Fuafua i le Microsoft Excel

O se tasi o galuega faʻa-matematika masani o le fausia lea o se fua faʻatatau. E faʻaalia ai le faʻalagolago i le galuega i le suia o le finauga. I luga o pepa, o le faia o lenei faiga e le faigofie i taimi uma. Ae o meafaigaluega a le Excel, pe a lelei lelei, faʻatagaina oe e faʻatino lelei lenei galuega ma vave vave. Sei o tatou sailia pe faʻapefea ona faia lenei mea i le faʻaaogaina o faʻamatalaga faʻamatalaga eseese.

Faʻatulagaina o le faʻasologa o faʻamau

O le faʻalagolago i se galuega i luga o se finauga o se faʻaoga masani ole algebraic. O le tele o taimi, o le finauga ma le taua o se galuega tauave e masani lava ona faʻaalia i faatusa: "x" ma le "y", faasologa. E masani ona e manaʻomia se faʻamatalaga faʻataʻitaʻi o le faʻalagolago i le finauga ma le faʻatinoga, lea o loʻo tusia i se laulau, pe tuʻuina atu o se vaega o se fua faʻatatau. Sei o tatou iloiloina ni faataitaiga faapitoa o le fausiaina o sea kalafi (ata) i lalo ole tulaga eseese.

Metotia 1: Fausia se kalafa faʻalagolago i luga o faʻamaumauga o laulau

Muamua lava, sei o tatou vaʻavaʻai pe faʻapefea ona fatuina se kalafa faʻalagolago i faʻamaumauga muamua na ulu atu i se faasologa o laulau. Faʻaaoga le laulau o le faʻalagolago i le mamao na faimalaga (y) mai le taimi (x).

  1. Filifili le laulau ma alu i le tab "Faaofi". Kiliki le ki "Faasologa"lea e faʻatautaia i totonu o le kulupu "Siata" luga o le pepa. Filifili ni ituaiga eseese o kalafi. Mo o tatou faamoemoega, tatou te filifili le faigofie. E amata muamua i le lisi. Matou te patipati.
  2. O le polokalama e maua ai se siata. Ae, e pei ona mafai ona tatou vaʻaia, e lua laina o loʻo faʻaalia i luga o le fausaga o le fausaga, ae na o le tasi le mea tatou te manaomia: o le taimi e faalagolago ai i le ala. O le mea lea, filifili le laina lanumoana e ala i le kiliki o le kuluma o le komi ("Taimi"), talu ai e le fetaui ma le galuega, ma kiliki i le ki Aveese.
  3. O le laina o le a faʻamaloina.

O le mea moni lava i luga o lenei fausaga o le faigofie faigofie o le faalagolagoina e mafai ona mafaufauina atoa. Afai e manaʻomia, e mafai foʻi ona e faʻatagaina le igoa o le siata, o ona togi, faʻamalo le tala ma fai isi suiga. O lenei mea e sili atu ona faʻamatalaina i se isi lesona.

Lesona: Faʻapefea ona fai se kala i Excel

Metotia 2: Fausia se kalafa faʻalagolago i laina tele

O se faʻalavelave faʻalavelave o le faufauina o mea e faalagolago i ai o se mataupu pe a tutusa ia galuega e lua i le tasi finauga i le taimi e tasi. I lenei tulaga, e tatau ona e fausia ni laina se lua. Mo se faʻataʻitaʻiga, seʻi o tatou ave se laulau e maua ai le aofaʻiga o tupe maua o se atinaʻe ma ana tupe mama i le tausaga.

  1. Filifili le laulau atoa ma le ulutala.
  2. E pei ona i ai i le mataupu muamua, kiliki le ki. "Faasologa" i le vaega o ata. Toe fai, filifili le filifiliga muamua lava e tuʻuina i totonu o le lisi e amataina.
  3. O le polokalame e maua ai se ata faʻatalanoa e tusa ai ma faʻamaumauga na maua. Peitai, e pei ona tatou vaʻaia, i lenei tulaga, e le na o se laina lona tolu e maua ai, ae o igoa foi i luga o le laina o le faamaopoopoga e le tutusa ma mea e manaomia, o le faasologa o tausaga.

