Foafoaga o le poloka Lorenz i Microsoft Excel

Ina ia iloilo le tulaga o le le tutusa i le va o vaega eseese o le faitau aofaʻi, e masani ona faʻaaogaina e le sosaiete le paʻu Lorenz ma lona faʻamaoniga, o le Ginny coefficient. Faatasi ai ma le fesoasoani mai ia i latou, e mafai ona fuafua pe o le a le lautele o le va fealofani i totonu o le sosaiete o le va o le sili ona tamaoaiga ma sili ona vaivai o vaega o tagata. Faatasi ai ma le fesoasoani o meafaigaluega a Excel, e mafai ona faʻafaigofieina le faiga mo le fausiaina o le poloka o Lorenz. Sei o tatou malamalama pe faʻapefea i totonu o le Excel siosiomaga ona mafai ona faʻatinoina i le faiga.

Faʻaaogaina o le lautusi Lorenz

O le lautusi a Lorenz o se tufatufaga tufatufaina masani, faʻaalia ata. Faatasi ai ma le itu X O lenei faʻatinoga o le pasene o le faitau aofaʻi e pei o le pasene o le faʻaopoopoga, ma i luga o le itu Y - aofai o tupe maua a le atunuʻu. O le mea moni, o le faʻatalanoaga a le Lorenz lava ia e aofia ai manatu, e tutusa uma ma le pasene o le tupe maua o se vaega o le sosaiete. O le tele o le laina o Lorenz, o le sili atu lea o le tulaga le tutusa i totonu o sosaiete.

I se tulaga lelei lea e leai se tulaga le tutusa lautele, o vaega taʻitasi o le faitau aofaʻi o loʻo i ai le maualuga o tupe maua lea e faʻatusatusa tonu i lona telē. O le laina o loʻo faʻamatalaina ai lea tulaga e taua o le pale tutusa, e ui lava o se laina saʻo. O le lautele o le vaega o le fuainumera na faatapulaaina e le Lorenz curve ma le pale tutusa, o le tulaga maualuga le tulaga o le le tutusa i le sosaiete.

E mafai ona faʻaaogaina le vaʻaia a Lorenz e le gata ina fuafua ai le tulaga o le faʻasao meatotino i le lalolagi, i totonu o se atunuu faapitoa poʻo se sosaiete, ae faʻapea foi mo le faʻatusatusa i lenei vaega o aiga taʻitasi.

O le laina laugatasi e fesootaʻi i le laina tutusa ma le mamao pito mamao mai ai o le lautusi Lorenz, ua taʻua o le Hoover index poʻo Robin Hood. O lenei vaega o loʻo faʻaalia ai le tele o tupe maua e tatau ona toe tufatufa atu i sosaiete ina ia maua ai le tutusa tutusa.

O le maualuga o le le tutusa i totonu o sosaiete ua fuafuaina e le Ginny index, lea e mafai ona ese mai 0 agai i luga 1. Ua taʻua foi o le tuufaatasiga o le maua o tupe maua.

Fausiaina o laina tutusa

O lea, seʻi tatou faia se faʻataʻitaʻiga ma iloa pe faʻapefea ona fatuina le laina tutusa ma le Lorentz i le Excel. Mo lenei mea, matou te faʻaaoga le laulau o le numera o le faitau aofaʻi vaevaeina i ni vaega tutusa se lima (e 20%), o loʻo aoteleina i le laulau e ala i le faʻaopoopo. O le koluma lona lua o lenei laulau o loʻo faʻaalia ai le pasene o tupe maua a le atunuu, e fetaui ma se vaega o le faitau aofaʻi.

Muamua, tatou te fausia se laina o le tutusa tutusa. O le a aofia ai ni mea se lua - zero ma le aofaʻi o tupe maua a le atunuʻu mo le 100% o le faitau aofaʻi.

