 2000
    • Faʻasaina o le ua, 2003
    • Cabir, 2004
    • Cyber ​​Attack i Estonia 2007
    • Zeus, 2007
    • Gauss, 2012
    • WannaCry, 2017

O le tele o osofaʻiga i luga o le initaneti

O faʻamatalaga e uiga i faʻamaʻi initaneti osofaʻi komepiuta i le salafa o le lalolagi e faʻaalia pea i luga o faletusi masani. Ma o le mea e gata ai, o le tele o le fua e faia osofaʻiga i luga o le initaneti. E na o le sefulu o latou: o le sili ona sili ona manaia ma sili ona taua mo le talafaasolopito o lenei ituaiga solitulafono.

Paʻu Morris, 1988

I aso nei, o le faʻamatalaga autu mo le fugalaau anufe Morris o se falemataʻaga. E mafai ona e tilotilo i ai i le American Boston Science Museum. O lana tama muamua o le tamaititi faauu Robert Tappan Morris, o le na faia se tasi o anufe muamua i Initoneti ma faia i le Massachusetts Institute of Technology i le aso 2 o Novema, 1988. O se taunuuga, 6,000 'upega tafaʻilagi Initaneti ua faʻamaʻiina i le Iunaite Setete, ma o le aofaiga atoa o le faaleagaina mai lenei tulaga e $ 96.5 miliona.
O le taua i le anufe na tosina atu i ai tagata tomai faapitoa i le puipuiga o komepiuta. Ae ui i lea, na le mafai ona latou fuafuaina le na faia le siama. O Morris lava na tuuina atu i leoleo - i le mausali o lona tama, o le sa fesootai foi i le komepiuta.

Chernobyl, 1998

O lenei virus komepiuta ei ai isi isi igoa. Ua lauiloa foi Snee poo le CIH. O le siama o le atunuu o Taiuani. I le masina o Iuni 1998, na atiae ai e se tamaititi aʻoga na amataina le osofaʻiga o le siama i luga o komepiuta patino i le salafa o le lalolagi i le aso 26 o Aperila, 1999, le aso o le aso na sosoo ai o le faalavelave a Chernobyl. O le fuafuaga a le pomu i le taimi muamua na galue tonu lava i le taimi, ma taia ai le afa miliona miliona komepiuta i luga o le paneta. I le taimi lava e tasi, o le polokalama leaga na mafai ona ausia i le taimi nei e le mafai - ina ia faʻafanoina meafaigaluega o komepiuta, taia le pulou BIOS flash.

Melissa, 1999

Melissa o le uluai tulafono leaga na lafoina e le imeli. Ia Mati 1999, na ia faʻamaonia ai le auʻaunaga a kamupani tetele i le salafa o le lalolagi. Na tupu lenei mea ona o le siama na tupuga mai ai le tele o imeli faafomaʻi fou, ma faia ai se avega malosi i luga o meli meli. I le taimi lava e tasi, o la latou galuega e le o se mea e telegese, pe matua taofia. O le faʻaleagaina mai le siama Melissa mo tagata faʻapitoa ma kamupani na fuafuaina i le $ 80 miliona. E le gata i lea, na avea o ia ma "tuaa" o se ituaiga fou o le siama.

Mafiaboy 2000

O se tasi lea o osofaiga muamua a le DDoS i le lalolagi, na amataina e se tamaititi aoga a Kanata e 16 tausaga. I le masina o Fepuari 2000, o nisi o nofoaga lauiloa i le lalolagi (mai le Amazon i le Yahoo), lea na lavea ai le tagata taaalo Mafiaboy i se tulaga lamatia. O se taunuuga, o le galuega o punaoa sa faʻalavelaveina mo le toeititi atoa le vaiaso. O le faaleagaina mai le osofaʻiga atoa na foliga mai e matua ogaoga, e tusa ma le 1.2 piliona piliona.

Faʻasaina o le ua, 2003

O lea na taua ai se faasologa o osofaiga malolosi a le initaneti, lea na aafia ai le tele o kamupanī o alamanuia ma le tele o isi ofisa a le malo a Amerika i le 2003. O le sini a le au taaalo o le maua lea o avanoa i faʻamatalaga faalilolilo. O tusitala o osofaʻiga (na amata mai mai Guangdong i le itumalo o Saina) na faamanuiaina e le tagata tomai faapitoa i le puipuiga o komipiuta Sean Carpenter. Sa ia faia se galuega tele, ae nai lo le manumalo i le laury, na iu lava ina oʻo atu i faafitauli. Na manatu le FBI i auala le saʻo a Sean, aua i le taimi o lana suʻesuʻega, na ia faia ai le "faʻasalaga faasolitulafono o komepiuta i fafo."