    Vave vave le laina faaopoopo. Ua na o le pau lea o le laina saʻo i lenei ata - "Tausaga". E pei ona i ai muamua, filifili le laina i le kilikiina i luga o le kio ma taomi le faamau Aveese.

  4. Ua maeʻa le laina ma faʻatasi ai, e pei ona mafai ona e vaʻaia, o tulaga taua i luga o le laina faʻavave o faʻamaumauga na suia. Ua sili atu lo latou sao. Ae o le faafitauli i le faʻaalia le le saʻo o le pito i luga o faʻamaumauga e tumau pea. Ina ia foia lenei faafitauli, kiliki i luga o le mea e fausia ai ma le kuki saʻo. I le lisi e tatau ona taofi le filifiliga i le tulaga "Filifili data ...".
  5. O le matala o le filifiliga e tatalaina. I poloka "Saini o le itu taupae" kiliki i le ki "Suiga".
  6. O le faamalama ua matala e oo lava i le mea na muamua atu. I totonu o lea mea, e tatau ona e faʻamaonia faʻamaonia i le laulau o na tau aofaʻi e tatau ona faʻaalia i le pito. Mo lenei faʻamoemoe, matou te tuʻuina le mala i le na o le avanoa o lenei faamalama. Ona matou taofi lea i lalo le faamaumatau agavale ma filifili mea uma o le koluma. "Tausaga"vagana ai lona igoa. O le tuatusi ua vave ona atagia i totonu o le fanua, kiliki "Lelei".
  7. Toe foʻi i le faamalama o le filifiliga o punaoa, matou te kiliki foi "Lelei".
  8. A maeʻa lena, o ata uma e tuʻuina i luga o le pepa o loʻo faʻaalia sao.

Metotia 3: taufaasese pe a faʻaaoga vaega eseese

I le auala muamua, matou te mafaufau ai i le fausiaina o se ata ma ni laina i luga o le vaalele lava e tasi, ae i le taimi lava e tasi, o galuega uma e tutusa lava le iunite o fuataga (afe rubles). O le a le mea e fai pe afai e te manaʻomia le fatuina o kalafa faʻalagolago e faʻavae i luga o se laulau se tasi e ese a latou iunite o galuega? I Excel o loʻo i ai se auala mai lenei tulaga.

O loʻo i ai la matou laulau lea e tuʻuina atu ai faʻamaumauga i luga o le tele o le faatauina atu o se oloa faapitoa i tone ma luga o tupe maua mai lona faʻatau atu i le faitau afe o rubles.

  1. E pei o mataupu muamua, matou te filifilia uma faʻamatalaga i le laulau faʻatasi ma le ulutala.
  2. Tatou kiliki i le ki "Faasologa". Ma toe fai, filifili le uluai kopi o le fausiaina o le lisi.
  3. O se seti o elemene elemene ua faia i luga o le nofoaga fau. I le auala lava lea na faʻamatalaina i lomiga muamua, matou te aveese le laina faaopoopo "Tausaga".
  4. E pei ona i ai muamua, e tatau ona tatou faʻaalia le tausaga i luga o le faʻasalalauga faʻafefe. Kiliki i luga o le mea faufale ma i le lisi o taga filifili le filifiliga "Filifili data ...".
  5. I le faamalama fou, kiliki le ki. "Suiga" i poloka "Saini" laina pito i luga.
  6. I le isi laasaga, o le gaosia o gaioiga tutusa ia na faʻamatalaina auiliili i le auala muamua, matou te ulufale i faʻamaumauga o le koluma "Tausaga" i le eria "Axis Signature Range". Kiliki "Lelei".
  7. A e toe foʻi i le faamalama muamua, ia kiliki foi le ki. "Lelei".
  8. I le taimi nei, e tatau ona tatou foia se faafitauli e lei oʻo i ai i mataupu muamua o le fausiaina, o lona uiga o le faafitauli o le le tutusa i le va o vaega ole aofaiga. A uma mea uma, e te vaʻaia, e le mafai ona tuʻuina i luga o le laulau e tasi o le vaevaega o vaega, ma o le taimi lava e tasi e filifilia ai se tupe (afe rubles) ma le tele (toni). Ina ia foia lenei faafitauli, e manaʻomia ona tatou fausia se isi faʻaopoopoga o le faʻasaga.