  1. Alu i le lisi "Faaofi". I luga o laina i meafaigaluega poloka "Siata" kiliki le faamau "Silasila". O lenei ituaiga o ata e talafeagai mo la tatou galuega. E le gata i lea o loʻo lisiina le lisi o vaevaega o faʻasologa. Filifili "Faʻapaʻu i paʻu lamolemole ma maka maka".
  2. A maeʻa le faʻatinoga o lenei gaioiga, o loʻo avanoa se avanoa avanoa mo le ata. Na tupu lenei mea ona matou te leʻi filifilia le faʻamaumauga. Ina ia mafai ona tusia faamaumauga ma fausia ai se kalafi, kiliki-i luga o se nofoaga avanoa. I le gaioiga faʻasologa o loʻo i ai, filifili le mea "Filifili data ...".
  3. O le matala o le filifiliga o punaoa e tatalaina. I le itu tauagavale, lea e taua "Elemene o le tala (laina)" kiliki le faamau "Faaopoopo".
  4. O le laina e sui ai le faamalama amata. I totonu o le fanua "Igoa o le Row" tusi le igoa o le ata tatou te mananao e atofaina i ai. E mafai foi ona i luga o le pepa ma i lenei tulaga e tatau ai ona taʻu mai le tuatusi o le telefoni i mea o loʻo i ai. Ae i la tatou tulaga, e sili atu ona faigofie le na o le ulufale ma le lima i le igoa. Tuʻu le igoa o le ata "Laina o le Tutusa".

    I totonu o le fanua X Tulaga Faatauaina e tatau ona e faʻamalamalamaina faʻamaumauga o mataʻitusi o le ata i luga o le tua X. A o tatou manatuaina, o le a na o le toalua lava i latou: 0 ma 100. Matou te tusia nei tulaga faatauaina e ala i se semikolo i lenei vaega.

    I totonu o le fanua "Ua ou faatauaina" e tatau ona e faamaumauina faʻamaumauga o manatu i luga ole pito Y. O le a lua foi: 0 ma 35,9. O le mea mulimuli, e pei ona mafai ona tatou vaʻavaʻai i le faʻatulagaga, e fetaui ma le aofaiga o tupe maua a le atunuʻu 100% faitau aofai. O lea la, matou te tusia i lalo tau aogā "0;35,9" e aunoa ma ni upusii.

    A maeʻa uma faʻamatalaga faʻamaumauga, kiliki le ki "Lelei".

  5. A maeʻa lena, matou te toe foʻi atu i le faʻamatalaga o le filifilia o punaoa. E tatau foi ona kiliki i le ki "Lelei".
  6. E pei ona mafai ona e vaʻaia, pe a maeʻa faʻasalalauga o loʻo i luga, o le a fausia le laina tutusa ma faʻaalia i luga o le pepa.

Lesona: Faʻafefea ona fai se ata i Excel

Fausiaina o le lautusi Lorenz

I le taimi nei, e tatau ona tatou fausia saʻo le poloka o le Lorenz, e faavae i luga o le laulau.

  1. Tatou kiliki-i luga o le vaega o le ata lea ua uma ona i ai le laina tutusa. I le amataga o le lisi, toe taofi le filifiliga ile mea "Filifili data ...".
  2. O loʻo tatalaina le faamalama o le filifiliga. E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai i ai, i totonu o elemene ua faʻaalia ai le igoa "Laina o le Tutusa"ae manaʻomia le faʻaopopoina o se isi ata. O lea, kiliki le ki "Faaopoopo".
  3. Ua toe tatalaina le laina o suiga. Faatoaga "Igoa o le Row", pei o le taimi mulimuli, faʻatumu lima. O oe e mafai ona e ulufale i le igoa "Lorenz curve".

    I totonu o le fanua X Tulaga Faatauaina tatau ona ulufale uma i le koluma faʻamatalaga "% o le faitau aofaʻi" la matou laulau. Ina ia faia lenei mea, seti le fetuu i le fanua. Le isi, oomi le faamaumatau agavale ma filifili le koluma tutusa i luga o le pepa. O faʻasalalauga o le a faʻaalia i le laina faʻasaʻo laina.

    I totonu o le fanua "Ua ou faatauaina" ulufale i faʻamaumauga o sulu o le koluma "Aofai o tupe maua a le atunuu". Matou te faia lenei mea e faʻaaoga ai le auala lava e tasi lea na matou tusia ai faʻamaumauga i totonu o le fanua muamua.

    A maeʻa uma faʻamaumauga o loʻo i luga, kiliki le ki "Lelei".

  4. A maeʻa ona toe foʻi i le faamalama o le filifiliga, toe fai le ki. "Lelei".
  5. E pei ona mafai ona e vaʻaia, a maeʻa ona faia ia faʻatulagaga o loʻo i luga, o le a faʻaalia foi le paʻu Lorenz i le pepa Excel.

O le fausiaina o le lau Lorenz ma le laina tutusa i Excel o loʻo faʻaalia i luga o mataupu faavae tutusa e pei o le fausiaina o isi lava ituaiga o ata i totonu o lenei polokalama. O le mea lea, mo tagata e faʻaaogaina le tomai e fausia ai siata ma kalafi i Excel, o lenei galuega e le tatau ona mafua ai ni faafitauli ogaoga.