Cabir, 2004

Na maua e Virus telefoni feaveai i le 2004. Ona i ai lea o se polokalame na lagona ai e ia lava le "Cabire", o loo faaalia i luga o le lau o le masini feaveai i taimi uma lava e liua ai. I le taimi lava e tasi, o le siama, e faʻaaoga ai le tekonolosi Bluetooth, na taumafai e faʻafefe isi telefoni feʻaveaʻi. Ma na matua aʻafia ai le faʻatonuina o masini, na lava mo ni nai itula i le sili.

Cyber ​​Attack i Estonia 2007

O le mea na tupu ia Aperila 2007, e aunoa ma se faʻaopoopoga faʻapitoa, e mafai ona taʻua o le taua tele cyber. Ma, i Estonia, o le malo ma mea tautupe tau tupe mo se kamupani o loʻo i ai punaoa faʻapitoa ma auaunaga i le initaneti na faʻatasi i le taimi e tasi. O le pa na matua manino lava, aua talu mai lena taimi sa-i ai le faigamalo a le malo i Estonia, ma o le totogiina o faletupe na toetoe lava i luga o le initaneti. Na osofaia e le Cyber ​​le setete atoa. E le gata i lea, na tupu i le mafuaaga o le tele o teteʻega na tutupu i le atunuu e faasaga i le fesiitaiga o le maafaamanatu i fitafita Soviet o le Taua Lona Lua a le Lalolagi.

-

Zeus, 2007

Na amata ona faasalalauina le polokalame Trojan i luga o fesoʻotaʻiga lautele i le 2007. O tagata muamua Facebook na faʻaleagaina o imeli ia ma ata o loʻo pipii atu ia i latou. Taumafai e tatala se ata ina ia mafai e le tagata faʻaoga ona maua luga o itulau o nofoaga na aʻafia e le siama o le ZeuS. I le taimi lava e tasi, o le polokalame leaga na vave ona ulu atu i totonu o le komepiuta, maua ai faamatalaga patino a le tagata PC ma vave aveese tupe mai tala a tagata i faletupe a Europa. O le osofaiga a le siama na aafia ai tagata Siamani, Italia ma Sipaniolo. O le aofaiga atoa o le faaleagaina na maua i le 42 piliona piliona.

Gauss, 2012

O lenei siama - o se gaioiga faletupe e gaoia faamatalaga tau tupe mai PC ua afaina - na faia e tagata taitaisese Amerika ma Isaraelu e galulue faatasi. I le 2012, ina ua osofaʻi Gauss i auvai o Libya, Isaraelu ma Palesitina, na manatu o ia o se auupega i luga o le initaneti. O le galuega taua o le osofaia o le cyber, e pei ona i ai i se taimi mulimuli ane, o le faamaonia lea o faamatalaga e uiga i le fesoasoani faalilolilo o faila a Lebanona mo tagata faatupu faalavelave.

WannaCry, 2017

300,000 komepiuta ma le 150 atunuu o le lalolagi - o fuainumera ia i luga o tagata na afaina i lenei siama fusi. I le 2017, i vaega eseese o le lalolagi, sa ia ulufale atu i komepiuta patino i le faiga o le faagaoioia o Windows (i le faaaogaina o le mea moni e le i ai ni a latou faafouga na manaomia i lena taimi), ua taofia le oo atu i mea o le hard drive, ae folafola atu e toe faafoi atu mo le $ 300. O i latou e mumusu e totogi le tau, ua leiloloa uma faʻamatalaga faʻamalamalamaina. O le faaleagaina mai WannaCry e fuafua ile 1 piliona tālā. O le tusitala o lea mea e le o iloa, e talitonuina o tagata atiae o le DPRK na i ai le lima i le fatuina o le siama.

Fai mai tagata solitulafono i le salafa o le lalolagi: o tagata solitulafono e alu i luga o le initaneti, ma e le faʻamamaina faletupe i taimi o osofaiga, ae faʻatasi ai ma le fesoasoani o siama leaga na faʻaofiina i totonu o le tino. Ma o se faailoga lenei mo tagata taʻitasi e faʻaaogaina: faʻaeteete i au faʻamatalaga patino i luga o le upega tafaʻilagi, sili atu le puipuia o faʻamatalaga e uiga i au tala faʻamatalaga tautupe, aua le faʻagaloina suiga masani o faʻamatalaga.