    I la matou mataupu, e faʻatatau i tupe maua, matou te tuua le laina o loʻo i ai nei, ma mo le laina "Faʻatau" fatuina se ausilali tasi. Tatou kiliki i luga o lenei laina ma le kiliki saʻo ma kiliki mai le lisi le filifiliga "O le faatulagaga o le faasologa o faʻamaumauga ...".

  9. Ua amata le matala o le faasologa o laina o faamatalaga. E tatau ona matou agai i le vaega. "Luga o laina"pe afai na tatalaina i se isi vaega. I le itu taumatau o le faamalama o se poloka "Fausia se laina". Manaomia le fesuiaʻi i le tulaga "Ausilali axis". Klaatsay i le igoa "Katia".
  10. A maeʻa lena, o le a fausia le ausilali i luga o le laina, ma le laina "Faʻatau" toe faʻafoʻi atu i ona faʻasalalauga. O le mea lea, ua maea le galuega o le galuega.

Metotia 4: Fausia se kalafa faʻalagolago i luga o se galuega algebraic

O lea, seʻi o tatou mafaufau i le filifiliga o le fausia o se kalafa faʻalagolago lea o le a tuʻuina atu e se galuega faʻafeiloaʻiga.

Ua ia i matou le galuega lenei: y = 3x ^ 2 + 2x-15. I lenei tulaga, e tatau ona e fausia se kalafi o tulaga faatauaina y mai x.

  1. Aʻo leʻi faʻaauau le fausiaina o le ata, e manaʻomia ona matou faia se laulau e faʻavae i luga o le galuega faʻatino. O le taua o le finauga (x) i la tatou laulau o le a iai i le va o -15 i le 30 i totonu o faʻavae o le 3. Ina ia faʻateleina le faʻatinoina o faʻamatalaga, o le a tatou faʻaogaina le meafaigaluega faʻapitoa. "Alualu i luma".

    Matou te faʻamaoti i totonu o le potu muamua o se koluma "X" uiga "-15" ma filifili. I le lisi "Aiga" kiliki i le ki "Faatumu"tuʻu i totonu o poloka Faʻasaga. I le lisi, filifili le filifiliga "Alualu i luma ...".

  2. Faʻatoagaina le faamalama "Alualu i luma"I le poloka "Nofoaga" faailoga le igoa "I koluma", aua e manaʻomia ona tatou faʻatumu tonu le koluma. I le vaega "Ituaiga" tuu le tau "Faʻamaumauga"lea e faʻapipiʻiina e ala i le le mafai. I le eria "Laasaga" tatau ona seti le tau "3". I le eria "Faatapulaaina le tau" tuu le numera "30". Fai se kiliki "Lelei".
  3. A maea le faatinoga o lenei algorithm, o le koluma atoa "X" o le a faatumuina i tulaga faatauaina e tusa ai ma le polokalame maoti.
  4. O le taimi nei e tatau ona tatou setiina tulaga faatauaina Ye fetaui lelei ma tulaga taua X. O lea ia manatua o loʻo ia i matou le fua y = 3x ^ 2 + 2x-15. E manaʻomia le liua i se faʻasologa o Excel, lea e faʻatatau ai tulaga taua X o le a suia i faʻamatalaga i laulaau laulau e aofia ai finauga talafeagai.

    Filifili le muamua masini i le koluma. "I". Manatua o lo matou tulaga o le tuatusi o le finauga muamua X o loʻo faʻatusalia e faʻauiga A2ona avea ai lea o le fuaitau ua taua i luga tatou te maua ai le faaupuga lea:

    = 3 * (A2 ^ 2) + 2 * A2-15

    Tusi lenei faaupuga i le masini muamua i le koluma. "I". Le maua o le iuga o le kilivaina kiliki i luga Ulufale.

  5. O le taunuuga o le galuega mo le uluai finauga o le fua faatatau ua fuafuaina. Ae manaʻomia ona tatou faʻatatauina ona tulaga taua mo isi faʻailoga o laulau. Ulufale i le fua faʻatatau mo fuainumera taʻitasi Y galuega umi ma le faigata. Tele vave ma sili atu ona faigofie ona kopi. O lenei faafitauli e mafai ona foia ma le fesoasoani a le tagata e faatumuina ma ona o ia meatotino o mau i Excel, ona o la latou sootaga. Pe a kopiina se fua faʻatatau i isi laina Y taua X i le fua faʻatatau o le a otometi ona suia e tusa ai ma a latou faʻasalalauga muamua.

    Matou te tuʻuina le pala i luga o le taumatau pito i lalo o le elemene lea na tusia muamua ai lea faiga. I lenei tulaga, o le suiga e tatau ona tupu faatasi ma le fetuu. O le a avea ma se koluse uliuli, lea e tauaveina ai le igoa o se faailoga o le faatumuina. Uu i lalo le faamaumatau agavale ma toso le faailoga i lalo o le laulau i le koluma "I".

  6. O le gaoioiga i luga na mafua ai le koluma "I" na faʻatumu atoa i fua o le fua y = 3x ^ 2 + 2x-15.
  7. O le taimi lenei e fausia ai le ata lava ia. Filifili uma laulau o le laulau. Toe i ai i le lisi "Faaofi" kiliki le faamau "Faasologa" vaega "Siata". I lenei tulaga, sei tatou filifili mai le lisi o filifiliga "Siata ma faailoga".
  8. O le siata faʻatasi ai ma faailoga e faʻaalia i luga o le fasi fanua. Peitai, pei o mataupu na muamua atu, o le a manaʻomia ona tatou faia ni suiga i le faasologa ina ia saʻo.
  9. Muamua aveese le laina "X"lea o loʻo tuʻu faʻatasi i luga o le faailoga 0 faʻasalaga. Filifili lenei mea faitino ma kiliki le ki. Aveese.
  10. Matou te le manaʻomia foi se tala faʻasolopito, talu ai e na o le tasi le laina ("I"). O le mea lea, filifili le tala ma toe kiliki le ki Aveese.
  11. I le taimi nei, e manaʻomia ona matou suia tulaga taua i le faʻalapotopotoga faʻasalalau e fesoʻotaʻi ma i latou e tutusa ma le koluma "X" i le laulau.

    Kiliki le ki o le kuki saʻo e filifili ai le siata laina. I le lisi autu tatou te gaioi i le taua. "Filifili data ...".

  12. I le faamalama o le filifiliga o punaoa ua faʻaaogaina, tatou kiliki i luga o le kī ua masani ai i tatou. "Suiga"i totonu o se poloka "Saini o le itu taupae".
  13. Ua amata le faamalama. Aisis Saini. I le eria "Axis Signature Range" matou faʻamaʻoti le faʻamaopoopoina o le vaega faʻatasi ai ma le koluma faʻamatalaga "X". Tuu le fetuu i totonu o le lua o le fanua, ona fai ai lea o le fusi talafeagai o le faamaumatau i le itu tauagavale, filifili uma tulaga faatauaina o koluma tali tutusa i le laulau, e le aofia ai na o lona igoa. O le taimi lava e faʻaalia ai faʻamaumauga i le fanua, kiliki le igoa "Lelei".
  14. Toe foʻi i le faamalama o le filifiliga o punaoa, kiliki le ki. "Lelei" i totonu, e pei ona faia muamua i le faamalama muamua.
  15. A maeʻa lena, o le polokalama o le a faʻasaʻo le ata na fausia muamua e tusa ai ma suiga na faia i totonu o le faatulagaga. O le kalapu o le faʻalagolago i luga o le faʻavae o le galuega faʻafeiloaʻi e mafai ona mafaufauina ua maeʻa saunia.

Lesona: Faʻafefea ona faʻapitoa i Microsoft Excel

E pei ona mafai ona e vaʻaia, faatasi ai ma le fesoasoani a Excel, o le faʻataʻitaʻiga mo le taupulepulega o mea e faʻalagolago i ai e matua faigofie lava pe a faʻatusatusa i le fatuina i pepa. O le taunuuga o le fausiaina e mafai ona faʻaaoga uma mo galuega faʻaaoaoga ma tuusao mo faamoemoega aoga. O le faʻamaumauga patino o le fausaga e faʻatatau i le faʻaogaina o le ata i luga o: faʻatulagaga o laulau poʻo se galuega. I le tulaga lona lua, aʻo lei fausia se siata, e tatau ona e faia se laulau ma ni finauga ma tulaga taua. E le gata i lea, e mafai ona fausia le faʻatulagaga i luga o le faavae o se tasi galuega poʻo nisi.